Nardugan Bayramı

Yeni yıl yaklaşırken internette, sosyal medyada yılbaşı kutlamalarıyla ilgili pek çok yazı ve paylaşıma denk gelmişsinizdir. Bazıları yeni yıl kutlamalarını Hıristiyanların Noel’iyle yani Hz. İsa’nın doğuşu kutlamalarıyla karıştırarak nefretle bahsediyor. Müslüman Noel kutlamazmış! Kutlanan zaten Noel değil, biz Türkler Hz. İsa’nın doğuşunu değil, yeni bir yılın karşılamasını yapıyoruz. Gece 12 olduğunda ister Kuran’ını okursun ister biranı içersin. Bir yandan yeni yıl kutlamalarından nefretle bahsedenler ededursun, bir yandan da Nardugan Bayramı’nın ününün arttığını gözlemliyorum.

Nar-dugan (nar=güneş ya da ateş, dugan=doğan)

Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ, Orta Asya’daki Türklerin Nardugan Bayramı’nı, yani doğan güneş bayramını kutladıklarını belirtiyor. İslamiyet’ten önceki Türklerde güneş çok önemliydi ve 22 Aralıktan itibaren gündüzler uzamaya başlayacağı için güneş geceyi yendi diyerek Nardugan Bayramı’nı kutluyorlardı. Gökyüzü tanrısal bir güçtü ve gündüzle gece kavga halindeydi, bu bayram güneşin kavgayı kazanmasının bayramıydı.

Pek çok ülkede, günümüzde Noel ağacı ya da yılbaşı ağacı süsleniyor, ağacın altına Noel babanın getirdiği hediyeler konuluyor. Şimdi ülkemizde Hıristiyanlıktan nefret eden, yılbaşı kutlamasını Hıristiyanlık olarak gören batı düşmanı dini bütün Müslümanlar, bu geleneğin eski Türklerden geldiğini bilseler belki de bu denli karşı çıkmazlardı. Nardugan kutlamalarında aileler toplanır, yemekler yapılır birlikte yenilir şarkılar söylenir ve dans edilirdi. Gelecek yıl tanrı iyi şeyler versin diye Akçam denilen ağaç kullanılır, çam dalına iyi dilekleri simgeleyen bezler ve süsler bağlanır ve hediyeler konulurdu. Bu Akçam ağacının, kışın bile yapraklarını dökmeyen daima yeşil kalan bir ağaç olmasından dolayı Asya Türkleri onu hayat ağacı olarak adlandırmıştı.

Prof. Dr. Nurullah Çetin de Noel baba diye bir kişinin gerçekte olmadığını hakkında söylenenlerin efsaneden ibaret olduğunu söylüyor. Ancak Hıristiyanların Noel babasına karşı Türklerin ‘‘Soğuk Hanı’’olarak bilinen Ayaz Atası vardır. Efsaneye göre, Ayaz Ata, soğuk günlerde ortaya çıkan Türkleri koruması için gönderilmiş bir evliyadır.

Muazzez İlmiye Çığ’a göre Noel babanın kıyafetleri Türk geleneklerini yansıtmaktadır ve Hunlarla birlikte Avrupa’ya taşınmıştır.

Bu bilim insanlarının araştırmalarından yola çıkarak baktığımızda Nardugan Bayramı hakkında bilgi ediniyoruz, ancak bunu çürütmeye çalışanlar da var. ‘‘Bazı araştırmalara bakacak olursak herkes de Türk, herşey de Türkler’e dayanıyor’’ diyenler olacaktır. Araştırmalara inanıp inanmamak size kalmış.

Kaynakar:

http://www.milliyet.com.tr/turklerin-ayaz-ata-si-noel-baba-ya-gundem-2172019/

http://www.halukberkmen.net/pdf/158.pdf

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/noel-kutlamasi-turklerden-mi-yayildi-yoksa-bu-milli-mit-yaratma-girisimi-mi-13312013

 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın