25 Eylül 2015
BBC: “Göçmen krizi: Türkiye AB’ye yardım karşılığında ne isteyecek?”
Bu hafta gerçekleştirilen acil AB zirvesinden sonra, AB’nin topraklarına akın eden göçmen ve sığınmacıları durdurmak için Türkiye’yi müttefik edinmesi gerektiği ortada.
Doğu ve Batı arasında bir köprü görevi gören ülke, şimdi de Suriye iç savaşı ve AB arasında bir köprü. Türkiye’nin Ege kıyıları ve Yunan adaları arasındaki deniz koridoru AB’nin en çok delinen sınırı haline gelmiş durumda.
Peki bunu değiştirmek mümkün mü ve Türkiye bunun için ne istiyor?
AB Komisyonu Türkiye’ye sınırları içinde iki milyon Suriyeli sığınmacı bulundurmanın sonuçlarıyla baş edebilmesi için 1 milyar euro önerdi.
Ancak Türkiye paradan fazlasını istiyor. Suriyeli sığınmacılara bakmak için şimdiden 7 milyar euro harcadığını söyleyen Türkiye hükümeti için Avrupa’dan gelecek olan 1 milyar euro pek bir şey değiştirmiyor.
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, zirvedeki AB liderlerine gönderiği uzun mektupta Kuzey Suriye’de 80 kilometrelik bir tampon bölge oluşturulması teklifinde bulundu.
28 Eylül 2015
The Guardian: “Britanyalı avukatlar Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konusunda uyardı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürgündeki muhaliflerinden biri tarafından Britanyalı bir grup üst düzey avukata hazırlatılan bir rapora göre Türkiye hükümeti yargı mensuplarına, polisine ve medyasına karşı “sistematik insan hakları ihlallerinde” bulunuyor.
95 sayfalık rapor AKP hükümetinin “sırt üstü yatan” mahkemeler yaratmak için müdahalede bulunduğunu, internet sitelerini sansürlediğini, ifade özgürlüğünü kısıtladığını, yolsuzluk soruşturmalarını bastırdığını ve göz altındakilere onur kırıcı şekilde muamele ettiğini iddia ediyor.
Araştırmanın ücreti din adamı Fethullah Gülen’in fahri başkanlığını yaptığı AB kökenli Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından karşılandı.