21/01/2016
Diken.com.tr
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye’ye mühimmat götürürken durdurulan MİT TIR’larıyla ilgili olarak dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ‘savaş suçu’ işledikleri gerekçesiyle Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) şikâyet eden Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) Genel Başkanı Nurullah Ankut hakkında dava açtı.
1 Ocak 2014’te Hatay, 19 Ocak 2014’te de Adana’da ‘mühimmat ve silah‘ taşıdıkları iddiasıyla durdurulan ve hükümetin açıklamalarının aksine daha sonra ortaya çıkan görüntülerde silah taşıdığı belgelenen TIR’larla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlanmıştı.
‘UCM’ye sunulan dosya yok hükmünde’
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Ankut’a dava açan savcı, Esad yönetimini ‘baskıcı tavır ortaya koyarak iç savaşın doğmasına neden olmak’la suçlarken, Türkiye’nin yardım götürdüğünü iddia ettiği Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) da övdü.
Yedi sayfalık iddianamenin önemli bir bölümünde ‘savaş suçu’ kavramı anlatıldı ve UCM’ye üye olmayan bir devletin vatandaşının, UCM’de yargılanamayacağı öne sürüldü. Savcılık ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin UCM’ye yargılama yetkisi veren Roma Statüsü’ne taraf olmaması nedeniyle Ankut’un, anılan mahkeme savcısına sunduğu dilekçenin hukuken yok hükmünde olduğunu iddia etti.
Savcı ÖSO’yu övdü
İddianamede, mevcut koşullar karşısında şüpheli Ankut’un ortaya koyduğu amacın, Erdoğan, Davutoğlu, Fidan ve Ala hakkında ‘savaş suçlusu’ şeklinde ağır bir şekilde tahrik edici bir algı oluşturmaya dönük olduğu öne sürüldü ve “Şüphelinin suç duyurusu dilekçesini partisinin sitesinde de yayımlayarak, mağdurların saygınlıklarını rencide etmeye çalışmıştır” denildi.
Savcılık, iddianamede ÖSO’yu da şu sözlerle savundu: “Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ve Arap Baharı diye adlandırılan olayların itici etkisiyle 15 Mart 2011’de Suriye’de başlayan ve 48 yıldır iktidarda olan Suriye Baas Partisi iktidarına karşı yapılan silahsız gösteri ve protestolara, Esad’ın askerlerinin silahla karşılık vermesi suretiyle nitelik değiştiren ve binlerce sivilin ölümüne yol açan olaylarda, Esad yönetiminin ortaya koyduğu baskıcı tavır bir iç savaşın doğmasına neden olmuştur. Suriye’de, Esad askerlerinin saldırılarına karşı direnmeyi göze alanlar, Özgür Suriye Ordusu adıyla kendi ülkelerinde var olma mücadelelerine devam ederken, sığınan Suriyeli mülteci sayısı dört milyonu geçmiştir.”