TASS Haber Ajansı – 17 Kasım 2016
Diplomat, Rusya Ve Türkiye’nin Ortak Anti-Terör Mücadelesine Övgüde Bulundu.
Diplomat, amacın Suriye ve Irak’taki terörizm yuvasını tasfiye etmek olduğunu belirtti.
Rusya cumhurbaşkanının Ortadoğu ve Afrika elçisi, perşembe günü gazatecilere verdiği demeçte Türkiye ile terörle mücadele konusunda ortaklığının Rusya’nın lehine olduğu yorumunda bulundu.
Mikhail Bogdanov, “biz her zaman iltimaslı olmalıyız” dedi. Ayrıca Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Bogdanov, “Cumhurbaşkanı, teröristlerle mücadele etmek için hazır olan herkes ile birlikte uzun zamandır geniş bir terör karşıtı önlem çağrısında bulunmakta” dedi ve ayrıca “Türkiye bu çabalarda ve bu amaca ulaşmada – yalnızca Suriye’de değil aynı zamanda Irak’ta da terörizm yuvasını tasfiye etmede çok önemli bir rol oynamaktadır” diye de belirtti.
TASS Haber Ajansı – 19 Kasım 2016
Türkiye Cumhurbaşkanı, ABD İle İlgili ‘Hayal Kırıklığına Uğradığını’ Söyledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CBS ile yaptığı röportajda Suriye’deki ABD politikalarının ülkesinin güney sınırında bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ve Türkiye’den yaklaşık üç milyon mültecinin akın ettiğini ve bunun da Avrupa’daki durumun iki katı olduğunu söyledi.
Türk lider, “bu konuları ele aldık, Başkan Obama ve yardımcısı Biden ile görüştük. Bu olaya ayak uyduramadılar ve bu konuları ciddiye almadılar. Bu bizim için oldukça rahatsız edici” dedi.
TASS Haber Ajansı – 21 Kasım 2016
Büyükelçi, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Katılmak İçin Şimdiye Kadar Resmi Bir Teklifte Bulunmadığını Söyledi.
Büyükelçi, pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı “Türkiye ŞİÖ’nün bir parçası olarak daha rahat çalışabilecektir çünkü AB bizi 53 yıldır oyalıyor” açıklamasını yorumladı.
Ayrıca olağanüstü ve tam yetkili büyükelçi olan Bakhtier Khakimov, “Türkiye’nin tam teşekküllü bir üye olarak ŞİÖ’ye katılmak için resmi bir başvurusu yok” dedi.
“Bölgenin temel kriterlerine gelince, Türkiye ŞİÖ alanının bir parçasıdır” diye ekledi.
Khakimov, Türk liderin ŞİÖ’ye katılabileceğini defalarca söylediğini hatırlattı. “Türkiye diyalog ortağıdır” dedi. Resmi bir teklif geldiğinde bir şeyleri tartışabileceğiz”.
Erdoğan, Pakistan ve Özbekistan gezileri sırasında verdiği demeçte, Türkiye’nin ŞİÖ’ye katılmasının Avrupa Birliği üyeliğine gerçekçi bir alternatif sunduğunu söylemişti. “İlk yıllarda başbakanımızı AB liderleri zirvesine davet ediyorlardı, şimdi bunu yapmıyorlar” dedi. “Latin Amerika ile vizeleri iptal ettiler ancak Türkiye’yi hala bekletiyorlar.”
The Moskow Times – 21 Kasım 2016
Türkiye, Rusya’nın Son Çıkardığı Füze Sistemini Satın Alma Konusunda Görüşmelerde Bulundu
Türkiye, Rusya’nın en gelişmiş askeri teknolojisi olan S-400 “Triumph”(zafer) uçaksavar füze sistemlerini satın almak için Moskova ile görüştüğünü açıkladı.
Kommersant gazetesinin pazartesi günkü haberine göre, iki ülke olası satımı görüşmek üzere yılsonuna kadar silah işbirliği konusunda hükümetler arası bir komisyon toplantısı düzenleyecek.
Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV televizyon kanalına “Sadece Rusya ile görüşmeler yapmıyoruz, benzer füze sistemlerine sahip diğer ülkelerle de görüşüyoruz” açıklamasında bulundu. “Şimdilik Rusya’nın bu konudaki tutumu olumlu.”
Ancak, potansiyel anlaşma ciddi zorluklar ile karşı karşıya. Türkiye, Rusya savunma ihracatında her zaman az bir yer almıştır. Mayıs 2015’te Rus heyeti İstanbul’daki IDEF2015(Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı) askeri teknoloji fuarına katıldı ve Rus devleti silah ihracatçısı Rosoboronexport, Türkiye’ye daha fazla silah satma niyetinde olduklarını açıklamıştı.
Ardından 24 Kasım 2015’te Türkiye’nin iki ülke arasındaki tüm işbirliğini sonlandıran olay olan; Türkiye-Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını vurması gerçekleşmişti. Son aylarda, Moskova ile Ankara arasındaki ilişkiler düzeldi ancak sorunlar hala devam ediyor.
Silah ihracatında çalışan kimliği belirsiz bir yetkili, Kommersant’a verdiği demeçte Türkiye’nin daha büyük bir tehdit oluşturabileceğini söyledi. Ülke NATO üyesi ve Rusya’nın en ileri askeri teknolojisini transfer etmek istiyor. Bu, “doğrudan bir ulusal güvenlik meselesidir” dedi.
Devlet silah ihracatçısı Rosoboronexport ise Ankara ile müzakereler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Sputnik – 23 Kasım 2016
AB’ye Alternatif? Türkiye’nin ŞİÖ’ye Katılma Beklentileri
Ülkede Şanghay İşbirliği Teşkilatı(ŞİÖ) üyesi olma ihtimali üzerine tartışmalar sürüyor.
Bu hafta başlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ı da içine alan altı üyeli bloğa katılmayı düşündüğünü söyledi. Türkiye şuan örgütte bir diyalog ortağı statüsüne sahiptir.
Erdoğan, “Brexit yayılabilir, Fransa ve İtalya’dan da bu tür sesler geliyor. Bu şartlar altında Türkiye kendisini rahat hissetmeli,. Avrupa Birliği’nin tek seçenek olduğunu düşünmemelidir. Türkiye neden ŞİÖ’ye üye olmasın?” dedi.
Sputnik’e konuşan AKP milletvekili Fevzi Sanverdi, ŞİÖ’ye üye olmanın Ankara için “olumlu bir adım” olacağını çünkü Avrupa Birliği’ne üyeliğinin uzun süredir ertelendiğini söyledi. “Avrupa Birliği’nin kapısında 50 yıldan uzun süredir duruyoruz. Ancak bu belirsizlik dönemi 60 yıl süremez. Avrupa nihai kararını vermelidir. Türkiye’nin ŞİÖ’ye katılmasının çok olumlu bir adım olacağına inanıyorum” dedi. Brüksel, Türkiye’nin AB üyesi olmadan önce uyması gereken 72 kriter belirledi. Sanverdi’ye göre, Ankara, ülkenin terörle mücadele yasasındaki değişiklikler dışında 71 kriteri de yerine getirdi.
Sanverdi, “Geçen yıl Fransa’da düzenlenen bir dizi terörist saldırı sonrasında cumhurbaşkanımız, teröre karşı bir dayanışma yürüyüşünde bulunmak üzere Paris’e geldi. 2015 yılından bu yana Türkiye genelindeki terör saldırılarında yaklaşık 300 kişi öldü, ülkemize hiçbir yabancı lider gelmedi. Bu çifte standarttır. Türkiye, başta ulusal çıkarları ile ilgili olarak bağımsız kararlar verebilen egemen bir devlettir” açıklamasında bulundu.
Türk-Rus Çalışmaları Merkezi(TURAM) eş başkanı Aydın Sezer, ŞİÖ üyelerine AB ile karşılaştırıldığında bağımsız kararlar alma konusunda daha fazla özgürlük verildiğini söyledi. “Brüksel, üye ülkelerin ve adayların siyasi yapılarında belirli değişiklikler yapmalarını ve Avrupa değerleri ve Batı uygarlığı adına Avrupa ile birlikte adım atmalarını talep ediyor. Bu, yapısal bir dönüşüme yol açar. AB, çok sıkı üyelik kurallarına sahip özel bir birlik olarak tanımlanabilir. Bu kurallardan biri de belirlenen ilkelere uymak” diye belirtti. Sezer’e göre, ŞİÖ farklıdır çünkü üye ülkeler egemenliklerini örgüt içinde korumaktadır. “AB üyelerinin ve adaylarının haklarını ve egemenliklerini tamamen kaybettiğini söyleyemem. Fakat, onlar Batı’nın değer ve ilkelerine göre hareket etmeli, bu yüzden belirli noktalarda bağımsız bir karar alma imkanlarını kaybediyorlar” diye açıkladı.
Sezer, “Türkiye, teknik olarak aynı anda AB, NATO VE ŞİÖ ile olan bağlarını sürdüremeyeceğini akılda tutmakla birlikte iki blokla ortaklık kurma girişiminde bulunmak da Ankara için çok zor bir süreç olacak” dedi.
Siyaset analisti ve yorumcu Barış Doster, Sputnik Türkiye ile yapılan bir röportajda, Erdoğan’ın ŞİÖ konusundaki açıklamalarının Türk kamuoyunu etkilemek amacıyla yapılan bir oyun olduğunu söyledi. Uzmana göre, son beş-altı yıldır Türk hükümeti Batı ile olan bağlarını koparması halinde ŞİÖ’ye katılma konusunu birçok kez gündeme getirdi. “Bu durum genellikle Ankara ile AB arasında bir gerginlik ortaya çıktığında gerçekleşiyor. Ancak, hükümet tarafından somut adımlar atılmadı” diyen Doster, Türkiye’nin NATO’dan çekilmeye karar vermesi halinde ittifakın Türkiye’nin siyaset, askeri, ekonomik ve kültür üzerindeki etkisini en aza indirmenin 25 yılımızı alacağını da ekledi. “Erdoğan’ın açıklamalarının hükümetin resmi bir niyeti olarak görülmesi gerektiğini düşünmüyorum. Türkiye, ekonomisinde çok önemli bir rol oynayan dolar ve Euro’yu kullanmaya son vermeye hazır mı? Ben böyle olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Sputnik – 24 Kasım 2016
Rusya Ve Türkiye’ye Karşı AB Kararları İki Ülkeyi Daha Da Yakınlaştırıyor
Rusya Federasyonu Konseyi üyesi Alexei Pushkov, Perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya ve Türkiye aleyhindeki AB kararlarının iki ülkeyi daha da yakınlaştıracağını söyledi.
Günün erken saatlerinde, Avrupa Parlamentosu üyeleri Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin dondurulması yönünde oy kullandı. Çarşamba günü ise Avrupa Parlamentosu Sputnik Haber Ajansı ve RT yayıncısı gibi Rusya medya organlarına karşı koyma kararı lehinde oy kullandı.
Pushkov Twitter hesabında, Avrupa Parlamentosu düzenli olarak Avrupa Birliği için önemli olan Rusya ve Türkiye gibi ülkelere karşı kararlar alıyor. Bu dar görüşlülük: Moskova ve Ankara’yı birbirine yaklaştırmanın daha iyi bir yolu yok’’ ifadelerini kullandı.
Kararda, Sputnik ve RT’nin Avrupa Birliği için tehlike oluşturduğu ve Avrupa komisyonunun propaganda projeleri için fon sağlaması çağrısında bulunduğu belirtildi.
Sputnik – 24 Kasım 2016
Rus Siyasetçi, ‘’Türkiye AB’ye Girme Konusunda Hevesli Değil’’ Diyor
LDPR(Rusya Liberal Demokratik Parti) lideri Vladimir Zhirinovsky, ‘’Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin gelişmesi için en yararlı zaman geldi’’ dedi.
Zhirinovsky, ‘’Türkiye 53 yıldır AB’ye kabul edilmedi ve şimdi cumhuriyet liderliği bu planları bırakma kararı aldı’’ dedi. Bakan, ‘’ Her halükarda, bu anahtar hedef değil. Belki de Türkiye SCO’ya(Şanghay İşbirliği Örgütü) katılmayı planlıyor’’ Türkiye’deki mevcut durumdan ve ülkenin uluslararası arenadaki ilişkilerinden yola çıkarak, ‘’Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğin gelişmesi için en yararlı zaman geldi’’ dedi.
“Türk tarafına öneriler getirdim ve bu önerileri yaklaşık 10 yıl önce Türk liderleri tarafından duydum. Bunlar Türkiye, İran, Suriye ve Irak’ın ittifakıydı. Bu bölgede kendiliğinden dağılmayan büyük sorunlar var. Yeni bir ittifak oluşturulduğunda bu, Türkler ile Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasındaki uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olacak’’ ifadelerini de kullandı.
Zhirinovsky şunları da ekledi: “Rusya, Türkiye, İran, Suriye ve Irak çok büyük petrol ve doğalgaz kaynaklarına, ekonomik potansiyele ve güçlü orduya, askeri operasyonları gerçekleştirmede büyük uzmanlığa sahip.’’ ‘’Bu, Rusya’nın nükleer silahları hesaba katılırsa NATO’dan daha güçlü olacağını belirten güçlü bir zırhtan yumruktur.’’
“Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki liderliği değişmesi, Amerika’nın bölgedeki aktif müdahaleden kendisini çekebileceği umudunu da beraberinde getiriyor’’ diye belirtti.
Çarşamba günü, Zhirinovosky, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Meclis Başkan Yardımcısı Akif Hamzacebi ile görüştü ve Türkiye’ye ziyaretinin sadece nezaket ziyareti değil somut teklifler ile geldiği bir ziyaret olduğunu dile getirdi.
Tass Haber Ajansı – 25 Kasım 2016
Erdoğan, AB’yi Politikasına Devam Etmesi Halinde Türkiye’nin Göçmenlerin Sınırlarını Avrupaya Açacağı Konusunda Uyardı
24 Kasım’da Avrupa Parlamentosu üyelerinin çoğunluğu Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki müzakerelerini askıya alma yönünde oy kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada, AB’nin Türkiye’ye ilişkin mevcut politikasını ilerletmesi halinde Türkiye’nin göçmenler için Avrupa Birliği sınırlarını açacağını belirtti.
Erdoğan, “Sözünüzü tutmadınız, 50.000 mülteci Kapıkule sınırındayken Türkiye sınır kapısını açarsa ne yapacağız? Diye feryat ettiniz. Eğer çok ileri giderseniz sınır kapıları açılacak’’ ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliğine üye ülkeler Türkiye’de darbe girişimi sonrasında Türk makamlarının orantısız tepki verdiğini ileri sürerek müzakereyi askıya alma çağrısında bulundu.
Öneri Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi. Bununla birlikte, böyle bir oylamanın yapıldığı gerçeği iki taraf arasındaki ilişkilerde ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor.
Sputnik
25 Kasım 2016
Erdoğan’ın Yardımcısı, Avrupa Birliğini Kendi Basınını Manipüle Etmekle Ve Çifte Standart Kullanmakla Suçluyor
Rus medyasına karşı çıkan karar ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı’nın baş danışmanı İlknur Çevik Sputnik’e verdiği demeçte, ‘’Avrupa Birliği kendi basınını diğer ülkelere karşı manipüle ediyor ve çifte standart kullanmaya devam ediyor.’’ İfadelerini kullandı.
Çevik’e göre, Rusya demokratik bir devlettir ve demokrasinin ana ilkelerini korumuştur, ancak Rus halkının özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre şekillenmiştir.
Çevik: ‘’ Avrupa Birliği ülkeleri her zaman çifte standartlar sergilemiş ve halen buna devam ediyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve ikiyüzlü Avrupa Parlamentosu üyeleri için basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü ancak kendi amaçlarına hizmet etmek için kullanılabilir’’ dedi. Ayrıca Çevik, Avrupa Birliği’nin yalnızca davalarını destekleyenler tarafından yapılan açıklamaları destekleyeceğini söyledi.
AB Polonya parlamenteri Anna Elzbiata, Rus stratejik iletişimin ve Daesh terör örgütü tarafından yayılan propaganda arasında paralellik olduğu kararını önerdi.
Bunun üzerine Çevik, ‘’ Rus basını demokratik bir ülkenin basını ve her türlü ideolojiyi ağırlıyor. Daesh sadece İslam’ın ismini mahvetmek ve islamofobiyi tüm dünyaya yaymak için yaratılmış hiçbir değer taşımayan bir terör örgütüdür.’’