“Afganistan’da Ne İşimiz Var?”

Savaşı açan, sürdüren, milyonlarca insanın ölümüne neden olan ülkeler, 20 yıllık işgalin sonucunda arkalarında yıkılmış bir ülke, parçalanmış bir ulus derin bir ekonomik yıkım bırakıp çekilirken, niçin biz bekçi kalıyoruz diye soruyor insanlar haklı olarak.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın “Mehmetçiğe Afganistan nöbeti yazdırdı!” diyerek eleştirdiği iktidarın, bu iddialarla ilgili olarak söylem düzeyindeki yanıtı, “dost ve kardeş Afgan halkına destek olmak”. Bu göreve kendiliğimizden talip olmuşuz gibi yapıyor olmamız gibi bir durum yani.(¹)

İktidara en büyük destek, “terörizme mücadele” kılıfı altında ABD ve müttefiklerinin, NATO kuruluş anlaşmasına aykırı şekilde, NATO şemsiyesi altında gerçekleştirdikleri işgal sonrasında, NATO’nun Afganistan Temsilcisi, farklı bir ifadeyle 2003-2006 yılları arasında NATO adına batılı işgal güçlerinin “sömürge valisi” olarak görev yapmış olan Hikmet Çetin’den -CHP’lilerin Hikmet Abisi-, geldi. (²)

Sedat Ergin’in Hikmet Çetin’le yaptığı ve 15 Haziran 2021 tarihli Hürriyet Gazetesinde yer alan söyleşisinin, Türkiye’nin kabil Havalimanını koruma/yabancıların tahliyesi amaçlı olarak açık tutma göreviyle Afganistan’da kalışına karşı çıkan CHP ve CHP’ye yakın laik seçmeni ikna etme amacı taşıdığını söylemek yanlış olmayacaktır.

ABD’li yetkililerin, “havaalanındaki güvenliğin ABD ve diğer ulusların diplomatik varlıklarını sürdürebilmesi için önemli” olduğunu söylüyor olmasını görmezden gelen Çetin, işgal sonrası, işgal güçleri sayesinde kadın haklarında yaşandığını iddia ettiği ilerlemeye dikkat çekerek, işgali ve Türk askerinin orada kalacak olmasını bu “ilerlemenin” korunması ile ilişkilendiriyor.

20 yıllık işgal döneminde yaşanan kadın-çocuk ölümlerini, işgal güçlerince gerçekleştirilmiş olan insan hakları ihlallerini yok sayıyor, “sömürgeciliğin, mandacılığın meşrulaştırılma gerekçelerine benzer şekilde, işgal sonrasında, işgal güçleri sayesinde -kadın haklarında yaşandığını iddia ettiği ilerlemeden bahsederek, Türk askerinin orada kalışını, koalisyona asker veren diğer ülkelerin de yaptığı gibi, bu “ilerlemenin” korunması iddiası ile meşrulaştırmaya çalışıyor.

Taliban’ın hangi güçlerin desteğiyle güç kazandığı gerçeğini görmezden geliyor, göstermek istemiyor. ABD’nin çekilmesi sonrasında Taliban’ın yönetimin etkili bir parçası haline geleceğini söyleyerek, emperyalist işgali aklama amaçlı bu sözlerini meşru kılmak için, “…ulus yaşamı tehlikeye düşmedikçe, harp bir cinayettir. ” diyen, emperyalizme karşı en büyük ulusal kurtuluş savaşını başarıya ulaştırmış olan Atatürk’ü, emperyalizmin Afganistan’daki mevcudiyetini korumak adına, gerekçe olarak kullanmaktan çekinmiyor.

Yaşananların, 2002 yılının Mart ayında Sabancı Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle en iyi ihracat ürünü ordusudur” diyen George Soros’un her şey gibi çok çabuk unuttuğumuz sözleriyle bağlantısını görmezden gelen Çetin, “Türkiye’nin Afganistan’da büyük bir prestiji ve ağırlığı var. Bunun pek çok nedeni var. Türkiye Atatürk döneminden başlayarak ordunun eğitimi dahil olmak üzere birçok alanda bu ülkeye büyük katkı yapmıştır. Sadece Türkiye’de Mülkiye’den mezun olup sonra ülkesinde üst düzey görevlere gelmiş olan 40 Afganlı var. Benim zamanımda dışişleri bakanı olan Rangin Spanta Mülkiye’de yüksek lisans yapmış bir şahsiyetti. Türkiye’deki askeri okullardan mezun olup genelkurmay başkanlığına kadar çıkan Afganlılar var. Halkta Türkiye’ye büyük bir sevgi vardır. Bana göre dünyada Türkiye sevgisi en yüksek olan halk Afgan halkıdır” diyerek, ver gazı babında, Türkiye’nin, batının talebi sonucu Afganistan’da kalacak olmasını, Afgan halkının talebiymiş gibi göstermeye/yutturmaya çalışıyor. (³)

1979 TÜSİAD gazete ilanlarıyla başlayıp, 24 Ocak kararları ve 12 Eylül darbesiyle devam eden süreçte, ülkeyi neoliberal küreselleşmeci dünya düzeninin edilgen bir parçası yapmak adına ulusal ekonomiyi, ulus devleti zayıflatma politikalarının, özü itibarıyla antiemperyalist CHP tabanına yutturulması misyonunda, 1991-1996 yılları arasında DYP-SHP, DYP-CHP Hükümetlerinde görev alarak “öneli bir görev üstlenmiş “aslan sosyal demokratların” güzide bir temsilcisi, “ak saçlı abisi” olarak, aslında kendinden beklenileni gerçekleştiriyor.

Ahmet Müfit

Kaynaklar.

  1. https://www.facebook.com/watch/?v=4206064896107238

  2. https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/natonun-eski-afganistan-temsilcisi-hikmet-cetin-tsknin-kabilde-gorev-almasina-ne-diyor-41832331

  3. https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/turkiye-nin-en-iyi-ihracat-urunu-ordudur-5223347

Bunları da sevebilirsiniz