The New York Times
Ne Keder Ne de Zafer Türkleri Birleştirdi
Tim ARANGO tarafından, 12 Ekim 2015
Modern Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısı sonrası, aralarında Papa, Başkan Obama, Kraliçe II. Elizabeth’in de içlerinde olduğu dünya liderleri olduğu dünya liderleri yas tutan Türk Milletine baş sağlığında bulundu.
Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan, genellikle kamusal yaşamda müdahaleci olmasına rağmen, bir konuşma yapmak yerine (saldırı sonrası) yalnızca kısa bir bildiri yayınladı.
Sadece bir kaç gün önce Türkiye bir Türk-Amerikan bilim adamı Aziz Sancar’ın kazandığı Nobel Kimya ödülünü kutlamıştı. Coşku yerine, bir Kürt partiden milletvekili olan akrabası ve Kürtlerin yoğun olduğu Güneydoğu bölgesinde doğmuş olması, sosyal medyada Türk olup olmadığı tartışması yarattı. Dr. Sancar’ın BBC’ye verdiği röportajda “Kürtçe Bilmiyorum. Ben Türküm, o kadar.” açıklamasında bulundu.
Hiçbir şey, ortak keder ve zafer anları dahi Türkleri bir araya getirmeye yetmiyor gibi görünüyor. Ve son reaksiyonlar ülkenin tehlikeli bir kutuplaşmaya gittiğini yansıtıyor.
Londra’da yaşayan bir akademisyen olan Ziya Meral “Bu, Türkiye’ye yönelik tarihindeki en ölümcül terör saldırısı. Ve şimdi ülke olarak bir araya gelemememiz ve vatandaşlarımızın kaybının yasını tutamamamız, son derece üzücü” açıklamasında bulundu.
Houston Chronicle
Türkiye Tarihinin En Büyük Terör Saldırısı “Olması Beklenen Bir Felaketti”
Natasha Bertrand Tarafından, 19 Ekim 2015
Geçtiğimiz hafta sonu bir barış mitinginde iki intihar bombacısı 100’den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Türk topraklarında gerçekleşen en kötü terör saldırısı.
Teröristler Türk basınında açıkladığı 21 şüpheli intihar bombacısı listesinde vardı. Bunlardan biri Yusuf Alagöz Temmuz ayı sonlarında 32 kişinin öldürüldüğü Suruç bombacısının ağabeyi idi. Ve iki yıl önce babaları Türk gazetesi Radikal’e, çocuklarının Suriye’ye gidip radikal gruplara katıldığı korkusunu paylaşmıştı. Diğer kardeşi Ömer Deniz Dündar Suriye’ye gidip döndükten sonra şüphe çeken davranışları yüzünden babası tarafından polislere ihbar edilmişti. Yetkililer ise bu iddiayı görmezden geldi.
Cihatçı grubun alenen saldırıyı üstlenmemesine rağmen, her iki intihar bombacısının da Adıyaman’dan IŞİD’a bağlantıları bulunmaktadır.
http://www.chron.com/technology/businessinsider/article/Turkey-s-worst-terror-attack-ever-was-a-disaster-6573167.php
The Houston Chronicle
AB Mülteci Akımını Durdurmak İçin Yeni Bir Türkiye Stratejisi Deniyor
Associated Press, 16 Ekim 2015
Cuma günü Brüksel’de bir zirvede bir araya gelen Avrupa Birliği Liderleri, Türkiye’nin mülteciler konusunda yardımı durumunda, hızlandırılmış AB üyeliği, Türk vatandaşlarına Avrupa Birliğine vize kolaylığı gibi konularda “siyasi destek” vermeyi kabul etti.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre AB’nin Türkiye yardım paketi en az 3.4 milyar dolar içeriyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü yaptığı konuşmada mülteci teklifiyle ilgili yorum yapmadı fakat AB’yi Türkiye’nin AB üyeliği konusunda samimi olmamakla suçladı. “Biz çoğu AB üyesi ülkeden ilerideyiz, ama maalesef samimi davranmıyorlar” açıklamasında bulundu.
Bu yıl bir çok mülteciye kapılarını açtığı için Nobel Barış Ödülüne aday gösterilen Alman Başbakan Angela Merkel’e çatan Erdoğan, “bizde 2.5 milyon mülteci var ama kimsenin umurunda değil” dedi.
http://www.chron.com/world/article/EU-tries-for-new-Turkey-strategy-to-stem-refugee-6574826.php
The Washington Post
Batılı Ülkeler Türkiye Cumhurbaşkanı’na Yanlış Olduğunu Bilebile İstediğini Vermemeli
Editör Tarafından, 19 Ekim 2015
Türkiye IŞİD’le çatışma, Suriye’de Beşşar Esad rejimi ile anlaşmazlığı, bir çoğunun Avrupaya doğru tehlikeli geçiş yaptığı 2 milyondan fazla mülteci, Rusya’nın hava sahası ihlali, Türkiye’nin güneydoğusunda ve Irak’taki Kürt isyancılarla mücadele ve 1 Kasımda 5 ayda ikinci kez genel seçim gibi olağanüstü bir dizi sıkıntılarla yüz yüze.
Özellikle mülteci akınının önüne geçmek isteyen Avrupa devletleri, bu sorunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile anlaşmaya vararak çözme eğilimindedir. Avrupa Birliği Türkiye’ye kendilerine mülteci akımının kesilmesi karşılığında siyasi tavizleri de içeren 3 milyar dolarlık yardım paketi sundu.
Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye ziyarette bulunan Almanya Başbakan’ı Merkel, Türkiye ile AB üyeliği müzakerelerini hızlandırmak ve Türk vatandaşlarına Avrupa seyahati için vize kolaylığı gibi, yalnızca son seçimlerde meclis çoğunluğunu kaybeden iktidar partisinin yeniden meclis çoğunluğunu elde etmesine yardımcı olacak sözler verdi.
Türkiye’nin güçlü olacak adamına destek vermek hatadır. Sayın Erdoğan’ın Türkiye’yi otokratik ve giderek pervasızlaşan taktiklerle kutuplaştırarak, ülkesindeki istikrarsızlığın ana nedeni haline geldiği açık.
Batılı liderlerin seçim sonucuna kadar beklemesi akıllıca olurdu. Anketler partisinin çoğunluğu tekrardan kazanamayacağını tahmin ediyor. Karışıklığın artması, özgür ve adaletli bir seçim şansını azaltıyor. Türkiye için en iyi sonuç, merkezci bir koalisyon kurulması ve Erdoğan’ın otokratik hedeflerinden geri çekilmesidir. Türkiye’nin, artan iç kutuplaşmayı aşmadan çoklu krizleri çözmesi ya da Batı’nın güvenilir bir ortağı olması mümkün olmayacaktır.
https://www.washingtonpost.com/opinions/western-nations-shouldnt-pander-to-turkeys-president/2015/10/19/8c9097e0-71d0-11e5-9cbb-790369643cf9_story.html