Kaynak: http://rt.com/op-edge/194416-turkey-erdogan-kurds-kobani-isis/
Yazar: Brahma Chellaney
Makalenin Özgün Başlığı: ‘Islamic State is lesser evil for Turkey than Assad or Kurds’
Çeviren: Beste Göksel – Boğaziçi Çeviri Merkezi
Yeni Delhi’deki stratejik çalışmalar konusunda uzman Brahma Chellaney’in RT’ye söylediğine göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan IŞİD militanlarından ziyade ülkesindeki Kürt sorunuyla ve Suriye’deki Esad rejimini değiştirmekle uğraşıyor.
RT: İsyanlar kontrolden çıkmadan,Ankara’nın Kürt protestocuları yatıştırması için ne yapması gerekiyor?
B.C: Türkiye,büyük ölçüde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın IŞİD’in oluşmasındaki rolü yüzünden zorlu bir mücadele veriyor. Erdoğan’ın ABD ve diğer devletlerin Esad’ı devirmek için yaptığı çalışmalarda büyük katkısı var. Suriyeli isyancıları eğitmesi için CIA’i çağıran da oydu. Şimdi ise attığı bumerang ona geri dönüyor ve bu seferki onun için epey zor olacak. Hatta bu, Türkiye’yi Pakistan’ın geçtiği yola sürükleyecek. Yani ileriki yıllarda Türkiye’nin Pakistanlaşmasını izleyeceğiz ve bu durumda Kürt sorunu buzdağının yalnızca görünen kısmı.
RT: Bazı Kürt yanlısı protestocular şiddete başvurdu.Bu, yurtiçi ve yurtdışındaki destekçilerini nasıl etkiliyor?
B.C: Türkiye’de Kürtler uzun süredir bastırılmış bir halde. Sayıca az değil, oldukça fazlalar; hatta Türkiye’nin güneydoğusunun ve Türkiye-Suriye sınırının ciddi bir bölümünü oluşturuyorlar. Kürt isyanının tekrarlanması Türk devleti için büyük bir sıkıntı olur. Bence Türkiye bu isyanları oldukça ölçülü bir şekilde halletti. Aşırı şiddet kullanmaya kalksaydı tepki çok sert olabilir ve tekrarlanan Kürt isyanını tetikleyebilirdi.
RT: IŞİD’e Türkiye’den yapılacak saldırı kısa vadede zafer elde etmeye yeter mi yoksa Ankara ordusunun çıkmaza girmesi daha mı muhtemel?
B.C: Şu konuyu bir netleştirelim, Erdoğan için IŞİD’dense Esad ve Kürtler daha tehlikeli. Bu yüzden IŞİD’le savaşmaya kara kuvvetlerini bile göndermiyor. Ne de olsa IŞİD’in ortaya çıkmasında büyük rolü var. Ordusunu IŞİD’le karşı karşıya getirmeyecek. IŞİD teröristleri Kobane’ye her taraftan saldırmaya devam ederken Türk tanklarının bir kenarda sessizce durup bunu izlemesinin sebebi de bu.
RT: Şam Ankara’nın saldırganca davrandığını söylerken,Türkiye Suriye hükümetine karşı sağlam duruşunu yineledi.Suriye’deki rejim değişikliği hala Türkiye’de birinci gündem maddesi mi?
B.C: İşin aslı, Erdoğan’ın Washington’a söylediğine göre eğer ABD Türk ordularının Suriye’ye müdahale etmesini istiyorsa bu, rejim değişikliğinin daha geniş çaplı bir Amerikan oyunu olduğuna dair Washington’dan verilecek taahhüt ile olacak.Şu an Amerikalıların böyle bir niyeti yok, Erdoğan’ın güçlerini IŞİD militanlarının kuşatmasında olan Kobane’de bile harekete geçirmemesinin sebebi de zaten bu.
RT: IŞİD Kobane’yi almak için çok uğraşıyor. Bu şehir onlar için neden bu kadar önemli?
B.C: Stratejik konumundan dolayı olabilir; Türkiye’yi Kuzey Suriye’nin tam karşısından Irak’a bağlayan ulaşım yolunda bulunuyor, ama bence stratejik konumundansa Kobane’nin sembolik değeriyle daha çok alakalı. Kuzey Suriye’deki, yaşananların dışarıdaki dünyadan göründüğü tek şehir Kobane. Türkiye sınırında olduğu için uluslararası gazeteciler bazı hareketleri Türkiye’den gözlemleyip bildirebiliyor. Ancak Kuzey Suriye’nin savaşların şiddetlenerek devam ettiği ve IŞİD’in saldırmakta olduğu diğer taraflarında neler olduğuna dair okuyucularımıza gösterebileceğimiz hiçbir uluslararası fotoğraf yok. Kobane, medyanın Kürt bölgesinden yayınladığı, süregelen bir olay olduğu için sembolik olarak oldukça önem kazandı.