Dünya Basınından Türkiye / Rusya

Sputnik – 6 Ekim 2017

Türkiye ve Rusya Uzay Teknolojileri Alanında İşbirliğini Artıracak

Türkiye, TBMM’de kabul edilen yasa tasarısının ardından uzay ajansını geliştirmeye hazırlanıyor. Uzmanlara göre, Türkiye bu alanda hızlı ve daha etlili bir şekilde ilerlemek için Rusya, Çin ve Hindistan ile işbirliği yapacak.

Başbakan Yıldırım, geçtiğimiz yıl Şubat ayında TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına ilişkin yasa tasarısının bu yasama yılı içinde görüşülerek yasalaşacağını açıkladı.

Türkiye’de uzun süredir gündemde olan uzay ajansının kurulması durumunda, uzay ve havacılık teknolojileri alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar tek bir merkezden koordine edilecek. Kurum ve kuruluşlar, gerçek ve tüzel kişiler, uzay ve havacılık araçları ve sistemleri geliştirebilecek, kurabilecek, uzaya yönelik faaliyetlerde bulunabilecek.

Uzmanlara göre, uzay teknolojileri diğer devletlerle aktif etkileşime girmeden geliştirilemez. Bu, sıkı çalışma, ortak girişimler ve büyük yatırımlar gerektirir.

Rusya Bilimler Akademisi’nin Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden kıdemli uzman Natan Eysmont da Türkiye’nin Uzay Ajansı kurma kararını hakkında yorumlarda bulundu. Eysmont, “Türkiye o kadar küçük bir ülke değil, aslında onlar uzay araştırmalarına katılıyor, bunu Rusya ile işbirliği halinde de yapıyor. Rusya’nın Türkiye topraklarında teleskobu var ve bu teleskopla başarılı bir şekilde çalışıyor. Ancak uzay aracını bir yerlere, herhangi bir gezegene ya da en azından dünya atmosferinin dışına göndermek bambaşka bir şey, bu bir ilerleme” diye konuştu.

Rusya’nın, Türkiye ile birlikte uzay teknolojilerini geliştirme konusuna ilgi duyabileceğine işaret eden Eysmont, “Aslında tüm bu faaliyetlerin baştan beri uluslararası olma özelliği var. Burada herhangi bir ülkenin en ileri gelen vasıflarını ve teknolojilerini kullanmak önemli. Bu konuda Türkiye’nin de uzmanları olduğunu düşünüyorum. Muhakkak uzay araçlarındaki aygıtların kurulumu için gerekli alanlarda istihdam edilen bilimciler vardır. Ve böyle bir şey her halükarda hem Türkiye, hem de Rusya için faydalı olacak” dedi.

Rusya Bilimler Akademisi’nin Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden Profesör Oleg Vaysberg de Sputnik’e yaptığı açıklamada Türkiye’nin uzay alanında Rusya’nın deneyiminden faydalanabileceğini ifade eden Vaysberg, “Türkiye ile ilişkilerde sorun vardı, şimdi ise Türkiye ile işbirliği yapıyoruz. Bu nedenle bizim deneyimimiz faydalı olabilir. Hatta bazı belli deneyimlerimiz Amerikalılar için de faydalı olmuştu ve şimdi de faydalı. Dolayısıyla ülkemiz bu konuda işbirliği yapabilir. Çinliler de Rusya’nın çözümlerini kopyalayarak başladıklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle, eğer ülkede böyle bir karar alınacak olursa, yardım edebilirler ve bu deneyim faydalı olacaktır” diye konuştu.





Sputnik – 9 Ekim 2017

Kremlin, Türkiye Dışişleri Bakanı’nın S-400 Anlaşmasının İptal Edilebleceğine İlişkin Açıklamasıyla İlgili Yorum Yaptı

Türkiye Dışişleri Bakanı, Rusya’nın askeri teçhizatı birlikte üretmeyi kabul etmemesi halinde, Ankara’nın S-400 füze savunma sistemlerini satın alma anlaşmasını iptal edebileceğini söylemişti. Kremlin konuyla ilgili bir açıklamada bulundu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Rusya ve Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerinin üretiminde teknoloji transferi yapmak üzere olası bir anlaşma için uzmanların görüşmeler yaptığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400’ler için Rusya ile “Ortak üretim konusunda prensipte anlaştık” demişti.





Sputnik – 13 Ekim 2017

Erdoğan, Rusya ile Çalışılmamasına ve S-400 Füze Sistemlerini Kurmamaya Yönelik Bir Neden Görmüyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada, S-400 füze savunma sistemlerinin satın alınması konusunda Rusya ile işbirliğine son verilmesinin hiçbir nedeninin olmadığını ve ortak üretimin S-400 alımlarının ikinci aşamasında gerçekleşmesini beklediğini söyledi.

Habertürk gazetesinin haberine göre Recep Tayyip Erdoğan: “S-400’lerle ilgili bir problem yok. İlk aşamada ortak üretim yapmayacağız, ancak ikinci aşamada ortak üretim başlatacağız. Putin ile S-400’lerde işbirliğini durdurmamız gerektiğini düşünmediğimiz konusunda anlaştık. Ayrıca S-500’ler ile ilgili de anlaşmaya vardık.” dedi.





Sputnik – 21 Ekim 2017

Putin ve Erdoğan Astana Barış Süreci’ni Görüştü

Liderler, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Suriye barış görüşmelerindeki ortak çalışmayı değerlendirdi.

Kremlin Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları telefon görüşmesinde Suriye barış sürecini görüştüklerini söyledi.

Açıklamada “Görüşme genel olarak sistematik ve yapıcıydı ve bölgesel gündemlerde iki taraflı işbirliği ve etkileşimi güçlendirmeye dönüktü” denildi. 

Ticari ve ekonomik ilişkileri de gündeme alan Putin ve Erdoğan, iki ülkenin Eylül ayı sonunda vardığı anlaşmaların özellikle de ticari ve ekonomik ilişkiler başlığında başarıyla uygulandığını ifade etti.

Görüşmede karşılıklı ziyaretlerin, Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğinin güçlenmesine katkı sağladığına da dikkat çekildi.

İki ülkenin yetkilileri, geçtiğimiz günlerde buğday ve domates ticaretinde pürüzlerin karşılıklı olarak giderildiğini açıklamışlardı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın