Baştan kabul ediyorum bu biraz yanıltıcı bir başlık ama konudan o kadar da uzak değil.
Geleceğe dair bir umutsuzluk da gerçeklikle başa çıkamamaktır. Hayatın akışında öne çıkan sorunlarla yüzleşmek, kendimizi kolaya yöneltmemek ve zihnimizi uyuşturmamak, anlamaya çalışmak ve öğrenmek için iki “kısa giriş” kitabı önereceğim. Felsefenin ve siyaset biliminin en yetkin isimleri tarafından kaleme alınmış ve dünyanın en saygın yayınevlerinden Oxford University Press tarafından yayınlanmış Çok Kısa Bir Başlangıç dizisinden bu kitaplar alanlarında yetkin değerli dostlarım Cenk Özdağ ve H. Hande Orhon Özdağ tarafından dilimize kazandırıldı. Benim de 13. Ankara Kitap Fuarı’nda inceleme fırsatı bulduğum Edward Craig tarafından kaleme alınan Felsefe (çeviren Cenk Özdağ) ve Bernard Crick tarafından kaleme alınan Demokrasi (çeviren H. Hande Orhon Özdağ) kitapları, konuya uzak ancak öğrenmeye ve bilgiye meraklı kişiler için önemli birer giriş kaynağı. Özellikle ülkemizde sürekli tartışılan, anlamı sıklıkla sorgulanan bu iki temel konu hakkında, çevremizde olup biteni entelektüel bir bakış açısıyla anlamlandırmamızı kolaylaştıracak bir yardımcı kitap olma özelliği taşıyor. Bu yayınları ülkemiz yazınına sokan İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınlarını da emekleri için kutlamak gerekiyor.
Size biraz da İzmir’de gerçekleştirilen 6. Felsefe Öğretmenleri Kongresi’nden bahsetmek istiyorum. Küçük aksilikler olsa da sabırlı mücadelem ve yukarıda bahsettiğim iki değerli dostumun yardımlarıyla bu kongreye katıldım. Nazik davetleri için Felsefeciler Derneği’ne ve Selin Tuncer öğretmenimize, ilgisi için Nilgün Şenel’e teşekkürlerimi buradan bir kez daha sunarım. Bu etkinlikte değerli dostum Cenk Özdağ ile birlikte Eleştirel Düşünme eğitiminin temelleri üzerine bir sunum yaptık. Ayrıca aynı gün Felsefeciler Derneği’nin İstanbul, Ankara ve İzmir şubelerinden değerli öğretmenlerimizin felsefe müfredatı üzerine eleştirilerini içeren kapsamlı sunumlarını dinleme fırsatımız oldu. Öğretmenlerimizin sunumları yalnızca olumsuzlukların öne çıkarıldığı birer eleştiri değildi elbette. Bu sunumlarda ortaöğretim felsefe müfredatının (10. ve 11. sınıflar) kapsamlı bir çözümlemesi ile birlikte iyi çalışılmış, kapsamlı bir hazırlık sürecinden geçirilmiş incelemeler ve eleştiriler oldukça düzenli ve açıklayıcı bir biçimde sunuldu. Dahası, itiraf etmeliyim ki benim için şaşırtıcı biçimde demokratik bir tartışma ortamı içinde, kitapları hazırlayan değerli öğretmenlerimiz yapılan bu eleştirileri sabırla dinleyerek kendileri tüm bu eleştirileri yanıtladılar, eksiklikleri düzelttiklerini ve ortaya konulan eleştiriler sonucunda fark etikleri yeni düzenlemeler yapacaklarını da belirttiler. Özellikle orta öğretim felsefe eğitimi alanında böylesine faydalı bir kongreyi gerçekleştirdikleri için Konak Belediyesi’nin emeklerini de takdir etmek gerekiyor.
Yazıyı diğer bir İzmir haberiyle sonlandıralım. 9 ve 10 Mart tarihlerinde ODTÜ Ege Mezunlar Derneği’nde ikincini düzenleyeceğimiz Eleştirel Düşünme eğitimi olacak. Geçen sene olduğu gibi bu eğitimin tüm geliri ODTÜ öğrencileri için burs fonuna ayrılacak. Dahası geçen seneden küçük bir farklılık olarak bu sene daha yoğun bir program eşliğinde ilk gün temel Eleştirel Düşünme eğitimi, ikinci gün ise ileri konulara değineceğimiz bir eğitim olacak. Felsefe dostlarıyla İzmir’de buluşmak dileğiyle.