İtalyan Basınında Türkiye- Nisan 2019

La Repubblica

Türkiye’de seçimler, Erdoğan’ın yönetimi darbe aldı: Ankara ve İstanbul’u kaybetti

1 Nisan 2019

Sosyal demokrat başkan adayı başkentte kazandı. Boğaz kentinde ise cumhuriyetçi Ekrem İmamoğlu şaşırtıcı bir şekilde AKP’nin eski başbakanı Binali Yıldırım’a karşı galip geldi. Ancak Erdoğan’ın partisi sonucu tartışıyor ve temyiz başvurusunda bulunuyor. Avrupa: Seçimler özgür değildi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi, AKP sonuçlara itiraz hakkını kullanacağını açıkladı fakat sandıktan çıkan politik mesaj gayet netti: Muhalefetin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Ekrem İmamoğlu eski Başbakan Binali Yıldırım’ı alt etti. Gece boyu başa baş geçen mücadele sonrası devletin haber ajansı Anadolu, İmamoğlu’nun oyların %48,79’unu alarak Yıldırım’a 25 bin oy fark attığını ilan etti. Yenilgiye rağmen Binali Yıldırım televizyonda kazandığını açıkladı: “İstanbul’u kazandık. Herkese teşekkür ederim.” AKP pes etmeyecek ve Yüksek Seçim Kurulu’na 320 bin oyun tekrar sayımı için itirazda bulunacak.

Eğer İmamoğlu ülkenin ekonomik ve kültürel başkenti İstanbul’un belediye başkanı ilan edilirse – cumhuriyetçi partinin başkent Ankara, İzmir, Antalya ve Türkiye’nin en büyük 12 şehrinin 7’sindeki zaferiyle birlikte- Anadolu’dan aldığı yüksek oya rağmen Erdoğan için yenilgi ağır olacak. Erdoğan’ın partisi ülke çapında %57 oy alırken karşısındaki sol ve Kürt ittifakı %37 aldı.

Birçok kişi bu seçimin Erdoğan için sonun başlangıcı olduğuna inanıyor. Pazartesi sabahı, muhalifler tarafından birçok kutlama düzenlendi. Beşiktaş bölgesinde yöneticilik yapan Meltem şöyle diyor: “Çok mutluyum. Türkiye’de değişim görülüyor. Artık yalanlara son.”. Bir çalışan olan Abdullah ise ekliyor: “Ekonomideki durum artık değişmeli. Her şey gidebileceğinden daha da kötü gidiyor. Tüm satın alma gücümüzü kaybettik. Eskiyle bağı koparmanın tam zamanı.”

Ancak Erdoğan yaptığı açıklamayla bir köşeye sığınıyor: “Bir sonraki seçimler 4 buçuk yıl sonra 2023 yılında yapılacak.” Türkiye’de 2002’den bu yana neredeyse her yıl oy kullanıldı ve hepsinde de Erdoğan galip geldi. Cumhurbaşkanı, yüksek kurumsal pozisyonuna rağmen her zaman kendi partisinin yanında yer aldı ve seçim sonuçlarına birçok itirazın hazırlandığını açıkladı.

Avrupa Konseyi de oyları tartışıyor. Türkiye’deki idari organın seçim gözlem heyetinin başkanı Andrew Dawson şunları söylüyor: “Şu anda ülkede Avrupa değerleri ve ilkeleri ile paralel gerçek ve demokratik seçimler için gerekli olan özgür ve adil bir seçim ortamı olduğuna ikna olmadık.”

Türk devletinin başı aniden başkent Ankara dahil tüm büyük şehirleri kaybetti. Ayrıca İzmir, Türkiye’nin laik ve kozmopolit şehri, her zaman olduğu gibi cumhuriyetçi parti tarafında oy kullandı. Ardından, sosyal-demokrat cumhuriyetçi grup Antalya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği İslami oluşumun üstesinden gelmeyi başardı.

İstanbul’un durumu

Sayımlar devam ederken, beklenmeyen bir şey oldu ve yavaş fakat kaçınılmaz şekilde Sosyal Demokrat İmamoğlu, Yıldırım’a yaklaşmaya başladı. Oyların %98’i sayıldığında ise sollama gerçekleşecek gibi görünüyordu. Ardından Erdoğan için felaket gerçekleşti. Öğleden sonraya gelindiğinde AKP’nin 25 yıldır yönettiği Ankara dahil olmak üzere İzmir ve Antalya’da da yenilgi vardı.

Gece olduğunda Erdoğan bazı büyük şehirleri kaybettiklerini itiraf etti. Sayımın başa baş devam ettiği esnada Binali Yıldırım aniden televizyon ekranlarından İstanbul’daki zaferini ilan etti. Fakat oyların sadece %98,78’i sayılmış ve son oylar hala eksikti. İki aday arasındaki fark ise çok minimal düzeyde, 4 binin biraz üzerindeydi. Yıldırım oyların %48,71’ini, İmamoğlu ise %48,65’ini almış görünüyordu. Fakat aniden her şey durdu.

Kaos başladı. İmamoğlu’da ekranlardan kendisinin önde olduğunu ilan etti. Cumhuriyetçi partinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bir açıklama yaptı: “Elimizdeki verilere göre adayımız Ekrem İmamoğlu seçimi kazanmıştır. Eşi benzeri görülmemiş bir haksızlıkla karşı karşıyayız.”. Meydanlar, taraflar arasında bölündü ve güneydoğuda da Kürtler kutlama yapmak için sokağa indi. Ayrıca seçim, özellikle Kürtlerin yoğun olduğu bölgede olmak üzere, düzensizlik ve şiddet nedeniyle 4 ölü ve onlarca yaralı bıraktı.

Erdoğan İstanbul’u kazansa da kaybetse de sonuçlar onun için halen bir mağlubiyeti ifade ediyor. Çalan ziller gayet net. Bu seçimler, derin bir ekonomik kriz içerisindeki Türkiye’de Erdoğan’ın popülaritesini de ortaya koydu. Cumhurbaşkanı, ilk açıklamalarda şunları söyledi: “Şimdi çalışacağız. En yakın seçimler 4 buçuk yıl sonra.”.

https://www.repubblica.it/esteri/2019/04/01/news/turchia_vittoria_mutilata_per_erdogan_perde_ankara_e_rischia_a_istanbul-222991955/?ref=search

Sputnik Italia

Ankara’da kalabalık, Türk muhalefetinin liderine saldırdı

21 Nisan 2019

Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara taşrasında bir saldırıya maruz kaldı. Olay, Ankara’nın Çubuk ilçesindeki bir şehit cenazesinde meydana geldi. Seremoni esnasında büyük bir grup, ana muhalefet liderine saldırdı. Etrafını çevreleyen bir grup kişi, Kılıçdaroğlu’nu itmeye ve ona bağırmaya başladı. Bu agresif hareketler sonucunda Kılıçdaroğlu yara almadan polis kontrolünde yakındaki bir eve götürüldü.

Olay sonrasında Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da olay yerine geldiği görüldü. Ankara valisi, savcının olaylarla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Türkiye Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise olayı provokasyon olarak değerlendirdi. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Ömer Çelik, politikacıya yapılan saldırıyı kınadı. Daha sonra attığı tweette şunları yazdı: “Hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur. Şiddet bir hak arama ya da protesto yolu değildir. Sorumlular açığa çıkarılacak ve gereken yasal işlem yapılacaktır.”.

https://it.sputniknews.com/mondo/201904217551337-ad-ankara-la-folla-ha-attaccato-il-leader-dellopposizione-turca/

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın