Orta Doğu Basınında Türkiye

4 Temmuz 2018

Iraqinews / Irak

Irak Eski Meclis Başkanı: Mezhep İttifaklarına Hayır, Türkiye Toplantısı Olağan

Mohamed Mostafa

Bağdat (IraqiNews.com) – Irak’ın Sünni Eski Meclis Başkanı Selim El-Cuburi, Çarşamba günü, Türkiye’deki Iraklı Sünni güçlerle yakın zamanda yapılan bir toplantının “olağan” olduğunu vurgulayarak, mezhep temelli herhangi bir siyasal ittifaka katılmayı reddettiğini söyledi.

Cuburi’nin ofisinden yapılan bir açıklamada, eski meclis sözcüsünün “herhangi bir mezhepçi oluşumun parçası olmayacağı” belirtildi.

Sünni siyasal isimlerin Türkiye’de yapılan ve haberlere yansıyan toplantının “olağan olduğu ve herhangi bir şeyle sonuçlanmadığını” belirtti ve ardından şunu da ekledi: “Toplantılar gelecek hükümetin işini kolaylaştıracak ortak hedeflerin belirlenmesi için Bağdat’ta siyasal bloklar arasında sürecek.”

Suudi gazete Okaz, bugün erken saatlerde, Cuburi’nin Irak’ın Sünni siyasal güçlerle Türkiye’de İstanbul’da bir toplantı yaptığını açıklayarak, bu toplantının “Sünni güçler arasındaki farklılıkları derinleştirdiğini” yazdı.

Gazetenin söylediğine göre, bu toplantı, Iraklı grupların yabancı etkisinden bağımsızlığı yönünde içilen andın çiğnenmesi olarak gören diğer Iraklı blokların olumsuz tepkisini çekti.

Eski milletvekili ve Şii önderliğindeki Fetih Koalisyonu üyesi Emir El Feyiz, Iraq Today’e, kıdemli siyasetçilerin ülke dışında toplanmasını yasaklayan bir meclis kararını ihlal ettiğini açıkladı.

Feyiz: “Irak içişlerine dışarıdan müdahale söz konusu. Bu onlara göre normal, ancak bunun kabul edilmesi Iraklı gruplar için normal değil.”

Bu hafta daha önce, Irak Meclisi, yetkilerinin genişletilmesi konusunda bir karara varamadı. Yargı otoriteleri, Mayıs’ta yapılan ve sahtecilikle suçlanan meclis seçimleri için oyları yeniden elle sayma işlemini yürütmekte.

Cuburi, Şii Müslüman çoğunluğu olan Irak’ın, en büyük Sünni Müslüman koalisyonunun bir üyesidir. Her iki mezhebin de bölge güçlerinden etkilendiği geniş ölçüde kabul görmektedir.


15 Temmuz 2018

SANA / Suriye

Putin ve Erdoğan Suriye’deki Krizin Çözümünü Tartışıyorlar

R. Jazaeri / Ghossoun

Moskova, SANA – Rus Başkan Vladimir Putin, Türk Başkan Recep Tayyip Eroğan’la telefonda Suriye’deki krizin çözümünü tartıştı.

Russia Today internet sayfasında, Kremlin’in sözlerini aktardı: Bir cümlede söyleyecek olursak, iki taraf, uluslararası ajanda ve bölgeye dair birtakım dosyayla ilişkili yaşamsal meseleleri tartıştı.

Tartışmanın odağında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uygun kararlarına ve Astana süreci çerçevesinde ulaşılmış anlaşmalara göre Suriye’deki krizin çözümünde atılacak ortak adımlar yer alıyordu.


26 Temmuz 2018

PressTV / İran

Türkiye’nin Amerikan Rahibi Bırakmamasına Karşı Trump’tan Yaptırım Tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Rahip Andrew Brunson’un tutuklanması üzerine NATO müttefiki Türkiye’yi “büyük yaptırımlar” uygulamakla tehdit ederek rahibin derhal serbest bırakılması için Ankara’ya seslendi.

Trump, Perşembe günü şu tweeti attı: “Birleşik Devletler, iyi bir Hristiyan, aile babası ve harika bir insan olan Rahip Andrew Brunson’un uzun süreli alıkonulması nedeniyle Türkiye’ye büyük yaptırımlarda bulunacaktır.”

Ve “Çok acı çekiyor. Bu masum din adamı derhal bırakılmalıdır.” diye ekledi.

Brunson’un serbest bırakılmasını defaten isteyen Trump, geçen hafta Twitter’da, rahibin terörizm ve casusluk suçlamalarıyla tutuklanmasının “tam bir rezalet” olduğunu söyledi.

Trump’ın tweetinden kısa zaman önce, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, benzer bir tehdidi doğrudan Türkiye Başkanı’na yöneltti.

Pence, Washington’da ev sahipliğini ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı bir dinsel özgürlük etkinliğinde şunları söyledi: “ABD Başkanı adına, Başkan (Tayyip) Erdoğan ve Türk Hükümeti’ne bir mesajım var: Ya Rahip Andrew Brunson’u derhal serbest bırakın ya da sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olun!”

Ve ekledi: “Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’ye ciddi ekonomik yaptırımlar uygulayacak.”

Rahibin tutuklanması, son aylarda iki NATO müttefiki arasındaki gerilimleri yaratan meselelerden biriydi; bir diğeri ise bir yıl öncesinde Ankara’nın Türkiye’de başarısız bir askeri darbeyi yönetmekle suçladığı ve Birleşik Devletler’de yaşayan bir Türk din adamı üzerine olan tartışmaydı.

Brunson 2016 Aralık ayında tutuklandı ve ardından militan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) grubu ile ve ABD’de yerleşik olan muhalif din adamı Fethullah Gülen’in hareketiyle bağlara sahip olmakla suçlandı.

Bu suçlamaları reddeden rahip, suçlu bulunması durumunda 35 yıl hapisle karşılaşacak.

Ankara, özerklik için Türkiye’ye karşı mücadele eden PKK militanlarını terörist olarak görüyor. Türkiye, Gülen’i Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı 2016 Temmuz darbe girişiminin ardındaki üst akıl olmakla suçluyor.

Geçtiğimiz ay, ABD senatosu, Bruson’un hapse atılması ve Ankara’nın Rus yapımı S-400 füze hava savunma sistemini almayı planlaması nedeniyle Türkiye’yi her havada gizli uçabilen savaş jeti F-35’I almaktan men eden bir düzenlemeyi de içeren bir yasa tasarısını onaylamıştı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın