Yapay Zekâ Kişiliğinizi Saptayabilir, Hem De Sadece Gözlerinizi İzleyerek!

Gözlerin ruhun aynası olduğu: ne düşündüğümüzü ve nasıl hissettiğimizi açığa vurduğu sıklıkla söylenir. Yeni araştırmalar sadece hareket ediş biçimiyle gözlerinizin kişilik tipinizin göstergesi de olabileceğini ortaya koyuyor.

Güney Afrika Üniversitesi’nin Stuttgart Üniversitesi, Flinders Üniversitesi ve Almanya’daki Max Planck Bilişim Enstitüsü ile ortaklaşa geliştirdiği araştırma, kişilik ve göz hareketleri arasındaki bağlantıyı göstermek için son teknoloji makine öğrenmesi algoritmalarını kullanıyor.

Bulgular insanların göz hareketlerinin, “Büyük Beş” kişilik özelliğinden [çevirenin notu: Beş Büyük Faktör Kuramı] dördünü (duygusal dengesizlik, dışadönüklük, uyumluluk, sorumluluk/özdenetim) hatasız biçimde tanıyan algoritma yazılımıyla; onların sosyal, bilinçli ya da meraklı olup olmadıklarını açığa vurduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar 42 katılımcının kampüs civarında günlük işlerini yaptıkları sırada göz hareketlerini izlediler ve akabinde iyi yapılandırılmış anketlerle kişilik özelliklerini belirlediler.

Güney Afrika Üniversitesi’nden Dr. Tobias Loetscher çalışmanın daha önceden az incelenmiş göz hareketleri ve kişilik özellikleri arasında yeni bağlantılar sağladığını ve yeni geliştirilen sosyal sinyal işleme ve sosyal robotik alanları için önemli anlayışlar(içgörüler) ortaya koyduğunu söylüyor.

“Bu bulguların insan-makine etkileşimini geliştirme potansiyeli kesinlikle var,” diyor Dr. Loetscher.

“İnsanlar her zaman gelişmiş, kişiselleştirilmiş hizmetler arıyorlar. Ancak bugünün robotları ve bilgisayarları toplumsal farkındalığa sahip olmadıklarından sözel olmayan sinyallere uyum sağlayamıyorlar.”

“Bu araştırma robotları ve bilgisayarları geliştirmeye imkân sağlıyor. Böylece robotlar ve bilgisayarlar daha doğal olup insanların sosyal sinyallerini yorumlamada daha iyi olabilirler.”

Dr. Loetscher bulguların ayrıca sıkıca denetlenen laboratuvar çalışmalarıyla gerçek dünyadaki doğal göz hareketlerinin incelenmesi arasında önemli bir köprü oluşturduğunu söylüyor.

“Bu araştırma insanların günlük işlerini sürdürürken görsel davranışlarını izleyip ölçtü ve laboratuvarda alabileceklerinden daha doğal yanıtlar sağladı.”

“Ve makine öğrenmesi yaklaşımımız sayesinde, kişiliğin rolünün günlük göz hareketlerini açıklamasını doğrulamakla kalmayıp; aynı zamanda yeni göz hareketi niteliklerini kişilik özelliklerinin öngöstergeleri olarak ortaya koyuyoruz.”

Özgün Başlık: Artificial intelligence can predict your personality … simply by tracking your eyes

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180728083603.htm

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın