Dünya Basınından Türkiye / İngiltere

BBC – 18 Ağustos 2017

Türkiye’deki okullar evrimi bırakıp cihadı mı öğretmeye başlıyor?

Eylül ayından itibaren Türkiye yeni bir eğitim müfredatına sahip olacak. Değişiklikler birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıf öğrencilerini etkiliyor ve ana tartışmalar arasında ortaöğretimden evrim teorisinin kaldırılması var.

Bir veli tepkilerini şu şekilde dile getiriyor: “Sınıflarda dokuz ve on yaşındaki öğrenciler Kuran’dan duaları ezberliyorlar. Din eğitimi okullarda değil, evde yapılmalı”

Diğer tartışmalı değişiklikler arasında, laikliği getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını incelemek için ayrılan zamanı azaltıp, cihad konusuna ve din derslerine daha fazla yer açmak var.

Türkiye’deki muhalefet, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK partinin ülkeyi kurucu değerlerinden uzaklaştırmaya ve toplumu muhafazakarlaştırmaya çalıştığını söylüyor. Ayrıca Erdoğan, dindar nesiller yetiştirme isteğini defalarca dile getirdi.

Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, müfredattan sadece “gereksiz, eskimiş ve tekrar eden konuları” çıkardıklarını ve 100.000’den fazla değişiklik yapıldığını, birkaç konu için tartışma çıkarılmasının adil olmadığını söyledi.



BBC – 30 Ağustos 2017

Türk lider Erdoğan, Alman liderlerin düşman olduğunu söylüyor:

Almanya 24 Eylül’de genel seçime girecek ve Almanya’da yaşayan yaklaşık bir milyon etnik Türk oy kullanabilecek. Bu insanların çoğunu ise Nisan referandumunda Erdoğan’a destek veren insanlar oluşturuyor.

Erdoğan: “Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar, Yeşiller Partisi… hepsi de Türkiye’nin düşmanı” dedi.

Alman bakanlar ise bunu öfkeyle protesto ettiler.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan’ın yorumlarının Almanya’nın egemenliğine “benzeri görülmemiş” bir müdahale olduğunu söyledi.

Erdoğan, Cuma namazından sonra gazetecilere verdiği mesajı Alman Türklerine iletti: “Türkiye’ye düşman olmayan siyasi partilere gerekli desteği verin.’’

The Independent – 25 Ağustos 2017

Suriye’de Işid’e karşı savaşan İngiliz askeri, Türkiye tarafından terör olmaktan suçlanıyor:

Joe Robinson, Kürt Halk Koruma Birimleri (YPG) ile bağlantılı olmak suçundan tutuklandı.

Suriye’ye İşid ile savaşmak için giden bir İngiliz askeri, Türkiye’de terör suçlamalarıyla işkence gördükten sonra 16 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

24 yaşındaki Joe Robinson, Didim’de nişanlısı ve annesi ile tatil yaparken sahilde tutuklandı.



BBC – 31 Ağustos 2017

Macron: Dünya lideri olmak havalı bir şey değil, Erdoğan’la 10 günde bir konuşmak zorundayım:

Le Point dergisine bir mülakat veren Macron, “Bildiğiniz gibi, küresel sahneye çıkmak aslında o kadar da havalı bir şey değil” dedi.

Reuters’ta yer alan habere göre, dergi muhabirinin bu sözlerini açıklayıcı bir örnek vermesi istemesi üzerine ise Macron, “Erdoğan ile her 10 günde bir konuşması gereken benim” yanıtını verdi.

Macron ile Erdoğan son olarak 27 Ağustos’ta telefonda görüşmüştü. Bu görüşmede, Türkiye’de tutuklu bulunan bir Fransız gazetecinin durumu ele alınmıştı.

Macron’un yardımcılarından biri daha sonra bu sözlerin Erdoğan’a yönelik bir eleştiri yöneltme ya da dalga geçme niyeti taşımadığını söyledi.

Yardımcısı, “Sayın Erdoğan ile yapılan görüşmeler her zaman çok ciddiye alınır” dedi.






Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın