Avro Krizi: Ülkeler Bölünmeyle Karşı Karşıya mı?

Emperyalist ülkeler dünya siyasetini çıkarları doğrultusunda yerli işbirlikçileri kanalıyla dizayn ederken…

Dizayn ederken sömürecekleri ülkeleri bölerken…

Bölerken de kan dökülmesine hiç aldırmazken…

Birden kendileri bölünme tehlikesiyle karşı karşıya geldiler.

Avro kriziyle sanayi üretiminin iyice azaldığı, yoksulluğun hissedilmeye başladığı, işsizliğin had safhaya ulaştığı bazı AB ülkelerinde, ekonomisi iyi bölgelerin merkezi hükümetleri krizle mücadele kapsamındaki dayatmalara gösterdikleri tepkiler nedeniyle bölünme tehlikesi baş gösteriyor.

Örneğin Avrupa’nın beşinci büyük ekonomisi İspanya’da işsizlik % 24.6 ile rekor kırarken, ülkenin zengin bölgesi Katalunya, Madrıd’e baş kaldırıyor. 17 özerk bölgeden oluşan İspanya’da yüksek turizm ve sanayi geliri olan Katalunya, İspanya’nın yoksul bölgelerine para aktarmaya yanaşmıyor. Katalunya’nın dışında görece daha zengin olan Bask, Galicia ile Navarra özerk bölgelerinin de Madrid’in krizle mücadele yöntemlerinden rahatsız oldukları ve Madrid’deki merkezi hükümetten bağımsızlaşmak için çaba sarf ettikleri yazılıyor, çiziliyor.

Ayni durum İtalya’da da gözleniyor. Kuzeydeki zengin Bolzano/Alto Adige bölgesini (Güney Tirol) merkezden ayrılma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Zaten bölgedeki halk uzunca bir süredir, ayrılıkçı partiler ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından İtalya’dan ayrılıp, Avusturya’ya katılması için kışkırtılıyordu. Süper Mario lakaplı İtalya Başbakanı Mario Monti’nin krizle mücadele stratejisi belki de ülkesinin bir kısmının bölünüp, komşu başka bir ülkeye bağlanmasına ya da bağımsızlaşmasına neden olabilecek.

İş sadece İspanya ve İtalya’yla bitse iyi. Şayet kriz bu şekilde devam ederse, ayrılıkçılar kervanına Belçika, Fransa hatta İngiltere’nin de katılabileceği söyleniyor.

AB, demokrasi çağrısı yaptığı diğer ülkelere yeni özerk bölgeler kurulması, ya da bazı bölgelerin bağımsızlaşması için referandum yapılmasını önermiyor mu?

Görüyorsunuz yıllarca milliyet ve mezhep farklılığına karşın birliğini muhafaza eden AB’de avro krizi nelere yol açtı.

Yıllarca diğer ülkelere bölünme tavsiye edip, kendisi bütünleşen AB şimdi bu işten nasıl sıyıracağını kara kara düşünürken…

Referansı yıllarca bölmek isteyip de bölemediği ülkelerden almalı.

Son olarak; «Men dakka dukka” galiba şimdilerde AB için cuk diye oturuyor…

Bunları da sevebilirsiniz