Dünya Basınından Türkiye / Rusya

TASS Haber Ajansı – 19 Aralık 2016

Rusya, Türkiye ve İran 20 Aralık’ta Suriye’deki durumu görüşecek

Rusya Savunma Bakanlığı’nın basın hizmetlerinden pazartesi çıkan habere göre; Rusya, Türkiye ve İran’ın savunma ve dışişleri bakanları 20 Aralık’ta Moskova’da Suriye’deki yerleşimi görüşecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki durumu gerçekten etkileyebilecek olan İran ve Türk mevkidaşları ile 20 Aralık’ta Moskova’da görüşmeyi umuyor.

Lavrov, “Batılı ortakların retoriğe, propagandaya odaklandığı ve onları dinleyenler üzerinde hiçbir etki bırakmadığı koşullar altında durumun iyileşmesini gerçekten etkileyebilecek olanlarla ayrıntılı olarak görüşmeyi umuyorum” dedi.

Lavrov, toplantının sonuçlarıyla ilgili daha spesifik tahminler yapmaktan kaçındı ancak sadece “göreceğiz” diyerek “toplantı yarın için planlandı, bunun gerçekleşeceğini umuyoruz” dedi.

Sputnik – 19 Aralık 2016

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Ankara’daki Silahlı Saldırı Sonrasında Öldü

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ankara’daki silahlı saldırıda yaralanan Andrey Karlov’un öldüğünü söyledi. Moskova, Ankara’daki Rus Büyükelçisinin öldürülmesini terör saldırısı olarak görüyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, “Olayı terör saldırısı olarak nitelendiriyoruz. Şu anda bize kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğinin garantisini veren Türk yetkililer ile temas halindeyiz” dedi.

Saldırı “Türklerin Gözünden Rusya” fotoğraf sergisinin açılışında gerçekleşti.

Yerel TV, katilin bir Türk Polis kimliğine sahip olduğunu ve sergiye girerken de bu kimliği gösterdiğini bildirdi.

Saldırıdan hemen sonra Büyükelçi’nin hastaneye kaldırılmadığı, ilk önce mekânda tıbbi yardım aldığı ve ondan sonra hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Zakharova, yaptığı açıklamada “Bugün Rusya Federasyonu tarihinde trajik bir gün” dedi. “Bugün Ankara’da halka açık bir olay sırasında Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov vuruldu ve kısa süre sonra öldü”.

Türk güvenlik görevlilerine göre, Rus Büyükelçiyi vurduğu iddia edilen silahlı kişi, Ankara’da çalışan eski bir polis memuru idi, ancak büyükelçiyi vurduğunda görevde değildi. 1994 yılında doğan ve Ankara Çevik Kuvvet Polisi üyesi Mevlüt Mert Altıntaş olduğu tespit edilen saldırgan, “Halep’i unutmayın, Suriye’yi Unutmayın, Allahu Ekber..” diye haykırdı.

Suikastın ardından Türk hükümeti, Rusya Büyükelçiliği çevresine özel kuvvetleri göndererek güvenlik çalışmalarını hızlandırdı; buna karşılık ABD Büyükelçiliği tamamen kapandı.

Sputnik – 19 Aralık 2016

Putin ile Erdoğan Ankara’daki Büyükelçi Cinayeti Sonrasında Telefonla Konuştu

Görüşme sırasında Erdoğan, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un vurulmasının ayrıntıları hakkında Putin’e bilgi verdi.

Saldırgan, Türk güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilmeden önce “Biz Halep’te öldük, siz burada öleceksiniz” ve “Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın, Allahu Akber” diye bağırdı.

Türkiye için 2016, birçok DEAŞ saldırısı, yüzlerce kişinin ölümüne neden olan başarısız bir askeri darbenin yanı sıra çözülmemiş ‘Kürt meselesi’ ile ilgili olarak devam eden şiddet olaylarını içeren kanlı bir yıl oldu. Rus diplomatın Türk topraklarında suikasta uğraması da zaten fırtınalı olan bu yıla eklendi.

Suikast, Rusya İran ve Türkiye’den liderlerin Moskova’da bir toplantı yapmak üzere toplanmasından bir gün önce gerçekleşti. Ülkelerden gelen yabancı yetkililer ve savunma bakanları Halep’teki durumu ve Suriye’nin geleceğini tartışmayı planlıyordu.

Büyükelçi’nin öldürülmesine rağmen, Moskova’daki toplantı salı günü gerçekleştirilecek. Türk Dışişleri Bakanı, silahlı saldırı haberini toplantıya giderken aldı. Bütün taraflar, Andrey Karlov’un trajik ölümüne rağmen yuvarlak masa tartışmasıyla ilerlemeyi kabul etti.

Sputnik – 19 Aralık 2016

ABD, Rus Büyükelçisinin Ankara’daki ‘Alçakça’ Cinayetini Araştırmaya Yardım Etmeye Hazır

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Birleşik Devletler’in Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’daki silahlı saldırıya ilişkin soruşturmaya yardımcı olmaya hazır olduğunu bildirdi.

Kerry, cinayeti tüm diplomatların güvenli ve emin adımlarla ilerleme ve ülkelerini temsil etme hakkı üzerine bir saldırı olarak nitelendirdi.

Sputnik – 19 Aralık 2016

Putin, Büyükelçi Cinayeti Provakasyonunun Suriye Müzakerelerini Raydan Çıkartmayı Amaçladığını Söyledi

Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Kremlin’deki Rus güvenlik birimlerinin başkanları ile yaptığı görüşmede, “Bu cinayet, açıkça Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini engellemenin yanı sıra Rusya, Türkiye ve İran’ın aktif olarak arabuluculuk ettiği Suriye’deki barış sürecini bozma amaçlı bir provakasyondur” dedi.

Salı günü Rusya, Türkiye ve İran’ın dışişleri ve savunma bakanları yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve milyonlarca mültecinin yerinden olduğu Suriye iç savaşının sona erdirilmesi için bir eylem planı üzerinde görüşeceklerdi. Rus ordusu, üç ülkenin ülkeyi parçalara ayıran şiddeti durdurmak için BM Güvenlik Konseyi protokollerini uygulamak üzere Moskova’da bir araya geleceklerini bildirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı, müzakerelerin suikasta rağmen planlandığı şekilde devam edeceğini doğruladı.

Daha önce, Rusya ve Türkiye, Halep’teki çatışma alanlarından sivilleri tahliye etme teşebbüsü için ateşkes müzakereleri başlattılar. Türkiye pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 12 bin sivilin Halep’ten tahliye edildiğini söylemişti.

Televizyonda yaptığı bir açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bu saldırıyla Rusya ile olan ilişkimize zarar vermek isteyenlere söylüyorum, asla amacınıza ulaşamayacaksınız” dedi.

TASS Haber Ajansı – 20 Aralık 2016

Başbakan, Rusya’nın Türkiye’deki Büyükelçisinin öldürülmesinin cezasız kalmayacağını söyledi

Medvedev, Rus diplomat için düzenlenen amansız saldırıyı “uluslararası ilişkilerde acil bir durum” olarak nitelendirdi.

Medvedev, “Bu cinayetten sorumlu olan herkes bunun hesabını vermeli” dedi.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım da Karlov suikastıyla ilgili başsağlığı diledi.

Rusya basın servisi; Karlov’un ikili ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını kaydeden Başbakan’ın, Rusya büyükelçisine düzenlenen terörist saldırıyı organize edenlerin, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin normalleşmesini engellemeye, bölgesel sorunların çözümlenmesine yönelik ortak çabaları zorlaştırmaya çalıştıklarını söylediğini aktardı.

TASS Haber Ajansı – 20 Aralık 2016

Trump, Türkiye’deki Rus Büyükelçi Suikastını Kınadı – Reuters

Trump, Pazartesi günü Ankara’da vurularak öldürülen Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un ailesine başsağlığı diledi.

Reuters’ın salı günü yaptığı röportajda ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikastını kınadı.

Trump’ın geçiş ekibi tarafından pazartesi günü yayınlanan bildiride, ABD başkanı saldırının bir “radikal İslamcı terörist” tarafından gerçekleştirildiğini ve “uygar düzenin tüm kurallarını” ihlal ettiğini söyledi.

TASS Haber Ajansı – 20 Aralık 2016

Lavrov: Rusya, büyükelçinin barbarca öldürülmesine hemen tepki verdiği için Türkiye’ye minnettar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mümkün olan en kısa sürede cinayetin tüm koşullarının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından, “Bu barbarca cinayete karşı ani tepkileri ve başsağlığı dilekleri için Türk mevkidaşlarımıza minnettarız” dedi.

Andrey Karlov’un cesedi salı günü özel bir uçak ile Moskova’ya gelecek ve Lavrov’a göre onur ile karşılanacak.

Lavrov, “Devlet Başkanımız Türk özel servisleri tarafından halihazırda başlatılan önlemlere ek olarak, Rus soruşturma ekibinin de Ankara’ya uçmasına karar verdi” dedi.

TASS Haber Ajansı – 20 Aralık 2016

Lavrov: Suriye krizini çözmek için en etkili format Rusya-İran-Türkiye

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Bugünün üç kişilik yönetim biçiminin talep halinde uygulanabilir olduğu kanıtlandı” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk ve İran mevkidaşları Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevad Zarif ile salı günü Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, bugün Rusya-İran-Türkiye formatının Suriye’deki krizle mücadele için en etkili yol olduğunu söyledi.

TASS Haber Ajansı – 20 Aralık 2016

Rusya, Türkiye ve İran Suriye yerleşimiyle ilgili bir açıklama yaptılar

Rusya, İran ve Türkiye İslam Devleti ve El Nusra Cebahat ile mücadele etmek için işbirliği yapmaya kararlılar.

Ortak bildiriye göre; Rusya, İran ve Türkiye gelecekte Suriye hükümeti ile muhalefet arasındaki bir anlaşmanın güvencesi olarak hareket etmek için hazırlanıyorlar.

TASS Haber Ajansı – 20 Aralık 2016

Dışişleri Bakanlığı: Rusya’nın Türkiye’deki konsolosluklarını kapatma planı yok

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesinin ardından Türkiye’deki Rusya konsolosluk ofislerinde güvenlik artırıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Müdürü Yevgeny Ivanov, salı günü TASS’a verdiği bilgide, Moskova’nın Türkiye’deki konsolosluklarını kapatma niyetinde olmadığını belirtti.

Yetkili, Rusya’nın Türkiye’deki konsolosluk bürolarında güvenliğin artırıldığını kaydetti. “Türk tarafı, diplomatik misyonlarımızın uluslararası yükümlülüklere uygun olarak güvenli bir şekilde çalışılmasını garanti altına almalı” dedi.

Ankara’daki Rusya Büyükelçiliği Konsolosluk dairesinin yanısıra Antalya, İstanbul ve Trabzon’da Rusya Başkonsoloslukları mevcut.

TASS Haber Ajansı – 21 Aralık 2016

Kremlin: Rus büyükelçinin Türkiye’de vahşice öldürülmesi ‘iyi zamanlanmış’

Peskov’a göre, bütün görüntü değerlendirildiğinde provakasyon önceden hazırlanmış.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, çarşamba günü Mir TV kanalıyla yaptığı röportajda Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülüş zamanının yanlışlıkla seçilmediğini söyledi.

Peskov’a göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu cinayeti Rus-Türk ilişkilerinin normalleşmesini engellemeye ve Suriye ihtilafını siyasi olarak halletmek için Rusya ve Türkiye’nin çabalarını zayıflatmaya yönelik bir eylem olarak nitelendirdi.

Kremlin sözcüsü, “Bildiğiniz gibi, Moskova ve Ankara, savunma bakanlıkları ve Genelkurmaylar aracılığıyla, Halep’in doğusundan militanların çıkarılması gibi çok hassas bir alanda birbirleriyle etkileşim halindeler. Bir dizi gergin görüşmenin ardından sonuca varıldı. Bu askeri ve stratejik bir öneme sahiptir ve aynı zamanda semboliktir” dedi.

Sputnik – 23 Aralık 2016

Putin, Büyükelçi Karlov Cinayetinin Rusya-Türkiye İlişkilerine ‘Saldırı’ Olduğunu Söyledi

Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında “Bu öncelikle Rusya ve Rusya-Türkiye ilişkilerine bir saldırıydı. Açıkçası, jetimizin Türkiye’nin üst düzey liderlerinden birinin emri olmadan düşürülmesinin aksine Rusya-Türkiye ilişkilerine zarar vermek isteyen insanlar tarafından düşürüldüğü tezine şüpheyle bakıyordum. Ancak büyükelçimize özel operasyon polisi tarafından düzenlenen saldırı düşünmeme neden oldu. Şimdi, yıkıcı unsurların kolluk kuvveti ve ordu da dahil olmak üzere toplumsal yapılara dahil olabileceğini anladım” ifadelerini kullandı.

Sputnik – 25 Aralık 2016

Putin, Erdoğan, Nazarbayev Suriye’de Uzlaşma Konusunda Görüştü – Kremlin

Kremlin basınında çıkan haberlere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan pazar günü Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katılımıyla Suriye’deki durumu görüştü.

Erdoğan, Karadeniz’deki Rus Savunma Bakanlığı Tu-154 uçak kazasıyla ilgili olarak Putin’e olan taziyelerini de bildirdi.

Basın servisinden yapılan açıklamada, “Putin ile Erdoğan arasında Suriye’deki durum hakkında kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunuldu.”

Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu müzisyenleri, gazeteciler ve Adil Yardım Vakfı Başkanı Elizaveta Glinka da dahil olmak üzere 92 kişinin bulunduğu Rus Savunma Bakanlığı’na ait uçak, Karadeniz’e düşmüştü.

Sputnik – 26 Aralık 2016

Rusya-Türkiye-İran Görüşmeleri: Ankara Esad ile Çalışmaya Hazır Olduğunu Açıkladı

Yılmaz, Moskova’da gerçekleştirilen üçlü Suriye zirvesini ve yayınlanan ortak bildiriyi Sputnik’e değerlendirdi. İlk defa Türkiye’nin, Rusya ve İran ile dolayısıyla da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile çalışacağını açıkça ortaya koymuş olduğunu kaydeden Yılmaz, “Eset tekrar AKP için Esadlaşıyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta, Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanları, Halep de dahil olmak üzere Suriye’deki durumu Moskova’da görüştüler.

Üç ülkenin önde gelen diplomatları, savaş sonrası ülkede sürmekte olan çatışmayı sona erdirmek için siyasi süreci yeniden canlandırmak için ortak bir bildiri yayınladılar.

Pazartesi günü St. Petersburg’u ziyareti sırasında Kazakistan Cumhurbaşkanı, üç ülke arasında Suriye konusunda yapılacak daha ileri müzakereleri organize edeceğini söyledi.

Öztürk Yılmaz: ‘’Halep’teki muhalefetin yenilgisi ve geri çekilmesi, Suriye’deki güç dengesini büyük ölçüde değiştirdi.’’ ifadelerini kullandı. Siyasetçi, Ankara’nın Suriye’deki iktidarı değiştirmek için son 5-6 yıldır sürdürdüğü yıkıcı siyasi çizgisini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Ayrıca geçtiğimiz hafta Moskova’da imzalanan bildirgede bu üç ülkenin Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı ve Türk makamları daha önce açıkça belirtmiş olmasına rağmen, Türkiye’nin Rusya ve İran’la yapılan müzakereler yoluyla ilk defa Esad ile çalışmaya hazır olduğunu bildirdiğini dile getirdi.

Türk siyasetçisi, ABD’nin ise Suriye’deki en büyük önceliğinin Kürt Demokratik Birliği Partisi (PYD) için koruma yanlısı bir politikasının olduğunu da açıkladı. Washington, PYD güçleri ile kendi çıkarları için ilgilenmeye devam ederken uluslararası toplumun gözünde Suriye Kürtlerini meşrulaştırmaya çalışmak için DEAŞ ile meşgul olunmasını teşvik ediyordu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in açıklanmasını yorumlayan Öztürk Yılmaz, Astana’daki toplantıların müzakere sürecindeki bir sonraki aşamayı göstereceğini umduğunu söyledi.

Yılmaz zaten görünür olan olumlu işaretlere dikkat çekti: ‘’DEAŞ tarafından işgal edilen bölgenin boyutu küçüldü, muhalefet geri çekilirken hükümet güçlerinin kontrolü altındaki alanlar genişledi’’ ifadelerini kullandı.

The Moscow Times – 28 Aralık 2016

Rusya ve Türkiye Suriye’de Yeni Ateşkes Planı Üzerinde Anlaştı

Türkiye ve Rusya, Anadolu Ajansına göre Suriye’de kapsamlı bir ateşkes anlaşması üzerinde anlaşmaya vardı. Plan, Suriye ihtilafının çeşitli taraflarına onay için sunulacak.

29 Aralık gecesi gece yarısı yürürlüğe girecek olan Anlaşma, düşmanlıkların tamamen kesilmesini gerektiriyor. Ateşkes, hükümet güçlerinin ve silahlı muhalefet gruplarının şu anda savaşmakta olduğu Suriye’nin tüm bölgelerinde uygulanacak. Bununla birlikte, “terörist örgütler” anlaşmanın kapsamına girmiyor.

Türk haber ajansı ayrıca ateşkesin başarılı olması durumunda Suriye ihtilafı için siyasi bir çözüm bulunması adına Astana’da görüşmeler başlayacağını da belirtti.



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın