Parazit Filmi Neye Ayna Tutuyor?

Filim eleştirmeni değilim. Sosyal nitelikteki filimleri izlemeye çalışırım.

İzin verirseniz Güney Kore yapımı, Bong Joon-ho imzalı “Parazit” filminin bende yarattığı izlenimleri yansıtmak istiyorum.

Çünkü filim, Güney Kore bağlamında yaşamakta olduğumuz sınıflı kapitalist sistemin acımasızlığını şiddet ögeleriyle yansıtıyor.

Filmin konusu özetle şöyle:

Filimde üç aile var .Birinci aile, üst sınıf katmanında ve her türlü olanağa sahip Park ailesi.

Kim ailesi ise yarı bodrum sayılabilecek bir dairede yaşıyor, ana-baba,kız ve erkek çocukların düzenli bir işi ve geliri yok.

Üçüncü ailenin kadını Park ailesinin hizmetçisi,kocası da Park ailesinin bilinmeyen ininde yaşamakta olan bir düzen kaçağı.

Olaylar Kim ailesinin Park ailesinin yanına yardımcı olarak işe girmesiyle başlıyor. Burada bir üst sınıfa geçmek için Kim ailesi her türlü yalanı ve dolanı mübah (yapılmasında sakınca görülmeyen)görüyor. Çocuklar Park ailesinin öğretmen ve sanat terapisti,baba şöförü ve ana hizmetçisi oluyor.

Ancak üçüncü ailenin ortaya çıkmasıyla cinayetlere kadar uzanan olaylar başlıyor. Cinayetleri işleyen baba Kim, polisten Park ailesinin bilinmeyen ininde saklanarak kurtuluyor ve orada dünya ile ilişkisini kesiyor ve üç aile de darmadağın oluyor.

Filmin sonu ise yıllar sonra, Genç Kim’in babasını kurtarmak için o lüks evi satın alabilecek bir yaşama ulaşıp ulaşamayacağında düğümleniyor.

Filim özünde ne anlatıyor?

  • Neo-liberal sistem, egemenliğini alt sınıfları sömürmesine bağlıdır ve bu amaçla birbirlerini kırdırmaktan kaçınmaz.

  • Neo-liberal sistem, sisteminin doğal ve kaçınılmaz olduğunu kabul ettirir.

  • Neo-liberal sistem, “özelikle yoksul sınıfların çocuklarına çok çalışır ve iyi eğitim alırsan sınıf atlayabilirsin” umudunu pazarlar.

  • Yoksul sınıflar arasında da bir üst sınıfa geçmek için olağan üstü acımasız bir rekabet vardır.Bu kapsamda daha aşağıya inmeme, eldekini yitirmeme mücadelesi için hiç bir ahlaki kaygı duymayabilirler.

  • Çevrenin düzensiz kullanımından doğan afetler bile, yoksullara başka yansır.

  • Özetle Parazit” filmi dünyaya ayna tutuyor.

Filim, “Dünyada Egemen Olan Kapitalist Sisteme Karşı Seçenek Nedir?” sorusunu da seyirciye bırakıyor diye düşünüyorum.

Ancak uzağa gitmeye gerek var mı?

İçinde yaşamakta olan sistem bu değil mi?

Önce ilişkilerimizin en yakın olduğu,kısa bir süre sosyal devletin uygulandığı ya da uğradığı Avrupa ülkelerine bir göz atalım.

Bu ülkelerde de gelir dağılımı bozulmuş, yoksulluk artmış, sokaklarında dilenciden geçilmiyor.

Bunun sonucunda ırkçılık hortlamış.

Bir zamanlar işgücü olarak çağırılmış üçüncü dünyanın ve de Türkiye’nin yoksulları artık geri gönderilmek istenmiyor mu? Yakılıyor ve kurşunlanmıyor mu?

Gelelim Yurdumuza! Görünen köy kılavuz istemiyor!

25 Şubat 2020

 

 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın