Suriye: Şam’ın güneyindeki yoğun çatışmaların arkasında Riyad, Ankara ve Doha var
Suriye Dışişleri Bakanı, yabancı destekli Tekfirci teröristlerle hükümet güçleri arasında tırmanan savaştan, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ı sorumlu tuttu.
Suriyeli bakan, BM Genel Sekreteri Antonio Gutter ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı Matthew Rycroft’a yazdığı iki ayrı mektupta, BM’yi sorumluluklarını yerine getirmeye ve terörizmle, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütlerinin düzenlediği kriminal olaylarla mücadele etmeye ve çağırdı.
Özdeş iki mektupta, bu saldırıların aynı zamanda BM destekli Cenevre görüşmelerinin de altını oymayı hedeflediği belirtildi.
Önceden, Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Suriye hükümet güçlerinin, Şam’ın Cabar kırsalındaki çatışmalarda, aralarında yabancı uyruklularında da bulunduğu 157’den fazla teröristi öldürdüğünü ve yüzlercesini de yaraladığını bildirdi.
Suriye ordusunun askerleri ayrıca, içerisinde patlayıcı olan 3 tankı ve 4 zırhlı aracı, 5 havan topunu ve 3 topu etkisiz hale getirmiş ve Cabar’daki askeri hedefleri vurmadan önce 3 bombacıyı öldürmüştü.
Olaylar esnasında, Tekfiri teröristlerin roket saldırıları sonucunda 5 çocuk hayatını kaybederken, diğer 4 tanesi de yaralandı.
Yerel kaynaklar, kurşunların Hamdeniye bölgesindeki Abdülkadir Baas Okuluna isabet ettiğini söylüyor.
Bu gelişmeler, Cenevre’de düzenlenen barış görüşmelerinin beşincisinden sonra yaşandı. BM Suriye Temsilcisi Remzi Ezzeldin Remzi, Şam hükümetinden ve muhalif delegasyonlardan temsilcilerle ayrı ayrı görüştü. Perşembe günü açılış konuşmasını yapan Remzi, “yarın önemli tartışmalar” olmasını umduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Cuma günü müzakereye katılacak. Mistura, Suriye’deki farklı taraflar arasında siyasal bir anlaşmanın sağlanması için ara buluculuk yapmaya çalışıyor. İki taraf diğer dört görüşmede yüz yüze görüşme yapmamıştı.
Türkiye Iraklı mültecilere 20 milyar dolardan fazla para tahsis edecek
IŞİD’e karşı mücadele nedeniyle yüz binlerce kişinin yerinden edilmesi sorunu büyüdüğü için, Cuma günü Türkiye, topraklarındaki Iraklı mültecilere 20 milyar dolardan fazla para aktaracağını söyledi.
Moskova’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile ortak yaptığı basın toplantısında, Türkiye’nin, Türk şehirlerindeki yaklaşık 300 bin Irak uyruklu insanın ihtiyaçlarını karşılamak için 20 milyar dolardan fazla ayırabileceğini söyledi.
2014’te bir grubun, kendilerince “İslamcı Halifelik” kurduklarını ilan edip, Irak’ın büyük kısmını işgal etmesinden beri İŞİD teröründe kaçan binlerce Iraklı, Türkiye’ye ve komşu ülkelere güç etti.
Bu ayın başlarında bir Irak hükümet sözcüsü, 2014’te IŞİD’in Irak’ın büyük kısmının kontrolünü ele geçirmesinden beri 4 milyonun üzerinde insanın yerinden edildiğini söyledi ve hükümetin o zamandan itibaren, mülteciler için 300 milyar dinardan fazla para harcadığını ekledi.
Birleşmiş Milletler ve Iraklı mülteci ortanları, IŞİD ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların Musul’un batısına yayılmasının, tahminen 750 bin kişiden en az 250 bininin IŞİD kontrolüne girmesine neden olabileceği konusunda uyardı. BM, Musul’un doğusunun yeniden ele geçirilmesi için yapılan operasyonlar nedeniyle mülteci sayısının 1.5 milyon olduğunu tahmin ediyor. IŞİD kontrolü altındaki bölgelerde sivilleri hedef alarak onu kaçırmaya çalışıyor ve pek çok sivil kaçmaya çalışırken IŞİD’liler tarafından döşenen kara mayınları nedeniyle hayatını kaybediyor. BM ayrıca, Musul’un batısındaki sivillerin sağlık malzemesi ve gıda yokluğundan etkilendiğini de rapor etti. Irak’ın güvenlik yetkilileri, mülteci grupların ortasındaki çatışmalardan kaçmaya çalışan IŞİD’lilerin olduğuna dair pek çok örnek yakaladı.
13 Mart 2017
SANA-Suriye
Abdrakhmanov: Rusya, İran ve Türkiye Astana toplantısına katılmayı kabul etti
Kazakistan Dışişleri Bakanı Kairat Abdrakhmanov, 14 ve 15 Mart’ta Suriye konusunda Astana da düzenlenecek toplantıya, Rusya, İran ve Türkiye’nin birlikte olacağını duyurdu.
Abdrakhmanov, Kazaistan parlamentosunda Pazartesi günü yaptığı konuşmada “Rusya’dan, Rus cumhurbaşkanı özel temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın özel temsilcisinin, toplantıya katılacağına ilişkin bir mesaj aldık” dedi.
“Türkiye ve İran’ın dışişleri bakanlarının temsilcileri de katılacaklarını duyurdu. Toplantının diğer katılımcılarından da onay gelmesini umuyoruz.” diyen Abdrakmanov, formatın ve gündemin garantör ülkeler, Rusya, İran ve Türkiye’nin görüşlerine bağlı olduğunu söyledi.
Bakan, Astana toplantısına katılacak delegelerin Pazartesi günü Astana’ya varacağını da ekledi.
Geçen 23-24 Ocak’ta yapılan Astana toplantısının sonuç bildirisinde, Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne bağlılık kararı alınmış ve krizin, yalnızca siyasal süreçle çözüleceği vurgulanmıştı. 13 Şubat’ta yapılan ikinci toplantıda ateşkes meselesi tartışılmıştı.