26 Mart 2019
Press Tv-İran
Türkiye, İran’dan daha fazla gaz ithal ederek ABD’ye direniyor
İran, pek çok ülkeye doğal gaz ihracatını arttırıyor. Bu ülkeler arasında, Türkiye de bulunuyor. Üst düzey bir yetkilinin aktardığına göre, Türkiye enerji zengini komşularından ithalatı arttırmayı planlıyor.
İran Ulusal Gaz Şirketi Genel Müdürü Hasan Muntazer Torbati IRNA’ya “İran geçmişte imzalanan anlaşmalara dayanarak aralarında Türkiye, Irak, Ermenistan ve Azerbaycan’ın da bulunduğu pek çok ülkeye gaz ihracatını arttırıyor.” diye konuştu.
Torbati, 2001 yılında imzalanan 25 yıllık anlaşma çerçevesinde İran’dan yıllık 10 milyar metre küp gaz alan Türkiye’nin daha fazla İran doğalgazı satın almak istediğini söyledi.
Geçen hafta İran, günlük 112 metre küp üretim kapasitesine sahip olan ve dünyanın en büyük gaz sahası olan Güney Pars gaz sahasında dört yeni geliştirme safhasını başlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD yaptırımları temel olarak İslami Cumhuriyet’in enerji sektörünü hedef aldığı halde Türkiye’nin İran’dan doğalgaz almayı sürdüreceğini söyledi.
İran, Türkiye’nin en önemli enerji arz kaynaklarından birisi. İthal ettiği doğalgazın yaklaşık yüzde kırkını elektrik üretimi için kullanan Türkiye yakıt ithalatına neredeyse tamamen bağımlı konumda.
ABD, İran’a ekonomik yaptırım uygulamak konusunda “saldırgan ve tereddütsüz” olmaya ve hiçbir ülkenin bu karara karşı çıkmasına izin vermemeye ant içmiş durumda. Ama Erdoğan, Türkiye’nin “ekonomik yaptırımların silah gibi kullanılmasına” sessiz kalmayacağını söyledi.
İran Sanayi Bakanı Yardımcısı Muhsin Salehinia bu ayın başlarında, İran ve Türkiye’nin ortak sanayi parkları kurulmasına ilişkin müzakere yürüttüğünü söylemişti.
Bakan, Tahran’daki bir basın açıklamasında “Türkler, ortak üretim için ucuz İran enerjisi talep ediyor ve enerji bakanıyla bu konuda bir sonuca varmamız durumunda ortak bir şehir oluşturulacak.” dedi.
Elektriğinin neredeyse yüzde kırk beşini doğalgazdan üreten Irak da, İran doğal gazına bağımlı. İran, Arap komşusuna ayrıca 1000 megavat elektrik gönderiyor ki bu da İran’ı Irak için vazgeçilmez bir enerji kaynağı haline getiriyor.
Geçen hafta, Trump yönetimi, Irak’ın İran’da ithalat yapmasına izin veren 90 günlük muafiyeti uzattığını söyledi.
Türkiye gibi, aralarında Başbakan Adil Abdül Mehdi’nin de bulunduğu Irak liderleri de, Bağdat’ın İran’a karşı yaptırım sisteminin bir parçası olmayacağını vurguladı.
İran, komşusu Ermenistan’a yaklaşık günlük 1 milyon metreküp gaz ithal ediyor. Benzer bir anlaşma İran ile Azerbaycan arasında da var.
26 Mart 2019
National News Agency-Lübnan
Türkiye Suriye’de Rusya’yla ortak devriye faaliyetlerine başladı
Türkiye Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Rusya’nın, Ankara’nın karşı olduğu silah Kürt kuvvetlerinin elinde bulunan kuzey Suriye’deki Tel Rıfat bölgesinde, ilk ortak devriye faaliyetlerine başladığını açıkladı.
Rusya, Şam’ı Türkiye ise Suriye muhalefetini desteklediği halde, Türkiye ve Rusya Suriye çatışmasını sonlandırmak ve bölgenin güvenliğini sağlamak için yakın çalışma içerisinde.
Türkiye Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Tel Rıfat’taki ateşkesi güvenceye almak, istikrarı korumak ve kendi unsurlarımıza saldırıyı önlemek için Türk ve Rus silahlı kuvvetleri, ilk bağımsız, eşgüdümlü devriye faaliyetlerine başladı.” denildi.
12 Mart’ta Türkiye, yetkililerin Rusya ile ortak devriye faaliyetleri konusunda müzakere yürüttüğünü açıklamıştı.
Afrin’in doğusunda yer alan Tel Rıfat, 2018’de Türk kuvvetleri tarafından desteklenen bir operasyon sonrasında Kürt silahlı kuvvetlerinden, Türkiye’nin desteklediği Suriyeli isyancıların eline geçti.
Türkiye daha önce, Afrin’i ABD’nin desteklediği YPG’nin elinden aldıktan sonra, Tel Rıfat’a sınır ötesi operasyon başlatma tehdidinde bulunmuştu.
O dönemlerde Türkiye Savunma Bakanlığı, Aralık ayında, YPG’nin açtığı ateş sonucunda bir Türk askerinin öldürüldüğünü söylemişti.
Ankara YPG’nin, 1984’ten beri Türkiye içerisinde bir ayaklanma yürüten PKK’nın “terörist uzantısı” olduğunu söylüyor.
PKK, Ankara ve Ankara’nın Batılı müttefikleri tarafından terörist bir örgüt olarak kara listeye alınmış durumda.
Türkiye Aralık ayında Fırat nehrinin doğusuna bir saldırı başlatacağını duyurmuş ama ABD, Amerikan birliklerinin Suriye’den çekileceğini duyurduktan sonra sessiz kalmıştı.
Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu ayın başlarında, Suriye’nin kuzey batısında militanlar tarafından kontrol edilen İdlib bölgesinde, geçen sene Moskova ve Ankara arasında imzalanan anlaşmanın bir parçası olarak Türk ve Rus ortak devriye faaliyetlerinin başlayabileceğini duyurmuştu.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı cumartesi günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye odaklanacak olan görüşmeler için 8 Nisan’da Moskova’ya gideceğini açıkladı.