TASS Haber Ajansı – 17 Ağustos 2017
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’da tutuklu bulunan Rus ile ilgili incelemelerde bulundu.
23 yaşındaki Renat Bakiyev, İncirlik Hava Üssü’ndeki ABD uçaklarından birine yönelik saldırı planlamakla suçlanıyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Rus Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’de gözaltına alınan Rus vatandaşı Renat Bakiyev’in durumu ile ilgili incelemelerde bulunduğunu söyledi.
Renat Bakiyev, satın aldığı drone ile İncirlik Hava Üssü’ndeki ABD uçaklarına yönelik bir saldırı planlamakla suçlanıyor. Aynı zamanda, şehrin merkezinde yer alan bir Alevi derneğine de terör saldırısı yapmayı planladığı belirtildi.
TASS Haber Ajansı – 18 Ağustos 2017
Türkiye, Rusya ile yaptığı ticarette ulusal para birimlerini kullanmak istiyor – Ekonomi Bakanı
Türkiye Ekonomi Bakanı, iki ülke arasındaki ticaretin yakın bir tarihte 26-27 milyar dolara ulaşacağını söyledi.
Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin ve Rusya’nın ticarette ulusal para birimlerini kullanması gerektiğini söyledi.
Bakan, “Türk lirası ve Rus rublesini ikili ticarette kullanmak istiyoruz, bunu yapmazsak ticaretimiz döviz kuru dalgalanmalarından çok fazla etkilenir” dedi.
Zeybekçi, “Şuan, Ekim 2015’ten önceki atmosfere yeniden kavuşmaya çok yakınız. Ancak, çözülmesi gereken bir takım hususlar var ve sonuçları mümkün olan en kısa sürede görmek istiyoruz. Bir yasak başka bir yasağı getirir, kısıtlamalar daha fazla kısıtlamaya neden olur” dedi.
Sputnik – 20 Ağustos 2017
Köprüleri Kurmak: Rusya’nın Türkiye ile neden ‘düşman değil müttefik’ olmaya ihtiyacı var?
Siyaset yorumcusu Rostislav Ishchenko, Rusya’nın çeşitli nedenlerden ötürü Türkiye ile güçlü ve uzun soluklu bir dostluğa ihtiyacı olduğunu ve Moskova’nın, Ankara ile bir ittifak kurma yönünde önemli adımlar attığını söylüyor.
Rus-Türk Dostluğunun Avantajları
Ishchenko, “Rusya’nın Türkiye’ye rakip değil, bir dost ve ortak olarak ihtiyacı var. Moskova’nın Ankara ile birlikteliğinden kazanabileceği pek çok avantaj var” dedi.
Birincisi; boğazlar, yani Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Boğaziçi ve Çanakkale Boğazı Rus Donanması’na açık olacak.
İkincisi; Türkiye, Karadeniz kıyısındaki en önemli güçlerden biri. Rus-Türk ittifakı, Kırım da dahil olmak üzere bölgedeki güvenlik ve istikrarı sağlar.
Üçüncüsü; Türkiye ve İran’la ittifak, gelecekte Suriye krizinin güvenli bir şekilde çözülmesini, istikrarlı bir barışı ve Rusya’nın Ortadoğu’daki varlığını garanti altına alır.
Dördüncüsü; böyle bir ittifak, NATO’nun ve ABD’nin elindeki ‘Türk kaldıracını’ Rusya üzerinden etkisiz bırakır.
Son olarak; Türkiye’nin Kafkasya ve Orta Asya’da yaşayan Türk halklarıyla kültürel ve tarihi açıdan güçlü bağları vardır. Ankara ile yapılan ittifak, Moskova’nın Hazar Denizi’nden Moğolistan’a uzanan bir bölgedeki nüfuzunun artmasına yardımcı olacaktır.
İschchenko’ya göre Rusya, Türkiye ile istikrarlı ve uzun soluklu bir ortaklık kurmak için adımlar atıyor.
Sputnik – 22 Ağustos 2017
Rusya ve Türkiye arasında 820 milyar dolar değerinde anlaşma sağlandı.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Georgiy Kalamanov, Rus ve Türk şirketlerinin İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında, yaklaşık 820 milyon dolar değerinde ön anlaşmalar sağladığını söyledi.
Kalamanov, “Fuar boyunca çok yoğun bir toplantı programı düzenlendi. Rusya İthalat Merkezi’nin bilgisine göre, en az 196 görüşme yapıldı ve yaklaşık 820 milyon dolar değerinde değerinde ön anlaşmalar sağladı” dedi.
Bakan Yardımcısı, Rusya’nın fuar boyunca yeni helikopter modelleri, madenciler için kurtarma donanımı, yeni takım tezgahı ve otosanayi devi GAZ’ın yeni araba serisini tanıttığını da belirtti.