Bu Yıl Cumhuriyet Mutluluk Oldu!

Cumhuriyet ile ilgili olarak çeşitli tanımlamalar ve nitelemeler vardır. En önemlilerinden biri, belki en bilinenlerinden biri, Cumhuriyet’in kendisi için söylediği şu nitelemedir: “Cumhuriyet fazilettir !” Buna çok şey eklenebilir. Cumhuriyet, devrimdir; Cumhuriyet, ilerlemedir; Cumhuriyet, mücadeledir; Cumhuriyet, gelişmedir; Cumhuriyet, birleşmedir; Cumhuriyet, birliktir; Cumhuriyet, çağdaşlıktır; Cumhuriyet, insanlıktır vb.

Bunları ya biliyordum, ya da bunlar arasında bilmediklerim bile gene aklıma gelirdi. Oysa bu yıl Cumhuriyet bunlara bir şey daha ekledi. İlk kez duydum ve öğrendim, Cumhuriyet aynı zamanda mutluluktu!

Bilmeyenler de bilsin, şimdiye kadar düşünmemiş olanlar da düşünsün istedim.

Kasım ayı başında çok yerde yapılan Cumhuriyet kutlamalarından birine katıldım. 1 Sevinç duydum ve çok mutlu oldum. Çünkü mutluluk kavramı ile ilgili yeni bir izlenim edindim ve yepyeni bir algılama yaşadım. Saygı duruşu arkasından on yaşın altında olduğu belli küçük kızlarımızın ikişer kişilik birimler halinde şiir ve şarkılar sunmaları, çok etkileyici ve güzel olması yanı sıra, sanıyorum benzerleri çok yerde yapılmamış bir gösteriydi. Okudukları bir şiirin adı “Cumhuriyet Mutluluktur”du.

Böylece, Cumhuriyet tanımlamalarının biri daha bilince çıkmış bulunuyor. “Cumhuriyet mutluluktur!” Kızlarımızın bu öne çıkarması bana çakıldı. Çünkü Cumhuriyet çok önemli olarak mutluluktu.

Peki sorularla devam edelim, bu yıl Cumhuriyet neden mutluluk oldu? Daha doğrusuyla, ne oldu da böyle oldu?

Bu yıl Cumhuriyet Bayramı hiç olmadığı kadar büyük bir coşkuyla kutlandı. Çok yerde yapılan kutlamalar milli duygularımızı, yaşamadığımız ölçüde büyük bir birlik duygumuzu öne çıkardı, kazanımlarımızı hatırladık, millet olduğumuzu algıladık. Ve kutlamalar o kadar çok yerde yapıldı, o kadar yaratıcı yeniliklerle düzenlendi ki, bunlar sevindirici olmanın ötesine geçti, şaşırtıcı da oldu. Öyle anlaşılıyor ki milletimiz, bağımsızlığımızı, çağdaşlığımızı, onurumuzu ve daha birçok şeyi kaybetmekte olduğumuzu, hatta kaybetmiş olduğumuzu anlamış bulunuyor. Birçok şeyin değeri kaybedildiğinde ortaya çıkıyor. Sağlık gibi örneğin. Ne zaman ki hastalanırız, sağlığın o gün en önemli şey olduğu düşünülür.

Cumhuriyet kutlamalarındaki sevinç, hastanın sağlığına kavuşması gibi bir mutluluktur.

İnsan seli Anıtkabir’de buluştu. Türkiye Atatürk’te birleşti. Görülmemiş bir şey yaşadık. Demek bu yıl her şeyin bilince çıktığı bir yılmış.

Aslında son yıllarda bütün milli bayramlarımız, Cumhuriyetimiz, Atatürk en büyük ilgi odaklarıydı. Geçmiş yakın yıllarda da büyük coşku yaşanmıştı. Ancak bu yıl eksik olan şeylerin daha fazla farkına varılmış ki, tepe olma gereği çıkmış, yenilenme yapıyoruz adeta.

Cumhuriyet’i mutluluk, mutluluğu Cumhuriyet yaptık. Mutlu olmak için Cumhuriyet’i kutladık.

Cumhuriyet vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

Bağımsız olmak, çağdaş olmak, laik olmak, onurlu olmak, güvenli olmak, birlik olmak yanı sıra, mutlu olmak için de Cumhuriyet şarttır.

1  Almanya’nın Saarbrücken kentinde Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği kutlama.

Bunları da sevebilirsiniz