Dünyadan Bilim Haberleri

Menopozlu Kadınlar Kendi Yumurtaları ile Hamile Kalır

New Scientist,

27 Mart 2017


New Scientist, kısır olduğu düşünülen iki kadının yumurtalıklarını yenilemek için bir teknik kullanarak hamile kaldığını açıkladı. Böyle bir tedavi, menopoza giren kadınların kendi yumurtalarını kullanarak hamile kalmasına ilk kez olanak sağladı.

“Hamile kalmaya çalışmak için umudumu yitirmiştim,” diyen altı aylık hamile olan kadın, WS. “Bana göre bu bir mucizedir” diyor. Yaklaşım, kanın belirgin iyileşme özellikleri dayanmaktadır. Kostantinos Sfakianoudis ve Yunanistan’daki Genesis Atina Kliniği’ndeki meslektaşları, hastalarından kan alıyor ve platelet açısından zengin plazmayı izole etmek için bir santrifüjde döndürüyorlar. Bu, genellikle kan pıhtılaşmasıyla ilgili hücre parçalarının yüksek bir konsantrasyonuna sahiptir ve spor yaralanmalarının iyileşmesini hızlandırmak için halihazırda kullanılmaktadır, ancak bu amaca yönelik etkinliği belirsizdir.

Klinik, bu plazmayı kadın üreme sistemlerini onarmak için doğrudan yumurtalıklara ve rahim içine enjekte etmeye çalışıyor. Ekip, şu ana kadar bu deneysel tedaviyi, çoğu uterus dokusuna hasar veren bir bozukluğa sahip oldukları için tedavi isteyen 180’den fazla kadına verdi.


İşe yararsa, tedavi yaşlı kadınların hamile kalmalarını sağlamak için kullanılabilir. Menopoz genellikle 50 yaş civarında görülür ve şu ana kadar Sfakianoudis, 52 yaşın üstünde kimseyi tedavi etmemiştir. Ancak, bir kadının aile kurmak için ne kadar yaşlı olduğunun değerlendirilmesinin onun alanı olmadığını söylüyor. “Bazı insanlar hayatlarının ilerleyen zamanlarına kadar partnerleriyle buluşmayabilir. Onlara yardımcı olacak bir tedavi varsa, neden kullanılmasın?” diyor.


https://www.newscientist.com/article/2125930-exclusive-menopausal-women-become-pregnant-with-their-own-eggs/?utm_source=NSNS&utm_medium=ILC&utm_campaign=webpush&cmpid=ILC%257CNSNS%257C2016-GLOBAL-webpush-PREGNANCYAFTERMENOPAUSE



Pluto’nun Pusu, Kırmızı Noktalarını Nasıl Açıklayabilir?

Atmosferin çökmesi lekeli yüzey renklerini etkileyebilir…

Araştırmacılar, Pluto, puslu mavi gökyüzünün yansımalarından kırmızı lekelerin yüzeysel bilgisini sağlayabilir diyor.

Araştırmacılar 22 Mart’ta The Woodlands, Texas’taki Ayın ve Gezegensel Bilim Konferansı’nda şöyle bildiriyor,

Cüce gezegenin atmosferinden gelen pus parçacıkları Pluto’nun tüm yüzeylerine yerleşir. . Ancak bazı bölgeler daha kırmızı ve daha koyu hale gelebilir çünkü atmosferin bazı kısımları çöker ve bu lekeleri uzaydan daha fazla yüzey koyulaştırıcı radyasyona maruz bırakırlar.

Johns Hopkins Üniversitesi’nde bir fizikçi olan NASA New Horizons görev bilimcisi Andrew Cheng, “Plüton üzerindeki atmosferik bulanıklık muhteşem bir sürprizdi” diyor.

New Horizons uzay aracı, 2015’te Pluto’ya uçtuğunda, bilim adamları cüce gezegenin yüzeyinden en az 200 kilometreye ulaşan bulanıklık beklemiyorlardı; bulanıklığı yaklaşık 20 kırılgan ve farklı tabakaya bölünmüş olarak görmeyi de beklemiyorlardı.

Bu keşifler, araştırmacıları Pluto’nun yüzeyinde ve dağlarından üflenen zayıf rüzgârların sonucu olarak tabakaların oluştuğundan şüphelenmelerine neden oldu.

Cheng ve arkadaşları, Icarus’ta kabul edilen ve 24 Şubat tarihinde çevrimiçi yayınlanan arXiv.org’da rüzgarların sis tabakalarını nasıl şekillendirdiğini tarif ediyor. Ekip ayrıca atmosferin cüce gezegenin yüzey özelliklerinin rengini nasıl etkileyebileceğini açıklıyor.


https://www.sciencenews.org/article/how-pluto%E2%80%99s-haze-could-explain-its-red-spots?tgt=nr



Bu Adam 700 yıl Önce Yaşadı

Newser, 25 Mart 2017

(NEWSER) – Gizmodo yüzünü “rahatsız edici” olarak nitelendiriyor ancak İngiliz araştırmacıları için, Context 958 olarak bilinen adamın yüzünü görmek “şaşırtıcı” dan başka bir şey değil. Onun yüzü bu ay iki hafta boyunca Cambridge bilim festivalinde yayınlandı, kim olduğu hakkında ayrıntılar olarak; Cambridge’in bir basın uyarınca kısacası, orta çağda ölen işçi sınıfı bir adam, görünüşe göre fakir bir hayat yaşamıştı ve onun yüzü dişleri ve kemikleri baz alınarak bilim insanları tarafından yeniden düzenlenmişti. Context 958 in iskeleti, üniversitenin “After the Plague” projesinin parçası olarak incelendi, kolej okullarından birinin altındaki bir ortaçağ dönemi mezarlığında, 2010 ile 2012 yılları arasında, diğeriyle birlikte yaklaşık 400’ü keşfedilmişti. 1200’lerden 1400’lü yıllara kadar uzanan cesetler, mezarlığın karşısında eskiden varolan Evanjelik Tarikatı Hastanesi’nden geldi.

http://www.newser.com/story/240096/this-man-lived-700-years-ago.html


Daha Büyük Beyinli Dişi Balıklar, Daha İyi Eş Seçerler

New Scientist, 22 Mart 2017




İyi bir eş seçmek için zeka gerekir. Bir eş seçmenin bilişsel isteklerine bakmak için yapılan ilk deneylerden birinde, büyük beyinleri olan dişi lepistesler, daha renkli erkekler için bir tercih gösterdi, daha küçük beyinleri olanlar, tercih göstermedi.


Çoğu hayvan gibi lepisteslerde de dişiler kiminle çiftleşeceği hakkında seçicidirler, çünkü dişiler onlara bakmaya yardım etmeyen erkeklerden yavrularına daha fazla yatırım yaparlar. dişiler, çarpıcı renk desenleri ve büyük kuyrukları, iyi avlanma yeteneği ve sağlığı ile bağlantılı özellikleri olan erkekleri tercih etme eğilimdedir. Bu özelliklere sahip bir erkek seçerek, dişi lepistesler, yavrularına aynı yararlı özelliklerini miras almanın iyi bir şansını verir.

https://www.newscientist.com/article/2125592-female-fish-with-bigger-brains-choose-better-mates/?utm_source=NSNS&utm_medium=ILC&utm_campaign=webpush&cmpid=ILC%257CNSNS%257C2016-GLOBAL-webpush-FEMALEFISH

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın