Dünya Basınından Türkiye / Rusya

Sputnik – 10 Haziran 2017

ABD ve AB’nin Büyük Avrasya Blok’unu Acilen Göz Önünde Bulundurması Gerek

Şanghay İşbirliği Örgütü’nün küresel ilişkilerdeki rolü artmaya devam ediyor: blok şimdi Avrasya’nın ‘en önemli yeri’nde terörle mücadele konularına odaklandı ve ABD ile AB’nin bunu göz önünde bulundurması gerekiyor.

Batının artık Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ)’nü de hesaba katmaktan başka seçeneği olmadığını söyleyen Siyaset Bilimci ve Uluslararası Avrasya Hareketi Lideri Alexander Dugin, Sputnik Radyo’suna verdiği demeçte, ŞİÖ’nün hiçbir şekilde NATO’ya eşdeğer olmadığını belirtti.

ŞİÖ üyeleri 9 Mayıs günü Hindistan ve Pakistan’ı bloğa kabul eden bir kararname imzaladılar. ŞİÖ, Rusya, Çin, Kazakistani Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’dan oluşan siyasi, askeri ve ekonomik bir ittifaktır. Azerbaycan, Kamboçya, Ermenistan, Nepal, Türkiye ve Sri Lanka örgütte diyalog ortakları statüsüne sahipken Belarus, Moğolistan, İran, Afganistan, Hindistan ve Pakistan gözlemci statüsündedir.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, perşembe günü Astana’da yapılan ŞİÖ toplantısında, “Bugün yeni tam üyeler Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılıyor… ŞİÖ bu genişlemesiyle şüphesiz ki siyasi, ekonomik ve insani alanlarda daha güçlü ve etkili olacak” dedi.

Dugin’e göre ŞİÖ’nün genişlemesi yeni çok kutuplu dünya düzenine doğru atılmış bir başka adımdır.

Dugin, “Büyük ekonomik potansiyelin yoğunlaştığı ve büyük stratejik güçlerin bulunduğu en büyük Asya güçlerini bir araya getirerek [ŞİÖ] çok kutuplu bir dünyanın kurumsallaşmasına yönelik çok ciddi bir adım attı” dedi.

Siyaset bilimci, ŞİÖ’nün NATO’nun Asya versiyonu olmadığını vurguladı. ŞİÖ, bir ‘Asya NATO’su değil, aslında küreselleşmeye karşı çıkan bir Avrasya yapısı olarak yaratıldı” dedi. “ŞİÖ, farklı ideolojilere ve siyasi sistemlere sahip tamamen farklı uygarlıklara ait devletleri ve güçleri bir araya getirirken, NATO’ya bir devlet, bir ideoloji hakimdir. Bu da ŞİÖ’nün çok kutuplu bir blok olduğunu gösteriyor.” dedi.

Dugin’e göre Batı, terörle mücadele konusundaki duruşu da dahil ŞİÖ’nün konumunu dikkate almak zorunda kalacak.

Ukrayna merkezli Sistem Analizi Merkezi başkanı Siyaset Bilimcisi Rostislav Ischenko, ABD ve AB’nin Ortadoğu ve Orta Asya’daki terör tehdidiyle başa çıkamamasına dikkat çekti.

Ischenko’ya göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki terörist faaliyetlerindeki artışın, Washington ve Avrupalı müttefiklerinin sorumsuz ve miyop politikalarıyla tetiklendiği açıktır. “Bu poltika sonucunda AB, Ortadoğu’daki etkisini tamamen kaybetti.”

Ischenko, “ABD, Ortadoğu bölgesindeki etkisini en azından bir dereceye kadar sürdürme fırsatı için mücadele ediyor. Bölgede düzeni sağlamaya çalışan, Rusya (ŞİÖ’nün kurucu üyesi), İran (ŞİÖ gözlemcisi), Suriye ve Mısır (ŞİÖ’de gözlemci statüsü için başvuruda bulunan) ve Türkiye (ŞİÖ diyalog ortağı)” dedi.

Her halükarda ŞİÖ’nün küresel ilişkilerdeki rolünü istikrarlı bir şekilde ilerlettiği inkar edilemez.



Sputnik – 16 Haziran 2016

EPDK, Rusya’nın Tasarladığı Nükleer Santrali İnşa Eden Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye, Elektrik Üretimi İçin 49 Yıllık Bir Lisans Verdi.

Yerel basında perşembe günü çıkan haberlere göre, Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Rusya’nın tasarladığı nükleer santrali inşa eden Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye 49 yıllık elektrik üretimi lisansı verdi.

EPDK aracılığıyla verilen lisansın, 15 Haziran 2017 tarihinden itibaren geçerli olduğu bildirildi

Rusya ve Türkiye, Türkiye’nin güney bölgesindeki Mersin ilinde bulunan Akkuyu’da ilk Türk nükleer santralinin inşaası ve işletilmesi konusunda 2010 yılında hükümetlerarası bir anlaşma imzalamıştı.

Akkuyu, BOO’ya (Yap-İşlet-Devret) dayalı olarak uygulanan dünyanın ilk nükleer enerji santrali projesidir. Bu modele göre Rusya kendi tesisini kuracak, sahibi olacak ve işletecektir.





TASS Haber Ajansı – 23 Haziran 2017

Putin, Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Zamanında İnşa Edileceğinden Emin

Putin, Türk düzenleyicisi tarafından Rus santraline verilen lisans için Türk mevkidaşına teşekkür etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cuma günü yaptığı telefon görüşmesinde Rusya ve Türkiye’nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulması için asıl tarihlere riayet etmeyi başaracağını kesin bir dille belirtti.

Rus lider, Türk mevkidaşını şu anda Karadeniz’in altındaki Türk Akımı doğalgaz hattı projesinde yer alan bir Rus boru döşeme gemisinden aradı.





TASS Haber Ajansı – 28 Haziran 2017

Rusya ve Türkiye Hassas Ekonomik Konuları İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Görüşecek

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Alexei Gruzdev, salı günü gazetecilere verdiği demeçte Rusya ve Türkiye ekonomi bakanlıklarının, ağustos ayında Türkiye’de düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda diğer hassas konuları görüşmek üzere hazırlandığını söyledi.

Gruzdev yaptığı açıklamada, Rusya’nın ilk kez ortak bir ülke olarak İzmir fuarına katılacağını söyledi.

Bazı fuar heyetlerı (Rusya’dan) daha önce fuarda yer aldı ancak bu, ortak bir ülke olarak bir ilk olacak.”

Rusya, 600 metrekareyi aşan fuar alanıyla en büyük katılımcılar arasında olacak.

Gruzdev, fuar süresince tarım ve makine de dahil olmak üzere çeşitli işbirliği alanlarına ayrılan yuvarlak masa toplantıları düzenleneceğini söyledi. “Ticarette ve yatırımlarda karşılıklı olarak bir ilgi var” diye ekledi.

86. İzmir Enternasyonal Fuarı 18-22 Ağustos tarihlerinde yapılacaktır. Amacı, dış ekonomik faaliyetleri geliştirme, iş bağlantıları kurma ve yatırımları ve yenilikleri teşvik etmektir. Bu yıl yapılacak olan etkinlik, enerji ve yenilikler üzerine yoğunlaşacak.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın