İtalyan Basınında Türkiye – Mayıs 2019

La Repubblica

Türkiye, Afrin’in Kürt bölgesinden ayrı bir koridor kuracak

1 Mayıs 2019

Türkiye, Suriye topraklarında, bir yıldan fazla bir süredir Türk kuvvetleri tarafından kontrol edilen Afrin’in Kürt yerleşim bölgesini diğer Suriye’nin diğer bölgelerinden ayırmayı hedefleyen yeni bir ayrılık duvarı inşa etmeye başladı. Bölgedeki eylemciler ve görgü tanıkları, Türkiye tarafından kontrol edilen Kürt bölgesi ve komşu bölge arasındaki cephe çizgisi boyunca üç metre yüksekliğinde ve yaklaşık 70 kilometre boyunca uzayacak olan beton bariyer yapımının görüntülerini yayınladı. Türkiye henüz Afrin’de yapılanları kabul veya reddetmedi. Fakat Ankara, kendilerini Suriye’deki PKK kolunun terörist eylemlerinden korumak için tedbirler alacağını açıklamıştı.

https://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2019/05/01/la-turchia-costruisce-un-muro-di-separazione-dalla-zona-curda-di-afrin14.html?ref=search

Sputnik Italia

Türkiye, Rus S-500 füze sistemlerinin üretiminde rol alacak

19 Mayıs 2019

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Rusya ile askeri hava savunma sistemi S-500’ün üretiminde iş birliği yapacağını açıkladı. Ayrıca, S-400 sistemlerinin satın alınmasına atıfta bulunan Erdoğan, bunun “bitmiş bir anlaşma” olduğunu belirtti.

Haberturk gazetesi daha önce, Türkiye cumhurbaşkanının S-400 sistemlerinin ortak üretimi için Rusya’ya 100 mühendis gönderdiğini haberleştirmişti. Aynı zamanda, Erdoğan, beşinci kuşak F-35 Amerikan uçaklarını satın almaktan vazgeçmeyeceğine dair güvence verdi.

Mayıs ayının başında, Rostec genel müdürü Sergey Chemezov, Rusya için hava savunması alanında Türkiye ile teknolojik bir ortaklık geliştirmenin çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye, S-500 projesine katılmak isterse, Rusya’nın isteyerek kabul edeceğini de sözlerine ekledi.

https://it.sputniknews.com/mondo/201905197667089-la-turchia-partecipera-alla-produzione-dei-sistemi-missilistici-russi-s-500/

La Repubblica

Türkiye yenilenecek seçimler sebebiyle Erdoğan’ı protesto etti

7 Mayıs 2019

Erdoğan seçimi tekrarlattı ve bu kararı tüm İstanbul gece boyu protesto etti. Güneş battıktan hemen sonra, Boğaz’ın her iki tarafında en seküler mahallelerin balkonlarından çömlek sesleri yükseldi. Sürekli, sağır edici bir davul çalma, çanak çömlek ve kapaklar üzerine kaşık, çatal ve bıçaklarla vurma, ıslıklarla güçlendirilmiş ve binaların son katlarına kadar bağırarak seslendirilen: “Türkiye laiktir”, “Diktatör Erdoğan”, “Adalet istiyoruz” sloganları duyuldu.

Türk metropolünde olup bitenler, ikinci sınıf bir protesto değil. Cumhuriyetçi adayı Ekrem İmamoğlu’nun Binali Yıldırım’ı mağlup ettiği seçimlerin yüksek seçim kurulu tarafından verilen tekrarlanması kararı, pek çok uluslararası kuruluş tarafından çok ağır yargılandı. Her şey şimdi 23 Haziran Pazar günü yeni oylamaya ertelendi.

Daha önce bir konuşmada, devlet başkanı 31 Mart’ın idari sonuçlarını iptal eden Yüksek Seçim Kurulu’nun kararını savundu. Erdoğan seçim sırasında oluşan “kanunsuzluğu” kınadı ve seçimi tekrar etmenin “demokrasiyi güçlendirmek için önemli bir adım” olduğunu açıkladı. Konuşmasının geri kalanında ise şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’daki seçimlerin örgütlü yolsuzluk, mutlak yasadışılık ve usulsüzlükle işaretlendiğine gerçekten inanıyoruz. Kararı, sorunları demokrasi ve hukuk çerçevesinde çözme isteğimizi desteklemek için en iyi adım olarak görüyoruz.”.

Muhalefet partilerinin liderleri, Sultanın milliyetçi müttefikleri dışında, Yüksek Kurulun kararından sonra, aynı şeyi haykırıyorlardı: “Halkın iradesi ezildi”. İmamoğlu ise “Umudumuzu yitirmiyoruz. İlkelerimizden asla ödün vermeyeceğiz.” dedi.

Avrupa’da ise, Türkiye’de olanlara tepkiler çok sert. Avrupa Parlamentosu raportörü Kati Piri, ülkenin demokratik güvenilirliğinin olmadığını söyledi. Avrupa Konseyi, seçim kurulunun kararını “özgür seçim ilkeleriyle uyumlu olmadığı için” eleştiriyor. Almanya’da Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul’daki yerel seçimleri iptal etme ve tekrarlama kararının şeffaf ve anlaşılabilir olmadığını ” söyledi. Bugün Demokrat Parti genel başkanı olan İtalya eski başbakanı Paolo Gentiloni, Twitter’da şöyle yazdı: “İstanbul Seçimlerini kaybettiğinizde seçimi tekrarlamanız gerekiyor. #Erdoğan ve demokrasinin reddi”.

Türkiye’deki ekonomik ve finansal durum ise çarpıcı. Bazı yabancı girişimciler bu özel durum sonrası yatırım yapmayı sürdürme konusunda giderek daha şüpheli görünüyor. Türk lirası 7 ayın en düşük seviyesinde ve şu an dolar karşısında 6.157’den işlem görüyor.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın