cumhuriyet.com.tr 24 Ekim 2016
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın, dün partisinin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın kapanış konuşmasında FETÖ’ye ilişkin söyledikleri gündeme oturdu.
Yıldırım, konuşmasında “FETÖ Ak Parti döneminde palazlanmamıştır. Bu terör örgütü Ak Parti döneminde kurulmuş, güçlenmiş gayreti içinde göstermeye çalışanlar var. Bunlar kendi yanlışlarını örme gayreti içindeler” ifadelerini kullanmıştı.
Yıldırım’ın daha önce İzmir’de Gülen cemaati tarafından organize edilen Türkçe Olimpiyatları’nda yaptığı konuşma sosyal medyada gündem oldu.
Yıldırım, İzmir’de 2013 yılında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları Kültür Şöleni’nde şöyle konuşmuştu:
Gülen’e Övgüler
“İzmir hoşgörünün, turizmin, denizciliğin, Victor Hugo’nun hatıralarına konu olmuş kraliçeye benzetilen şehir. Bu şehre güzellik kattınız. Geçen yıl 17 ülkeden 62 öğrenci ile başlayan 140 ülke 2 bin öğrencinin katılımı ile büyümeye dev gibi bir organizasyon olmaya dönüşen Türkçe olimpiyatları öncesi kültür şöleni için İzmir’i seçtikleri için teşekkür ediyoruz. Bu etkinlikler, ruhlarımızı sarıp sarmalayan kalplerimizi yumuşatan bize hoşgörüyü kardeşliği cihan mertliği hatırlatan bir iklim oluşturuyor. Farklı kültürlerden ülkemize gelen ve yurdumuzun her köşesinde bir meltem rüzgarı estiren bu kardeşlerimizi geçen bir yıl içinde çok özledik. Türkçe sevginin dilidir, ‘gelin tanış olalım’ diyen Yunus’un dilidir. ‘Gel ne olursa ol yine gel’ diyen Mevlana’nın dilidir. İnsanlığa barışı çağıran dildir. ‘Aç açabildiğin kadar sineni ummanlar kadar olsun. İnançla geril, insana sevgi duy. Kalmasın el açmadığın mahsun gönül. Dünyada her kim sevgiye muhtaç. O’nun hayatını anlat bilsinki ilaç. Aç herkese aç sineni aç, onun gibi ilaç’ diyen Fethullah Gülen hocaefendinin dilidir.’
Türkçe’nin gönüller arasında gizli köprülerin temelini attığını, binlerce yıl ötesinden Asya’nın kalbinde kardelen gibi doğduğunu, ‘Türkçe bugünlere nasıl ulaştıysa dünya durdukça varlığını artırarak sürdürecektir. Bir ülkenin dilini bilmek o ülkenin kültürüyle insanıyla kardeş olmak demektir. O ülkeyi anlamak demektir. Dünya ile iletişim kurmaktır. Dünyanın her tarafındaki Türk okulları sayesinde dünyanın en etkin ülkeleri arasında Türkiye gittikçe önemini artırıyor. Artık Türkiye konuşuluyor dünyada. Bu noktaya gelişimizin arkasında binlerce dünyanın yedi kıtasında görev alan hiçbir menfaat beklemeden çalışan Türk sevgisi vatan sevgisi yüreklerine nakış nakış işlemiş Türk öğretmenlerimiz Türk hizmet erlerimiz var. Bugün buradan onlara da selam gönderiyorum. Bu olimpiyatlar ile BM gibi 140 ülkeye hitap ediyoruz. Öyle üç beş günde olacak birey değil. Bu fikrin benimsenmesi yayılması bir ömür gerektiriyor. Bu yolda ömrünü hasbedenlere selam olsun. Bu hizmet erlerini yetiştiren Anadolu’nun fedakar genç anne baba ve öğretmenlerine onların eşlerine buradan selam olsun.”