İspanya´nın Sönmeyen Ateşi ´Barselona´

Flamenko ezgilerinin tarihle buluştuğu şehir…. Onun hakkında söylenebilecek o kadar çok şey var ki…

İspanyanın içerisinde ayrı bir ülke olarak nitelendirilen Barselona, yılın bu zamanlarında biraz yorgun ve soluk görünen bir şehir… Bahar güneşiyle aydınlanan mimari, sokak çalgıcılarının flamenko ezgileri ve sanata dair her şeyin bulunduğu bir kent Barselona.

Havaların ısınması yakınken şöyle bir İspanya havası almak istiyorum diyenler için Barselona çok doğru bir seçim bence.

İspanya’nın en güzel şehri Barselona ; çok ilginçtir ki İspanya’nın tarihinden de daha eski bir tarihe sahip. M.Ö 230 yıllarına kadar uzanmakta bu şehrin kuruluşu. Hem nüfusu hem de yüz ölçümü ile İspanya’nın en büyük şehri özelliği olma özelliğini taşıyan Barselona’nın merkezi nüfusu 1,500,000 iken ilçe ve semtler ile bu rakam 4 milyonu bulmaktadır. Kentte hakim olan dil İspanyolca ve Katalanca. Katalan izler hala kentin üzerinde. Barselona üç ayrı bölüme ayrılıyor. Eski kent ‘ Ciutat Vella’ adım adım keşfedilebilecek bir yer. Dünyaya ünü yayılan birçok sanat tarihçilerinin ‘ölmeden önce görülmesi gereken yerler’ listesinde yer alan bütün yapıtlar burada bulunuyor . Barselona tarihi, kültürü, geleneği ve coğrafyasıyla gerçek bir Akdeniz şehridir. Kenti ilk defa ziyaret edenlerin oldukça farklı iç içe geçmiş yaşam tarzlarını gördüklerinde şaşırmaları çok normal. Nostalji ve modernitenin meydana getirdiği armoni şehri çepeçevre sarmaktadır. Orijinal Gotik yapılar, binalar ve caddeler, kentin modern kablolu tramvay hatları ve elektrik şebekeleri ile kaplanmış görüntüsü bizlere çok yönlü bir manzara sunmaktadır.

Özellikle uğruna şarkılar yapılan, Barselona’daki hemen her kartpostala konu olan, Gaudi’nin bitiremeden hayata gözlerini yumduğu, La Sagrada Familia Kilisesi görenleri hala büyülüyor.

(Geleneksel Sardana dansından bir görüntü)

Barselona kent kültürü deyince akla ilk gelen boğa güreşi ve flamenko . Kent merkezinde yer alan arena kenti ziyaret eden turistleri cezbeden bir yapıdır. Kent kültürüne dair başka bir ayrıntı ise; ‘Sardana’. Sardana çok özel ve eski bir Katalan dansıdır. Barselona’da yaşayan insanlar bu dansı yapmak için her Pazar katedralin önünde toplanırlar.

Gotik Kent denen ‘Barri Gotic’ bölgesi ise müzelerle dolu. Burada 14 ve 15’inci yüzyıllardan kalan binalar var. Müzeler görülmeye değer. Özellikle Avrupa’nın en çok ziyaret edilen müzesi olan Picasso Müzesi bunlardan en şahanesi. Ünlü ressam hayatının belli bir döneminde Barselona’da yaşamış, hatta ‘Mavi Dönemim’ dediği yıllarını bu şehirde geçirmiş. Picasso’nun seramik çalışmalarını da görmek ve resimlerini ayrıntılı bir şekilde incelemek isteyenlerin, müzeye birkaç saatlerini ayırmalarında fayda var. Zira Picasso’nun 2500 den fazla eseri bu müzede bulunuyor. Kentin üçüncü bölgesine bakacak olursak , burada Bari de la Riberra’nın sokak sokak gezilmeyi hak edecek manzarası ile karşılaşmak mümkün. Burada Barselona’nın hem eğlence hem de iş alanları mevcut. Bitpazarı tarzındaki halk pazarları dolaşılmaya değer, ucuza hediyelik eşya alınabilir. Bari de la Riberra’nın yemekleri de harika. Sokaklara dağılmış bir şekilde duran masaları ve şen insanları görünce sizde onların arasına katılmak isteyeceksiniz. Barselona da yürüyüş yapmak bir yurtdışı seyahatinde yapılabilecek en anlamlı aktivite olsa gerek. Barselona da yürüyüş yapmak gibisi yok. Bu yüzden şehri dolaşırken merak edilen her sokağa girmekte yarar var. Sokaklar İspanyol kültürünün en net halini yansıtan mekanlar niteliğinde Barselona’da. Gündüz şehir içinde, özellikle Las Ramblas Caddesi gezilmesi gerekir ve bu gezintiden eli boş dönülmemesi adına sokak ressamlarından tablolar satın almanızı önerebilirim. Las Ramblas da denen La Rambla, 2 km uzunluğunda 5 caddenin birbirine bağlanmasıyla oluşmuş bir yaya bulvarıdır. Bu bulvar Barselona’nın en ünlü, en eğlenceli, en coşkulu ve bazı yerlerine nazaran en gürültülü yerlerinden biri olma özelliğine sahip. Kafeleri, müzeleri, alışveriş merkezleri, sokak çalgıcıları, akrobatlar ve kuyumcular bulvarı kaplamıştır. Palau de la Virreina( kuş pazarı), Mercat de la Mercat pazarı , Colom Abidesi , Maritim Müzesi ve daha pek çok ziyaret edilebilcek mekan bu büyülü yeri süslemektedir. Ayrıca 80 metrekarelik sualtı tüneli L’aquarium Barcelona’da denizaltını seyre dalabilirsiniz. Denizaltı 11 binden fazla deniz hayvanını görmenize imkân sağlamaktadır. Barselona bar, diskotek , kafe ve kulüplerle dolup taşan bir yerdir. Caz , rock , flamenko ve salsa dansları birçok bar ve diskoteğin vazgeçilmezidir. Barselona’da en güzel geceler Pobble İspanyol Köyünde yaşanır.

