Karaburun Kuşadası Olmasın

Ege kıyılarının en az bozulmuş coğrafyalarından Karaburun’a yönelik büyük bir rant girişimi var.

İstanbul, Ankara, İzmir ağırlıklı dalga, beraberinde önemli bir arsa satışını ve yapılaşmayı getirdi.

Bir kaç kez el değiştiren arsaların fiyatı son üç yılda dört beş kat arttı. Deniz gören 400- 500 metre karelik arsaların bugünkü fiyatı, yerine göre 300-500 bin lira aralığında.,neredeyse kent merkezlerinde bir daire bedeline ulaşmış durumda.

Son dönemde yadsınamaz biçimde aşırı bir imar yoğunluğusözkonusu. İlçenin iki ikatlı yapılaşması dört, hatta beş katlara yükseldi.

Karaburun’un kent kimliğine aykırı yapılaşmalar İçin mevcut yönetim, bu bozulmaya yönelik imar kararları üretmediklerini, yapılaşmanın genel imar mevzuatı çerçevesinde ve önceki dönemdeki gibi sürdürüldüğünü savunuyor. Önceki yönetim ise kendi dönemlerinde dört beş katlı binaların olmadığına dikkat çekiyor…

Yerel mimarinin başkalaşmasına karşı çıkan yurttaşlar bu gelişmeye itiraz ediyor.

Dolayısıyla Karaburun’unda yerel seçim çalışmalarının temel gündem maddesi, imar.

Son yıllarda büyük bir rant baskısıyla yüzyüze kalan ilçenin geleceği ne olacak, nasıl bir yapılaşma, nasıl bir kentleşme öngörülüyor?

CHP VE AKP arasında geçeceği düşünülen seçim yarışında sonuç, ilçenin geleceğiyle birer bir ilgili.

AKP’nin bu konuda sabıkası ortada. Neredeyse bütün kentleri betona boğup, yaşanmaz kıldılar.

Depremde toplanılacak boş ve yeşil alanlar bile AVM, gökdelen oldu.

Bu bozulma, kirlenme, yağma ve talan öyle boyutlara ulaştı ki, inkar edilemez hale geldi.

Nitekim AKP yönetimler itiraf etmek zorunda kaldı.

Hatta AKP genel başkanı Erdoğan yapılaşma ve bozulmayla ilgili “ İstanbul’a ihanet ettik” dedi.

Yerel yönetimleri elinde bulunduran bazı CHP’li belediyelerde de belli oranda da olsa kent yapılaşmaları konusunda olumsuz örnekler yaşandı.

Örneğin Istanbul’u tüketen konut sermayesinin yeni hedefi İzmir’de kent kimliğini bozan, ana hatlarda aşırı yoğunlaşmaya yol açan özellikle Bayraklı , BORNOVA arasında aşırı bir imar yoğunluğu ve buna bağlı olarak gökdelenler yükselmeye başladı.

Gerçi bu yapıların bir bölümü AKP’nin yasa değişikliğiyle yerel yönetimden bakanlıklara aldığı imar yetkileri ve kararlarıyla oluştu ancak İBB’nin ciddi bir direnci görülmedi. Kentte Folkart diye bir ucube yükseldi, yükseltildi. Üçkuyular’daki imar artışı da bizzat yerel yönetimler eliyle gerçekleşti.

KARABURUN KUŞADASI BENZETMESİ..

Kentteki bu sorunla ilgili bugünkü belediye meclisinde de yer alan , yeni dönemde de CHP’nin adayı İlkay Girgin Erdoğan,

düzenlediği basın toplantısında sorularımı yanıtlarken eleştirileri kabul etmedi.

Ayrıntısını daha geniş olarak “https://www.facebook.com/groups/653495594754016/permalink/1548957625207804/ “ okuyabileceğiniz

röportajımda, önceki imar kararlarına uyduklarını savunarak özetle “ Ben şu anda imar komisyonundayım. Bu dört katlı yapılara bizim izin verdiğimiz , plan tadilatlarının altında bizim imzamız olduğu söyleniyor. Bunu açık yüreklilikle söyleyebilirim. Biz Ahmet Bey’in başkanlığında göreve geldiğimizden bugüne değin, bölgede hiç bir plan tadilatı yapmadık. “ dedi…

SERDAR YASA NE DEDİ

İLKAY Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından önceki dönemin Belediye BAŞKANI Serdar Yasa’yla konuştum. Yasa , bugünkü yapılaşmanın kendi dönemleriyle ilgilisi olmadığını belirterek ( iskeledeki otele verdikleri imarın hatalı olduğunu kabul edip, benzerlerinin oluşmaması İçin ) imar konusuyla ilgili aldıkları son meclis kararlarını gönderdi. Ayrıntısını geniş olarak “ https://www.facebook.com/groups/653495594754016/permalink/1554390794664487/ “ linkinde okuyabileceğiniz açıklamada Serdar Yasa kısaca şunları söyledi :

“ 2004-2014 yılları arasında Karaburun Belediye Başkanlığı yaptığım dönemden sonra, ilçemizde 4 katlı yapılabilen konutlara ilişkin kararların, benim dönemimle ilgisinin olmamasına karşın “eski dönemde alınan kararlar uygulanıyor “ deniliyor olması nedeniyle, bizim aldığımız imar planları ile ilgili halkı doğru bilgilendirme gereksinimi doğmuştur… 7 Mart 2014 tarihinde Karaburun Belediyesi Meclisinde oybirliği ile (Karar No: 22/3 ve Oturum No:1) turizm tesisleri için belirlenen yapı yüksekliği hmax=10. 5 metredir kararı hmax=7.5 metre olarak değiştirilmiştir (başkanlığım öncesindeki hmax=15 metredir). Eğer bu kararların dışında dönemim sonrası alınan başkaca bir karar yoksa ortaya çıkan yeni şikayet konusu 4 katlı konutlarda imar hatası oluşmaktadır…”

“HABERİMİZ YOK”

Bu, yetkili ağızlardan yapılan iki açıklama, anlaşılacağı gibi dört katlı yapıların sorumluluğuyla ilgili gerçeği, tartışmalı kılıyor.

Bunun üzerine bu kez Yasa’nın söylediklerine ilişkin İlkay Girgin Erdoğan’la yeniden konuştum. Yasa dönemindeki meclis kararında, dört katlı yapıların olmadığını belirterek, diyeceklerini sordum. Erdoğan doğrusu beklemediğim, şaşırtıcı bir yanıt verdi. Söz konusu MECLİS kararından haberi olmadığını belirterek, “ Bu kararı imarla ilgili bürokratlar bize iletmedi. Bilmiyorduk” dedi…

Bu anlatımlar çerçevesinde konu, belirli ölçüde yeni bir çerçeveye oturdu. Bundan sonrasına ilişkin, daha da önemlisi Karaburun’un imar geleceğiyle ilgili olarak İlkay Girgin Erdoğan’a ilk röportajımda yönelttiğim soruyu yeniledim.

“ Sizin döneminizde 4 katlı binalar olacak mı? Karaburun, Kuşadası’na dönecek mi ? Bu konuda söz ve güvence veriyor musunuz “ dedim.

İlkinde olduğu gibi “ Yeni yapılar, taş ve ahşap ağırlıklı ve iki katlı olacak. Karaburun, Kuşadası’na dönüşmeyecek” dedi ve bu sözününün güvence olarak kabul edilmesini istedi.

İlkay Girgin Erdoğan şunları söyledi:

“ imar meselesi, çok hassas konumuz. Karaburun’un kimliğini sürdürmek, yaşatmak ve daha da güzelleştirmek istiyoruz.

Evet, Efes sitesinin üstüne bakınca çok çirkin bir yapılaşma var. Bizim dönemimizde belli bir mimari anlayış olacak.

Kot farkı meşelerinizde ele alacağız…Yeni yapılarla ilgili belirli projeler hazırlayacağız. Bunlar örnek, tip projeler olacak. Yeni bina yapmak isteyenler, buna göre davranacak. Alaçatı gibi mesela. Taş ve ahşap olacak ve iki katlı olacak. Sadece, bugün Efes sitesinin üstündeki dört katlı kötü yapılaşma bölgesi hariç, merkez de dahil iki kat. Çünkü o tepede dört katlıların arkasında iki katlı, önleri tamamen kapanan evlerin hakkını yememek lazım…

SONUÇ…

Evet bugün imar konusunda CHP’li yönetimlerin yer yer istenildiği gibi uygulamalara yönelmedikleri görünüyor.

Yaşamda hatalar olabilir ancak geleceğe ilişkin doğru yaklaşımları, iyi niyetle umut etmek gerekir.

CHP adayı İlkay Girgin Erdoğan’ın imar konusunda verdiği sözü ve güvenceyi önemsiyorum.

İktidarın ülke genelinde kimsenin inkar edemeyeceği kentleşme, rant, betonlaşma ve yandaş müteahhitleri

kayırma politikalarına bakınca da AKP’nin Karaburun’da yerel yönetime gelmemesinin akılcı ve doğru olacağını düşünüyorum.

Bunları da sevebilirsiniz