Okul Kantinleri

Sevgili okurlar, yeni bir eğitim-öğretim yılıyla birlikte çocuklarımızın okuldaki beslenme alışkanlıklarıyla ilgili konuları da düşünmeye başladık. Okul kantinleri gün boyu sevgili öğrencilerimizin ve zaman zaman da öğretmenlerimizin alışveriş yaptıkları yerler.

Çocuklarımızın beslenmelerini genellikle okul kantinlerine emanet ederiz. Bu nedenle söz konusu yerler hepimiz için son derece önemli. Öncelikle kantinleri velilerin kontrol etmesi gerekiyor. Çünkü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın elindeki beş bin teknik elemanla bu denetimleri yapması oldukça güç. Veliler de artık daha bilinçli. Mutlaka okul kantinlerinin ve kantinde çalışan personelin temiz, hijyenik olup olmadığını denetlemeliler. Denetlemenin nasıl yapılacağına dair birçok şey yazılabilir ancak burada önemli gördüğüm hususları kısaca ele alacağım.

Kantinlerin ve yemekhanelerin her şeyden önce ortamının hijyenik, kullandıkları çatal, bıçak ve kaşıklarla masaların temiz olması gerekiyor. Buralarda kullanılan gıda hammaddeleri kaliteli olmalı. Okul tam gün eğitim veriyorsa, yemeklerin pişirildiği kap-kacak ve diğer malzemeler paslanmaz çelik ve temiz olmalı. Yemekhanelerde yemek pişiren personelin elleri temiz, tırnakları kısa ve eldivenli olmalı, ayni zamanda parmaklarında, boyunlarında ziynet eşyaları olmamalı. Bunların önlükleri, kiri gösterecek şekilde açık renkli ve temiz olmalı, mutlaka da başlarına saç düşmesini önlemek için bone takılmalı. Ayrıca personel gıdaya bulaştıracak herhangi bir hastalık etmeni taşımamalı.

Pastörize süt, peynir, tereyağı, ayran, et ürünleri gibi çabuk bozulan gıdalar mutlaka buzdolabına konmalı. Maalesef kantin işleten bazı kimseler gıda eğitimi almadıkları için bu konuda hatalar yapıyorlar. Hangi gıdaların buzdolabında saklanmasını bilmeyen veliler marketlere gidip bu konuda gözlem yapabilirler.

Bu vesileyle yeni eğitim ve öğretim yılı tüm çocuklarımıza, velilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı olsun.

Anahtar Kelimeler: Okul Kantinleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bunları da sevebilirsiniz