Prof. Dr. Yankı Yazgan, sunucu İsmail Küçükkaya’ya Almanya’da yaşayan Türeci ve Şahin çiftinin bulduğu Covid-19 aşısını anlatırken “Biliyorsunuz çiçek aşısını da bulan Türk köylüsüdür. Çiçek hastalığına karşı insanlara ve ineklere yapılırken, 1771’de İstanbul’a gelen İngiliz Büyükelçisinin eşi Lady Montagu tanık olur. Dönerken aşı örneklerini İngiltere’ye götürmüştür” dedi (1). Dolayısıyla Türkiye’de 12.000 yıl önce doğan tarımla eş şifacılık ve halk eczacılığının 18. Yüzyıla gelindiğinde insan ve hayvan sağlığını korumada ne denli ileri olduğunu küçükken geçirdiği çiçek hastalığı yüzünde iz bırakan Lady Montagu şöyle yazar: “Öldürücü ve bizim taraflarda çok yaygın bir hastalık olan suçiçeği, Osmanlıda zararsızdır çünkü orda “aşılama” yapılır (2). Hastalığa sebep olan madde az miktarda vücuda zerk edilerek bağışıklık sağlanır. Şöyle ki, her yıl aşırı sıcaklar Eylül ayında dinince, çiçek aşısı olmak isteyenlere haber verilir. 15-16 kişilik, ikramlı aşı günleri yapılır. Bir yaşlı kadın elinde çiçek virüsünün en iyi cinsini içine koyduğu fındık kabuğu ile gelir. ‘Acaba hangi damarınızın açılmasını istersiniz? ‘der. Gösterilen damarı, büyük bir iğnenin ucuyla pek az acıtarak çizik şeklinde yırtıp, virüse batırılmış iğne başıyla yaraya bulaştırır. Sonra yaranın üzerini, gene bir parça fındık kabuğuyla kapatarak sarar. Bu şekilde 3 – 4 damar daha açar. Batıl inanca sahip Rumlar haça benzer biri alınlarında, her iki kolunda, bir de göğüslerinde damar açtırırlar. Ne yazık ki bunlar iyileşince görünür yara izi bırakır. Bu inancı olmayanlar ise kol ve bacaklarının görünmeyen yerlerine bu aşıyı yaptırır. İlk yedi gün gayet sağlıklı iken 8. gün ateş yapar; iki, nadiren 3 gün yattıktan sonra çiçek yaraları söner ve sapasağlam ayağa kalkarlar. Her yıl binlerce kişi bu işlemi yaptırır. Fransız Büyükelçisine göre insanlar çiçek hastalığına bir şaşırtmaca yapıyor, adeta suya dalıp boğulmadan çıkıyor. Bu aşıdan (Türkiye’de) ölen görülmemiştir. Şahsen ben de bu deneyin tamamen güvenli olduğu kanaatindeyim. Dolayısıyla bir vatansever olarak bu faydalı icadı İngiltere’ye götürmekte, tanıdığım bazı doktorlara etraflıca anlatmaya, insanlık için faydalı bu uygulamaya karşı çıkacak olanlarla sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyım” der 18. Yüzyılın sonunda Edwardjenner’in inek kanındaki pıhtılaşma sonucu ayrılan sıvısında (serum) ürettiği çiçek virüsü sayesinde bulunan çiçek aşısı bütün dünyada bu hastalığın silinmesi sağlanır. Montagu’nun dillere destan güzelliğini çiçek bozukları damgalamıştır.
HIFZI SIHHA (KORUYUCU SAĞLIK KURUMU)
Hayatını 1942’de kaybeden Başbakan Dr. Refik Saydam tarafından 27 Mayıs 1928’de kurulmuş olan bu kurumun görevi salgınlara karşı aşı üretmektir. Oğlum doğduğunda çiçek aşısını Sıhhıye’deki bu kurumda yaptırdık. Binanın bahçesindeki ahırlarda serumundan aşı üretilen atlar vardı. Prof. Dr. Sina Emre’ye göre “Dünya Sağlık Örgütünün 1980 yılında tüm dünyadan kökünün kazındığını bildirdiği çiçek hastalığından ülkemiz 22 yıl önce kurtulmuştur.” Yani“1943 yılında 1380 vatandaşımızın yaşamına son veren çiçek hastalığının kökü 1958’de kazınmıştır.” Çünkü “1 Nisan 1717’de (1713 yılında İstanbul’dan İtalya’ya giden Dr. Emanuel Timomi’nin uygulamaları bir yana bırakılırsa) İngiltere’ye yazılan bir mektup, Jenner’in bilimsel çalışmalarına ve 1798’deki başarısına ve böylece çok etkili bir savaşın doğmasına yol gösterici olmuştur.” (3)
PRENSES MODERNA
Moderna 2010 yılında Amerikada kurulan bir ilaç şirketi midir? Hayır, isim hakkı Türkiye’nindir çünkü Doğu Roma’da, Bursa Tekfurunun kızının adı Prenses Moderna’dır (Bkz Mudurnu). Bu Tekfur Osman Gazi’nin Bursa’yı almasını önleyememiştir (Kuruluş Osman Dizisi). Şirketi inceleyince Nubar Afeyan’ı (Efeyan) gördüm. Onun da amacı Covid-19 aşısının icadıyla halka sağlık hizmeti götürmekti. Osmanlı Ermenisi ve Kanada’ya göç etmiş bir ailenin Lübnan doğumlu (1962) “zeki, çalışkan ve girişimci Amerikan vatandaşıdır” (4). RNA yani gen kodunun aşılanması yöntemi ile aşı 28 gün ara ile 2 kez yapılmalıdır. 28 yılda 30 şirket ve yüzlerce patent sahibi olan bu parlak girişimci ne yazık ki yalan olan ateşli bir soykırım iddiasındadır (5). Efeyan Ailesi Türkiye’den Bulgaristan’a yumurta ticareti yaparken 1918’de oraya göçer ve babası 1929’da Bulgaristan’da doğar ama komünizm nedeniyle aile Lübnan’a kaçar. Ancak Nubar’ın her iki abisi de Osmanlı Devleti’ne karşı isyan edenler arasındadır. İsyancıların o sırada silahlanıp kendilerinden olmayan Türk komşularını öldürdükleri bilinen bir gerçektir, yani tam tersine Anadolu ve civarında Türk soykırımı yapılır. Ermenistan ise Ermeni diasporasının etkisi altında 27 Eylül 2020 günü Azerbaycan’a saldırmış ve 10 Kasım 2020’de 44 gün sonra arkasında katlettiği Türkleri ve yakıp, yıktığı Azerbaycan şehirlerini bırakarak teslim olmuştur.
-
07.12.2020, Sabah Haberleri, Foks TV
-
Lady Mary Wortley Montagu, 1796:167-69; letter 36, to Mrs. S. C. from Adrianople/Edirne.) https://web.archive.org/web/20170409112953/http://sourcebooks.fordham.edu/halsall/mod/montagu-smallpox.asp
-
Prof. Dr. E. K. Unat, 1981, Türkiye’de Atatürk Döneminde Bulaşıcı Hastalıklarla Savaş Toplantısı Yayını, İstanbul s.54-55)
-
S. Anderson, Ağs. 2020, Forbes; https://yalibnan.com/2020/11/18
-
Ergenekon, B. “Haçın Türk Kırımı”, ankarahavadis.com, aydinlik.com,9.05.2020