Orta Doğu Basını

Press TV-İran

18 Haziran 2018

Medya raporu: Türk güçleri, ABD ile yapılan anlaşma çerçevesinde Menbiç çevrelerine girdi

Türk birlikleri, ABD destekli Kürt militanları bölgeden çıkarmak ve bölgeyi güvenli hale getirmek için ABD ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde Suriye’nin Menbiç kentinin çevresine girdi.

Türk televizyonu NTV, yerel kaynaklara işaret ederek, pazartesi günü haberin duyurusunu yaptı.

NTV’nin haberine göre, Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Menbiç’teki görevlerini yapmaya başladığını duyurdu.

Aynı gün ileriki saatlerde Türk ordusu da, medya raporlarını doğruladı ve Türkiye ile ABD askerlerinin kuzey Suriye’de Menbiç ve Ankara’nın kontrolünde olan komşu bölge arasında devriye gezmeye başladığını söyledi. Ordu Twitter’dan yaptığı açıklamasına, devriyenin Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonuyla kontrolünü ele geçirdiği bölge ile Menbiç arasında bağımsız olarak yapıldığını da ekledi.

Menbiç, NATO müttefiki iki ülke arasında uzun zamandır bir gerginlik konusu.

Bu ayın başlarında Ankara ve Washington, Kürt militanlarının kuzey Suriye’den çekilmesi ve ABD ile Türkiye askerlerinin bölgenin istikrarını sağlamak için alana yerleşmesi için yapılan bir plan üzerinde uzlaştı.

Ankara ve Washington arasındaki ilişkiler, ABD’nin Türkiye sınırında etkinlik gösteren Kürt militanları, YPG’yi, desteklemesi nedeniyle gerginleşmişti.

Türkiye YPG’yi, yasa dışı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile ilişkili terörist bir grup olarak görürken, ABD Suriye’deki müttefiki olarak görüyor.

ABD, Suriye’de Türk sınırına yakın bölgede Kürt militanlardan oluşan bir kuvvet kurma planını açıklayınca Türkiye’yi sinirlendirmişti. Bu planın açıklanması, Ankara’nın Ocak ayında ABD destekli militanlara karşı bir operasyon yapmasına neden olmuştu.

Bu yılın başlarında, Türkiye Suriye’nin Afrin bölgesini ele geçirdi ve saldırısını Menbiç bölgesine geliştirme tehdidinde bulundu.

Ankara, ABD’nin Ağustos 2016’da IŞİD’in bölgeden püskürtülmesinden sonra müttefiki olan militanları bölgeden çekme konusundaki sözünü tutmadığı gerekçesiyle sıklıkla Washington’u suçluyordu.

Iraqi News-Irak

Muhammed Ebraheem

4 Haziran 2018

Türkiye Irak’ın Kandil bölgesinde Kürt militanlara saldırmak için doğru zamanı beklediğini söyledi

Türkiye İçişleri Bakanı, ülkesinin, PKK’nın Irak’ın Kandil bölgesinde bulunan üst düzey yetkililerini hedef alacak bir operasyon yapmak için doğru zamanı beklediğini vurguladı.

PKK militanları sıklıkla, Kürtler’in denetimindeki kuzey Irak’ın uzak bir bölgesi olan Kandil dağlarındaki kamplarından Türkiye’ye yönelik saldırılarda bulunuyor.

Süleyman Soylu, resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı’na “ Kandil, artık bizim için uzak bir hedef değil. Şimdi çok sayıda mevzi ele geçirilmiş durumda (Türk kuvvetleri tarafından), özellikle de kuzey Irak’ta.” şeklinde konuştu.

“Şimdi bizim için önemli olan şey zamanlama” diyen Soylu, Kandil’in “Türkiye için güvenli bir yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın” diye ekledi.

Türkiye kuzey Irak’taki PKK hedeflerine sıklıkla hava saldırısı düzenliyor. 1990’lardan ve 2000’lerden beri, bölgeye sınır ötesi operasyonlar yapıyor. PKK 1980’lerden beri, halkı çoğunlukla Kürt olan güneydoğu Türkiye’de ayaklanma çıkarıyor. O zamandan bu zamana yaklaşık 40.000 insan çatışmalarda hayatını kaybetti. PKK, ABD, AB ve Türkiye tarafından terörist örgüt olarak görülüyor.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın