Asırlık Çınarlara Yardım Eli

Hayatı, doğayı, ağaçları, çiçekleri, kuşları kısaca tüm canlıları sevenlere, mavi yeşil direniş adına güzel bir haber vereyim Karaburun Saip köyü’nde yaşamları tehdit altında asırlık iki ulu çınar için kurtuluş umudu doğdu…


Çabalarım sonuç verdi. Hemen hemen hergün karşılaşıp, selamlaştığım çınarlara, İzmir Büyük Şehir Belediyesi ve Karaburun Beldiyesi’nden yardım eli uzandı.

Daha önce sözünü etmiş, girişimlerimi ve gelişmeleri aktarmıştım.

Kapusca’da çeşmenin dibinde, köyün yaşlılarının en az 5-6 asırlık olduğunu söyledikleri yıllara direnen ulu ağaç, gövdesinden çatlamaya başlamıştı.

Çatlak her geçen gün büyürken yerel yönetimlere başvurdum. Karaburun Belediyesi hemen devreye girdi. Ekipler inceledi ve ağacın yıkılmaması İçin destek ayakları konulması önerildi. Yağışlar yüzünden çalışmalara başlanılmadı….

Onarım belirli bir uzmanlık gerektirdiğinden konuyu önce Karaburun Belediye BAŞKANI Ahmet Çakır’a ilettim. Ardından izmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan’la konuştum. Son olarak geçen hafta İBB BAŞKANI Aziz Kocaoğlu’dan yardım istedim….

Sonuç olarak dün İBB Park Bahçeler Müdürlüğü’nden uzmanlar geldi.

Karaburun Belediyesi yetkilileriyle birlikte ortak bir değerlendirme yapıldı.

Öncelikle Karaburun yerel yönetim ekiplerince ağacın ağırlığını azaltmak İçin ana kollarına destek konulması, dayanaklarla korunması ve belirli ölçülerde budanması kararlaştırıldı. Ardından İBB tarafından gelecek ay esaslı onarıma gidilmesi benimsendi.

İBB Uzmanı Engin Düzgün , çınarın önemli olduğunu, kurtarma programına alacaklarını belirterek şunları söyledi:

“ çok yaşlı ıve korunması, yaşatılması ,gelecek kuşaklara iletilmesi gerekli. Ağaç büyük bir tehditle yüz yüze değil ancak bölgedeki fırtınalardan etkilenebilir, yıkılabilir. Gövdesinin içinden geniş boşluklar oluşmuş ve çürümüş. İzmir ve çevresinde bugüne değin 150’ye yakın ağacı kurtardık. Bu çınar için acil önlemler alınacak, ardından kurtarma programı kapsamında gerekenler yapılacak . Çevre düzenlemesi de sağlanacak. Her kes çevresinde benzer durumda olan ağaçları yerel yönetimler aracılığıyla bize iletsin. Amaç, daha çok ağaç kurtarmak…”

Bu olumlu gelişmelerin ardından ekipleri köyün girişinde eski değirmenin, çeşmenin yanındaki ikinci çınara götürdüm. İBB Uzmanı Engin Düzgün bu asırlık ağacın daha kötü bir durumda olduğunu belirterek ayni program kasamında müdahale edileceğini söyledi….

Çınarlar için umudum arttı.. ilgililere teşekkür ederim…

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın