Yıkıma Doğru

Küresel ısınma artık bir tehdit değil, açık seçik sonuçları ortada.

Yaşamsal tahdit, her geçen yıl tırmanarak artıyor.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre, buzullardan yayılan metan ve karbondioksit oranının artışıyla yükselen erime oranı, küresel ısınmayı da hızlandırıyor. Bu hızlanmanın, ekonomik açıdan ciddi sonuçlar doğuracağı belirtildi.

Paris Anlaşması, 2015 yılında iklimi korumak için 196 ülke tarafından imzalanmış ve ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan çekilmesiyle 2017 yılında tekrar gündeme gelmişti.

İngiliz The Guardian’ın haberine göre, çalışmayı hazırlayan bilim adamları, anlaşma maddelerinin güncellenmediği takdirde oluşacak durumun, küresel ısınmayı hızlandıracağını ve bununla ilgili alanlarda doğacak ekonomik zararın 70 trilyon dolar tutarında olacağını belirtiyor.

Küresel egemenlerin ikiyüzlülüğü, sahteciliği salt teröre ilişkin değil, yaşamın her alanında.

Şakası yok, öyle geçiştirilecek türden değil; bütün canlılar, büyük bir tehlikenin eşiğinde.

Gerekçe:

“Küresel ısınma…”

İnsanlık kendi eliyle toplu intihara koşuyor.

Suçlu yine emperyalistler, egemenler, kapitalist sistem.

Gelişme adına, yatırım adına üretim ve tüketim sürekli pompalanıyor. Bu uğurda tırmanan fosil yakıtla tüketimi tüm canlıların, doğanın canına okuyor.

Zehir soluyoruz artık, içme suları, denizler kirleniyor. Küresel ısınmanın, sera gazı salımlarının yüzde 80’inden G20’ler sorumlu.

Veriler ortada.

Kuzey kutbu, Himalaya ve Alpler’deki buzullar eriyor. Deniz suyu yüksekliği sistematik olarak artıyor.

Okyanustaki bazı adalar sular altında, pek çok ülkede tayfunlar ve kasırgaların sayısı ve yıkımı büyüyor. Bütün kıtalarda kuraklık ve sıcaklık artışları rekor düzeyde.

Zaten önlem almakta çok geç kalındı, son bir iki hamle de yapılamazsa felaket geliyor. Ekoloji ve çevre hareketleri, doğa korumacılar iklim değişikliğinin savaşları yarattığını, militarizmi tırmandırdığını, kuraklık, gıda krizi ve göçlere yol açtığını, denizlerde balıkların tükendiğini, yeni hastalıkların türediğini vurguluyor.

Karbonsuzlaşmaya gitmekten başka yol yok artık.

Bilinmeze değil korkunç gerçeğe sürükleniyoruz, uyan ey insan.

Bu düzen böyle sürerse, kapitalis, emperyalist sömürü sistemi dünyayı, canlı yaşamını bitirecek.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın