Sakızın Kıymeti Neden Bilinmez?

Karaburun KentKonseyi’nin (KKK) Çeşme, Karaburun Yarımadası SAKIZ AĞACININ KIRSAL Kalkınmadaki Potansiyeli Çalıştayı yapıldı. Coğrafyamızın kıymeti bilinmeyen doğal varlıklarından sakız ağacı için Karaburun’da önemli bir çalışma gerçekleştirildi. 

 Sakız Dede diye bilinen Karaburun KKK başkanı Mustafa Özer’in girişimiyle düzenlenen çalıştaya bilim insanları, uzmanlar ve sınırlı sayıda izleyiciler katıldı…  

Sakız ağacı çok değerli yerel bir ürünümüz. Yunanistan’ın Sakız Adası ile Çeşme, Karaburun yöresinde doğal olarak yetişen ve reçinesinden yararlanılan ekonomik değeri yüksek, endemik bir bitki türü olan aynı zamanda ‘Altın damlayan ağaç’ olarak da anılan sakız ağacı, ekonomik değeri ve doğaya katkısının yanı sıra topraklarımızın ve kültürümüzün bir mirası. Yani topraklarımızı, insanlarımızı tüm canlıları yok eden altın madenciliği yerine, sakız yetiştiriciliği, daha doğru bir yaklaşım…

 Sakız ağacı yansa bile köklerinden yeniden filizlenen bir çalı türü. Beş yaş ve üstü ağaçlara atılan kesiklerden bir yılda elde edilen sakızın miktarı 300 ile 500 gram arasında değişiyor. Damla sakızının kalitesine göre kilo fiyatı 500 Euro civarında. Damla sakızı sadece sakız üretiminde değil, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için ağız sağlığında, yapıştırıcı ve cila olarak sanayide, kozmetik sektöründe de kullanıyor. Ayrıca muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılara da güzel bir tat ve koku verdiği için katılıyor…

Dünyada Sakız üretiminin merkezi Sakız Adası başta olmak üzere Yunanistan… Ülkenin yıllık damla sakızı üretimi 150 ton ile 200 ton arasında değişiyor. Yunanistan’ın yıllık damla sakızı ihracatı ise 100 ton civarında. Yüzölçümü 829 km2 olan Sakız Adası’nda yaklaşık 2 milyon sakız ağacı var. Sakız Adası’nın yıllık damla sakızı üretimi ise yaklaşık 130 ton. Maalesef ülkemizde bu alanda yıllar içinde kaybedilmiş bir potansiyel var.

 Türkiye’de en çok sakız ağacı olan yer ise Çeşme. 60 bin ağacın en fazla 2 bin 500’ünden sakız hasadı yapılıyor ve her birinden yılda alınan damla sakızı 100–150 gram… Buna karşın ne merkezi ne de yerel yönetimin ciddi bir yaklaşımı, çalışması var. 

Oysa…  

Türkiye’nin yıllık sakız ihtiyacı 20 ton. 

Yılda 8 ton sakız ithal ediyoruz.

10 ton sakız kaçak geliyor. 

Sakız ağacının üretilmesi ve yetiştirilmesi konusunda yıllardır emek veren, yönetimler ve üniversite işbirliği için çaba gösteren Mustafa Özer ürünün kırsal kalkınma için önemine dikkat çekiyor. Kıymet bilmeyen anlayışların, bir gün değişmesi umuduyla…

Bunları da sevebilirsiniz