NE YENİR ?

İspanyollar yemek yemeği çok seven insanlar ve günde iki kez kahvaltı yapıyorlar. Günün ilk kahvaltısında ekmek üzeri zeytinyağı tüketiliyor. İkinci kahvaltıda ise; sosisli, peynirli sandviçler, patatesli omlet ve meyve suyu tercih ediliyor. Öğle yemekleri ve akşam yemekleri de bu saatlere bağlı olarak bize göre çok daha geç saatlerde yeniliyor. Kahvaltılarda daha çok kahve , pasta ve çörek tüketiliyor. Barselona’da yemekler hakikaten harika . Önceliği balık, şarap ve meşhur paella’ya vermekte yarar var. Paella içine bolca balık ve deniz mahsulü konulmuş, tercihe göre et veya sebze de konulabilen , safranla renklendirilmiş zeytinyağlı bir çeşit pilav. Ayrıca ‘Topas Bar’ adı verilen barların mezeleri de denenecek lezzetler arasında.

NEREYE GİDİLMELİ ?

L’Eixample’de bulunan La Pedrera , Gaudi tarafından 1905-1910 yılları arasında yapılmış , süslü demir balkonlarından dolayı İspanya’nın eli olarak alınan mekanlardan biri. Bu şahane görünümlü, özel mekan aynı zamanda ziyaretçileri için Gaudi’ye ait eserleri de bünyesinde bulundurmakta, ayrıca Barselona’nın muhteşem manzaralarıyla sizi baş başa bırakacak bir teras katına da sahiptir.

La Sagrada, L’Eixample’ de yerini almış ünlü Barselonalı Antoni Gaudi tarafından inşa edilmiş dini bir yapıdır. Burası heykellerle ünlü bir mekan özelliğinde.

Barselona’daki önemli yapıtlardan biri ; Casa Mila

La Libera’da bulunan Museum Picasso ( Picasso Müzesi) kentin en çok ziyaret edilen müzesidir. Picasso’nun hayatını ve tecrübelerini yansıtan sanat galerisi Picasso’nun çalışmalarının sergilendiği özel yerlerden biri. Özellikle Picasso’nun Mavi Periyod ( Blue Period) dönemine ait çalışmalarını görmek için müzeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

Montjuic ‘ de La Font Magica ( fıskiye) Barselona’nın önemli yapıtlarından biri. Montjuic fıskiyelerin set halinde sıralandığı bir yer ve yaz gecelerinde ateşi andıran görüntüsüyle sihirli bir abide olarak şehre ayrı bir renk katar.

Avenida Diagonal caddesi, Barselona Glories ve Diagonal Mar gibi kentin önemli alışveriş merkezlerine ev sahipliği yapar. Passeig de Gracia bulvarı, tasarım mağazalarıyla dikkatleri çeker. El born semti, tasarım butikleriyle dolu bir köşe gibidir bu şehirde.

Kentin alışveriş dünyası , pazar yerleriyle de apayrı bir yüzünü gösterir . Çeşitli sebze ve meyvelerin satıldığı La Boqueria ve antika, aksesuar tarzı eşyaların bulunduğu Avinguda Portal de l’Angel kentin başlıca pazarları arasında yer alır.

Bunları da sevebilirsiniz