Dünya Basınından Türkiye / Rusya

Sputnik – 7 Şubat 2017

Putin, Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı’nda Ankara ile Anlaşmanın Onaylanmasına Dair Kanunu İmzaladı

Rusya Parlamentosu alt komisyonu, Devlet Duması 20 Ocak’ta anlaşmayı onaylarken, Federasyon Kurulu olan üst düzey mecliste ise 1 Şubat’ta belge onaylanmıştı.

Moskova ve Ankara arasında Ekim 2016’da Karadeniz’deki doğal gaz boru hattının ilk su altı ayağını inşa etmek üzere hükümetler arası bir anlaşma imzalanmıştı. Her etabın yıllık kapasitesinin 15.75 milyar metreküp doğal gaza ulaşması tahmin ediliyor. Türk Akımının boru döşeme çalışmalarının 2017’de başlaması ve 2019’un sonlarında sona ermesi bekleniyor.



Sputnik – 9 Şubat 2017

Putin ve Erdoğan, Rusya-Türkiye’nin Suriye’deki Askeri Koordinasyonun Genişletilmesini Kararlaştırdı

Kremlin basınında yayınlanan haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü gerçekleşen telefon görüşmesinde Suriye’deki durumu ve savaştan yıpranmış olan ülkedeki Deaş ve diğer terörist gruplarla mücadelede ortak çabalarını genişletmeyi amaçlayan adımları görüştü.

Basın servisinden yapılan açıklamada, Astana ve Cenevre’deki süreçlerin Suriye’de daha da gelişmesine aktif olarak desteklemeye hazır olduklarını tekrar doğruladılar.

Putin, Suriye’nin El-Bab kentindeki Türk askerlerinin ölümü üzerine Erdoğan’a taziyelerini dile getirdi.

Kremlin basınında çıkan haberlere göre, Putin ile Erdoğan mart ayında Rusya’da yapılacak olan Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi(ÜDİK) toplantısı ile ilgili görüş alışverişi yaparak ticaret ve ekonomik işbirliğini ele aldılar.



The Moskow Times – 10 Şubat 2017

Ankara ve Moskova, 3 Kişiyi Öldüren Rus Dost Ateşinin Ardından Daha Yakın İlişkilerin Sözünü Verdi

Türkiye ve Rusya, Rus dost ateşiyle üç Türk askerinin ölümünden sonra Suriye’deki işbirliğini ilerletme sözü verdiler.

Bir Rus savaş uçağı, Perşembe sabahı Suriye’nin kuzeyindeki El-Bab yakınlarındaki Türk mevkilerine saldırarak üç kişinin ölmesine ve 11 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Askeri liderler, Perşembe gecesi gerçekleşen acil görüşmeleri sırasında daha fazla istihbarat paylaşımı sözü verdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu’nun da yer aldığı görüşmelerde, her iki taraf da İslam Devleti ile olan savaşta “daha iyi koordinasyon” taahhüdünde bulundu.

Başkanlık Sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, dost ateşi olayının “uyumsuz koordinatlar” kaynaklı olduğunu söyledi. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olaydan kısa bir süre sonra “trajik kaza” sebebiyle özür dilemek ve başsağlığı dilemek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradığını da doğruladı.



Sputnik – 20 Şubat 2017

Rusya, Türkiye S-400 Füze Sistemleri Alımı Üzerine Görüşüyor

Rostec CEO’su Sergei Chemezov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin şuanda S-400 Triumf füze sistemlerinin alımlarıyla ilgili bir anlaşma yaptıklarını söyledi.

Chemezov, “Müzakereler sürüyor, şuanda finansman sorunu tartışılıyor” dedi.

2007’den bu yana kullanılan S-400 Triumf(NATO kod adı SA-21 Growler), beşinci nesil uçaklarının yanı sıra yaklaşık 250 km’lik bir maksimum menzilde balistik ve cruise füzeleri de dahil olmak üzere her türlü modern hava silahını önleyen bir uçaksavar ve füzesavar sistemidir. Sekiz taburdan oluşan kompleksin 80 hedefi kavrayabilecek kapasiteye sahip olduğu bildirildi.



TASS Haber Ajansı – 21 Şubat 2017

Türkiye, NATO’yu Aktif Bir Anti-Terörist Koalisyon Yönünde Teşvik Edebilir – Rusya Savunma Bakanı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin NATO üyesi bir devlet olarak gerçek bir anti-terörist koalisyona yönelik ittifakı teşvik edebileceğini söyledi.

Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü’nde (MGIMO Üniversitesi) uluslararası askeri politik ve askeri ekonomik işbirliğine tahsis edilen 2. Bütün Rusya Gençlik Forumu’nda, “NATO üyesi bir devlet olarak Türkiye muhtemelen NATO’yu gerçek bir anti-terörist koalisyona dahil etmek için bir öncü olarak hareket edebilir” dedi.

Rus-Türk ilişkilerinden bahsederken bakan, iki ülkenin liderlerinin de desteğini alan askeri teknik işbirliği alanında büyük işlerin yapıldığını aktardı.

“Bence kimsenin komşularını seçmesi mümkün değil. Komşular ile yan yana yaşamak zorundayız ve barış ve huzur içinde yaşamak daha iyidir. Bu yüzden, bölgedeki barışın sürdürülmesi ile ilgili umutları oldukça iyi görüyorum” diye ekledi.



TASS Haber Ajansı – 21 Şubat 2017

Ankara’nın S-400 Alımları İle İlgili Moskova İle Yaptığı Görüşmeler Olumlu İlerliyor

Daha önce Türkiye’nin, Rusya’nın S-400’üne ilgi duyduğu açıklanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs’ı ziyareti sırasında olası bir S-400 füze sistemi alımı konusunda Rusya ve Türkiye arasındaki müzakerelerin olumlu bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Çavuşoğlu, TPT televizyonunda “S-400 görüşmeleri olumlu gidiyor” dedi.

Rostec Şirket başkanı Sergey Chemezov, Türkiye’nin S-400’e ilgi duyduğunu ve olası malzeme temini için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Geçen yılın kasım ayında Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ankara’nın S-400’ü satın alma olasılığı konusunda Moskova ile görüştüğünü söyleyerek, ülkesinin bu tür sistemleri üreten diğer ülkelerle de benzer anlaşmalar yapacağını söylemişti.



Sputnik – 24 Şubat 2017

Türkiye-Rusya Diyaloğu Ankara’nın NATO ile İşbirliğine Alternatif Değil

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, RT yayın kuruluşuna verdiği röportajda “Türkiye ile Rusya arasındaki ikili diyalog Ankara için çok önemli ve Türkiye ile NATO üyeleri arasındaki ilişkilerin alternatifi değildir” dedi.

Rusya, Türkiye ve İran ile birlikte, Suriye’deki düşmanlıkların durdurulması amacıyla Astana’daki uzlaşma görüşmeleri toplantısı ve krizden zarar gören ülkedeki ateşkesin sağlanması konusunda üçlü bir mekanizmanın kurulması gibi bir takım çabalar gösterdi.

İlnur Çevik, “Bizim için Rusya çok değerli ve önemli bir müttefiktir… Rusya ile olan ilişkiler batılı güçlerle, NATO ile olan ilişkilerimize bir alternatif değildir” dedi.

“Şuanda yeni bir dünya düzeni yerine yeni bir dünya düzensizliğine doğru ilerliyoruz, maalesef yeni bir düzensizlik dönemine giriyoruz ve orada Türkiye ile Rusya arasında iyi ilişkiler var, Türkiye ile İsrail arasında işbirliği var. Orta Doğu’da barışın geleceği için bunlar çok önemli” dedi.



TASS Haber Ajansı – 24 Şubat 2017

Erdoğan’ın Rusya Ziyareti 9-10 Mart Tarihleri Arasında Gerçekleşecek – Kremlin

Rusya Cumhurbaşkanlığı basın sekreteri Dmitry Peskov, TASS’a yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moskova ziyaretinin 9-10 Mart olarak kararlaştırıldığını söyledi.

Türk Televizyonu NTV’ye göre Cumhurbaşkanları’nın Rusya’da Türk-Rus Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık etmesi planlanıyor. Bilginin kaynağını vermeyen televizyon kanalı, görüşmenin taraflarının ayrıca Rusya S-400 füze sistemlerinin Türkiye’ye tedarik edilmesi de dahil olmak üzere çok çeşitli konuları görüşmeyi planladığını aktardı.



TASS Haber Ajansı – 24 Şubat 2017

Orhan Pamuk, Tolstoy Malikanesi Ödülünü Moskova’da Teslim Aldı

Türk yazar ve 2006 Nobel ödüllü Orhan Pamuk’a 2014 romanı ‘Kafamda Bir Tuhaflık Var’ ile Tolstoy malikanesinin adını taşıyan Yasnaya Polyana Edebiyat Ödülü 24 Şubatta Moskova’da düzenlenen özel bir törenle takdim edildi. Yazar 2016 sonbaharındaki resmi ödül törenine katılamamıştı.

“1974’te 22 yaşında ben genç bir adamken Tolstoy’un büyük bir hayranıydım, ama 23 yaşında [yazar olduğunda] böyle bir ödül alacağımı ve onu alabilmek için Rusya’ya gideceğimi hayal bile edemiyordum” diyen Pamuk, onun için bu ödülün “büyük bir onur” olduğunu de ekledi.

Yasnaya Polyana Edebiyat Ödülü 2003 yılında Yasnaya Polyana Leo Tolstoy Müzesi-Malikanesi ve Samsung Electronics tarafından kuruldu ve geleneksel Rus romanını desteklemek için çalışmaktadır.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın