Dünya Basınından Türkiye / Rusya

Sputnik, 30 Ağustos 2016

Türkiye, Suriye’de Askeri Güç Kullanımının Yerine Kürtlerle Görüşmeli.

Muhalefet partisi Suriye Demokratik Forumu üyesi Samir Aita, Kürtler ve Türkiye arasındaki çatışmanın güç kullanımı yoluyla değil, barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini Sputnik’e söyledi.

Ankara, ABD liderliğindeki koalisyon uçakları tarafından desteklenen Türk güçlerinin Suriye’nin sınır şehri Cerablus’u DEAŞ’den temizlemek için askeri operasyon başlattığını çarşamba günü açıklamıştı. Türk güçleri Suriyeli Kürt gruplarına da yöneldi. Recep Tayyip Erdoğan, bölgede etkin Kürt militanları tarafından oluşturulan tehdit ortadan kalkana kadar Ankara’nın operasyonlarını sürdüreceğini söyledi.

Aita, “Türk hükümeti kendi iç sorunlarını çözmek için Suriye savaşını kullanmak yerine DEAŞ’e konsantre olmalıdır. Türk hükümeti müzakere yoluyla PKK ile sorunlarını çözmelidir,” dedi.

TASS Haber Ajans, 31 Ağustos

Lavrov, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki Eylemleri Hakkında Duyduğu Endişeyi Dile Getirdi.

Rus Dışişleri Bakanı, Türk meslektaşı ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde Ankara’nın Kuzey Suriye’deki eylemleri hakkında duyduğu endişeyi dile getirdiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’deki durumla ilgili görüş alışverişi oldu” dedi. Rusya, Türk ordusunun operasyonları ve Suriyeli muhalif grupların kontrolünü ülkenin kuzeyinde sürdürmesi ve onların Suriye sorununun çözümündeki etkileri hakkında endişesini dile getirdi. Uzmanların, Suriye’de BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasında işbirliği amacıyla istişareler ile devam etmesi kabul edildi.

Sputnik, 1 Eylül 2016

‘Esnek Bir Yaklaşım’: Putin Ortadoğu’da ‘Herkesle konuşmaya hazır’.

Alman haber ajansı Die Welt, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD de dahil olmak üzere Ortadağu’daki tüm taraflar ile diyaloğa hazır olduğunu yazdı. Gazete; Batı’nın, Suriye’deki savaş ile ilgili ABD ve AB ile birlikte eskisinden daha dikkatli hareket etmesi giderek belirsiz hale gelmişken, Rusya Ortadoğuya döner ve bölgede daha fazla ve etki kazanır diye kaydetti.

Gazete, “Moskova aynı şekilde Amerika ile de tekrar konuşmak istiyor. Bu amaçla, Putin bölge ülkeleri ile ilişkileri inşa ediyor. O prensip olarak herkesle konuşmaya hazır. Aynı zamanda, askeri gücünü göstermek ve hareket yetkisi vermek için doğru zamanı tam olarak biliyor,” diye yazdı.

Sovyetler Birliği’nin aksine, Rusya artık ideolojik yaklaşıma göre daha faydacı bir yaklaşım sürdürmektedir. Moskova’nın mevcut davranışının esnek olduğunun göstergesidir. Bugün Suriye’de Türk askeri müdehalesine karşı Rusya’nın tepkisi çok ılımlıdır, gizli bir anlaşmayı işaret ediyor.

TASS Haber Ajansı, 2 Eylül 2016

İlk Rus Charter Uçuşu Türkiye’ye Doğru Yola Çıktı

28 Ağustos günü, Rus Başbakanı Dimitri Medredev, Rusya ile Türkiye arasında charter uçuşları yasağının kaldırılmasıyla ilgili bir kararname imzaladı.

flightradar24.com web sitesinde yayınlanan bilgilere göre, ilk Rus charter seferi Türk tatil beldesi Antalya için ayrıldı.

Rusya ve Türkiye arasındaki charter seferlerinde, dokuz aylık bir aradan sonra ilk uçuş Royal Flight havayolları tarafından sağlandı. Boeing 767, Türkiye’ye yaklaşık 300 turist teslim edecek.

TASS Haber Ajansı, 5 Eylül 2016

Avukat, Alparslan Çelik’in Rus Pilotun Ölümüyle İlişkili Olmadığını Söylüyor.

Avukat Taşkın Kangal, geçen yıl Suriye üzerinde Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülen bir Rus Sukhoi saldırı uçağının pilotu Oleg Peshkov’un öldürülmesiyle Alparslan Çelik’in ilişkili olmadığını söyledi.

Kangal, Çelik’in Türk yetkililere öldürülen pilotun cesedini teslim eden kişi olduğunu ve sonra Ankara’nın onu Rusya’ya teslim ettiğini söyledi.

Kangal, “Şu anda, Çelik tutuklandı ve eski bir durum olan hapisten kaçmayla yargılanıyor” diye açıkladı. Ankara’nın dediğine göre Su-24 savaş uçağına ateş açan ve düşüren Türk pilotlara gelince, o “onlar tutuklu ve onlara karşı soruşturma devam ediyor” dedi.

Kangal, “Bu pilotlar FETÖ (Fethullah Gülen Terör Örgütü) davasının sanıklarıdır. Bu son derece gizli bir dava ve bu süreci değerlendirecek kimsenin olmadığından eminim” diye ekledi.

Putin, G20 zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında Rus-Türk ilişkilerinin iyileştirilmesinin Rus pilotun öldürülmesi soruşturması ile belirli ölçüde bağlantılı olduğunu söyledi.

Putin, “Biz Türk yetkililer tarafından yürütülen soruşturmaların sonuçlarını bekliyoruz, ama her durumda Rus-Türk bağlarını iyileştirmek için Türk liderliğinin arzu ve niyetini görüyoruz” dedi.

TASS Haber Ajansı, 5 Eylül 2016

Suriye’deki Askeri Operasyon Rusya İçin Sürpriz Olmadı – Putin

Vladimir Putin, Suriye’deki Türk askeri harekâtının onun için bir sürpriz olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı G20 Zirvesi’nden sonraki basın toplantısında, “Süprizlere gelince, beklenmedik şeylerle daha az karşılaşmamız için çalışan dışişleri ve özel servislerimiz mevcut” dedi. Ona göre, Moskova “neler olduğunu ve işlerin nereye gideceğini anlıyordu – hareket ve amaç gözle görülebilir.”

Rus Lider, “Türkiye’nin Suriye durumuyla yaşadığı problemler de belliydi,” dedi.

Rusya-Türkiye ilişkileri restore ediliyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk tarafının istediği gibi hızlı bir şekilde olmasa da Rusya ve Türkiye ilişkilerinin kademeli olarak düzeldiğini söyledi.

Ankara’nın Rus pilotun öldürülmesi soruşturması.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın 2015 yılında Suriye’de Sukhoi-24 uçağının pilotunun öldürülmesine ilişkin Türkiye’nin soruşturma sonuçlarını beklediğini söyledi.

Putin, G20 zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında Rus-Türk ilişkilerinin onarılmasının Rus pilotun öldürülmesi soruşturması ile belirli ölçüde bağlantılı olduğunu söyledi.

Putin, “Biz Türk makanlarınca yürütülen soruşturmanın sonuçlarını bekliyoruz ancak biz her durumda Türk liderliğinin Rus-Türk ilişkilerini düzeltmek için arzu ve niyetini görüyoruz,” dedi.

TASS Haber Ajansı, 7 Eylül

Gazprom, Türk Akım Boru Hattının İlk İzinlerini Aldı.

Gazprom CEO’su Aleksey Miller ve Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak arasında geçen haftaki görşmelerin bir sonucu olarak, taraflar en kısa sürede projenin başlaması yönünde gerekli tüm hazırlıkları tamamlamak için anlaştılar.

Daha evvel, Enerji Bakanı Alexander Novak proje üzerinde bir hükümetler arası anlaşma taslağının ekime doğru imzalanacağını söylemişti.

Novak, Türkiye’ye Karadeniz’in dibi boyunca en az bir hattın inşasının hükümetler arası anlaşma taslağını hazırlamak için çalışma grubu kurma yönünde partilerin anlaştığını eklemişti.

İlk hat üzerinden verilen gazın Türk pazarının artan ihtiyacını tamamen karşılamak için tasarlanması beklenmektedir.

TASS Haber Ajansı, 9 Eylül 2016

Putin ve Erdoğan Rus-Türk İşbirliği ve Suriye’yi Görüştü.

Telefon görüşmesi Türk tarafının isteği üzerine gerçekleşti.

Kremlin basın servisi, Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus-Türk işbirliğinin gelişimini ve Suriye’deki durumu görüştüklerini söyledi.

Suriye’deki duruma özel ilgi gösterildiğini vurgulayan Kremlin, çeşitli kanallar yoluyla Suriye’de çözüme katkıda bulunabilecek çalışmaları koordine etmek amacıyla aktif temaslara devam edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Tass Haber Ajansı, 13 Eylül 2016

Şam’dan Türkiye’ye Suriye’ye Karşı Uçuşlarda Uyarı

Suriye Dışişleri Bakanlığı : ’’ Suriye herhangi bir saldırıyı püskürtmek ve ulusal egemenliğini korumak için gerekli araçlarla cevap verecek.’’

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü gerekçe yaptığı açıklamada, Şam Suriye toprakları üzerinde Türk savaş uçaklarının eylemlerine layıkıyla cevap verecektir, İslami Terör Örgütü ile mücadele kılığında olan Türk hava saldırıları da dahil olmak üzere.

Şam, Koordinasyon Olmadan İnsani Yardım Malzemelerini Reddedecek

SANA Haber Ajansına göre, Suriye Dışişleri Bakanlığı Halep için Suriye Hükümeti ve Birleşmiş Milletler koordinasyonu olmadan insani yardım malzeme yardımına da izin vermeyecek, özellikle Türkiye’den olanlara.

Daha öncesinde Reuters’in haberine göre: Suriye’ye insani yardım malzemesi taşıyan Türk kamyonu Perşembeden önce bölgeye girdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnsani yardım malzemelerinin Pazartesi günü Halep’e sevk edildiğini bildirdi ve şunları söyledi : “Günbatımından sonra Birleşmiş Milletler ve kurumumuz Kızılay bir kamyon dolusu oyuncak, kıyafet ve yiyeceği Halep’e ulaştırmış olacak.”

Sputnik, 20 Eylül 2016

Türkiye, Kuzey Suriye’de Daha Fazla Şehri Özgürleştirmeyi Ve Güvenli Alan Yaratmayı Planlıyor

Türkiye Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun belirttiği üzere Ankara Kuzey Suriye şehirleri olan Menbic ve El-bab’ı Daeş Militanlarından temizlemeyi ve güvenli alan yaratmayı planlıyor.

24 Ağustos’ta, Türk Kuvvetleri, Cerablus’u Daeş’ten temizlemek için ABD liderliğindeki koalisyon uçakları tarafından desteklenen, Fırat kalkanı olarak adlandırılan askeri operasyona başladı. Pazartesi günü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cerablus’un Daeş’ten temizlendiğini bildirdi. Ayrıca Türkiye bu cihatçıları Al-bab’da da bozguna uğatmayı planlıyor.

The Moskow Times, 23 Eylül 2016

Türkiye, Kırım Devlet Duması Seçimler’ini Tanımayı Reddediyor.

RIA Novosti, Türkiye’nin Kırım’daki Devlet Kuması seçimlerini meşru olarak tanımayacağını ana hatlarıyla bildirdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Türkiye, Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ediyor” dedi. RIA Novosti, “Bu bağlamda, biz Kırım’daki seçim sonuçlarının hiçbir yasal geçerliliği olmadığına inanıyoruz” dediğini bildirdi.

Bu karar, aylardır gergin olan ilişkilerin gelişmesinden sonra Ankara ve Moskova arasındaki beraberliğe bir darbe olarak görünüyor.

Ukrayna tüm Rus Devlet Dumasını “gayri meşru” ilan ederken; Polonya, Litvanya ve Amerika Birleşik Devletleri seçimleri tanımayı zaten reddettiğini açıklayanlar arasında yer alıyor.

Sputnik, 26 Eylül 2016

Moody’s Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürdü, Ekonomik Kriz Uyarısı

Moody’s derecelendirme kuruluşu darbe girişimi sonrası incelemeleri sonucunda Türkiye’nin kredi Baa3’ten Ba1’e çekti, not görünümünü durağan olarak belirledi.

Not indirim kararına gerekçe olarak dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artmasıyla kurumsal güçler ve büyümenin zayıflaması gerekçe gösterildi.

Ajans önümüzdeki iki üç yıl içerisinde Türkiye’nin kredi notunun daha da kötüleşmesini bekliyor. Son zamanlardaki hükümetin başarısız darbe girişimine karşı tepkisi öngürülebilirlik ve hükümet politikasının etkinliği ve hukukun üstünlüğüyle ilgili kaygı uyandırmaktadır. Bunun hem kurumsal hem de ekonomik gücü etkileyici sonuçları vardır.

Moody’s’e göre, Türk ödemeler dengesi Rusya’nın yaptırımları ve akabinde turizm gelirlerindeki düşüş ve iç çatışmalar yüzünden zayıfladı. Türk GSYH büyüme hızı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,2 yavaşladı.

Başbakan Binali Yıldırım Moody’s’in kararından sonra ‘’bu değerlendirmelerin tarafsız olmadığına inanmıyoruz. Algı oluşturma gayretlerini görüyoruz. ’’ sözlerini dile getirdi.

Bakan Nihat Zeybekçi: Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi yüzde 3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir. Moody’s’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan taviz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz.”

Sputnik, 27 Eylül 2016 Fuad Safarov Tarafından

Rus-Türk İlişkileri düzelirken Moody’s Neden Türkiye’nin Notunu Düşürdü?

Rusya Ulusal Güvenlik Akademisi Başkan Yardımcısı Talat Enveroviç Çetin, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesiyle ilgili ‘’Rus-Türk ilişkileri düzelirken Moody’s neden bunu yaptı? Dikkat çekici’’ ifadelerini kullandı.

Sputnik’e konuşan Çetin şunları söyledi : ‘’Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu Baa3’ten Baa1’e çekti, not görünümünü ‘’durağan’’ olarak belirledi. Bu ısmarlama ve kasıtlı bir hareket, Rusya ve Türkiye ekonomilerinin en kötü olduğu dönemlerde bile not düşürmeyen Moody’s neden şimdi bu açıklamayı yaptı? Oysa ekonominin şimdiki durumunun kötü olmadığı ortada.

Anlaşılan bu, dünyanın sıcak gündemini daha da ısıtmayı amaçlayan bir plan. Suriye’deki ateşkes tehlike altına girdi. Fakat iddiaların aksine Halep’teki yardım konvoyuna ne Rusya ne de Suriye ordusu saldırdı. Çünkü bu bir hava saldırısı değildi. Bu saldırı roketle yapıldı. Ama buna rağmen İngiltere Dışişleri bakanı Boris Johnson, Bu saldırıyı Rusya’nın yaptığını iddia ediyor. Rusya’yı savaş suçlusu ilan etmeye çalışıyor. Bu yöndeki açıklamalar, Amerika’nın Musul ve Rakka’ya yönelik askeri operasyona YPG’yi dahil etme isteği ve 20 Eylülde Kobani’ye 2 uçak dolusu silahı indirmesi şunu gösteriyor: ABD ve İngiltere başta olmak üzere batılı ülkeler Rusya ve Türkiye’ye aynı pencereden bakıyor.

Ortak Düşmanlar Rusya ve Türkiye’yi İttifaka Zorluyor

Çetin açıklamalarına şöyle devam etti :’’ Suriye’de çözüm isteyen, kanı durdurmak isteyen, toprak bütünlüğünü korumak isteyen Rusya ve Türkiye’dir. Bu iki ülkenin dışındakiler Suriye’yi bölmek, savaşı uzatmak ve kan dökmeyi devam ettirmenin peşindeler. Buradan Rusya ve Türkiye’nin çıkarması gereken çok önemli mesaj var. Ortak düşmanlar Rusya ve Türkiye’yi ittifaka zorluyor. Rusya ve Türkiye bunu görmeli ve bir an önce ittifaka girmeli. Çünkü başta IŞİD olmak üzere bölgedeki terör örgütleri her iki ülkenin de düşmanı. Ayrıca ekonomik ve stratejik bağlamda Türk-Rus ilişkileri Batı’yı korkuttuğu için, Rusya ile ilişkilerin gelişmesine rağmen, Moody’s böyle bir not düşürme açıklaması yaptı.

İkili ilişkilerin artması batının çıkarlarına ters düşüyor. Rusya ve Türkiye bunu göz önünde bulundurarak Ortadoğu’da ittifak olmalı.’’



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın