Bir Kadının Dilinde Büyüyen Nadir Yapışkan Kabarcığının Kesin Bir Nedeni Yoktu

Bir kadının dilindeki tuhaf şişlik, nedeni bilinmeyen bir duruma bağlandı.

Bir kadın, dilinde hiçbir sebep olmadan ortaya çıkan küçük ama rahatsız edici bir şişlik nedeniyle doktora başvurdu. (Resim kredisi: Dr. Jesús I. Martínez-Ortega, MD ve Dr. Rosa E. Gómez-Torres, DDS’nin izniyle. (The American Journal of Dermatopathology 45(8):s 585-587, Ağustos 2023. DOI: 10.1097/DAD.0000000000002490))

Altı ay boyunca kadının dilinde şişen tuhaf şişlik tıbbi bir gizemdi. Doktorlar, bunun, bazen ağızda meydana gelen, ancak net bir nedeni olmayan nadir bir yapışkan madde birikmesi nedeniyle oluştuğunu bildirdi.

Temmuz ayında The American Journal of Dermatopatoloji dergisinde çevrimiçi olarak yayınlanan tuhaf vakayla ilgili yeni bir raporda, kadının doktorları yumrunun oral fokal müsinozdan veya normalde vücutta kitle oluşmasına neden olan nadir bir bağ dokusu bozukluğu olan OFM’den kaynaklandığını söyledi. Nadir olan bağ dokusu hastalığı genelde kütle formunda ve diş eti ya da sert damağa neden olmakta. OFM genel olarak nadir olsa da, “Dilin OFM’si daha da sıra dışı” diye yazdılar. Ağzın bu bozukluktan etkilenen kısımlarında normal bağ dokusu parçalanır ve yerini jelatinimsi, mukus benzeri yapışkan madde alır. Bu yapışkan madde, bağ dokuları tarafından doğal olarak üretilen ve OFM’de aşırı üretilen kaygan bir madde olan hyaluronik asittir. Aşırı hyaluronik asit üretimi, bir yumru oluşmasına neden olan birikmeye yol açar.

Yeni bildirilen vakada, Meksika’da 72 yaşında bir kadın, altı ay boyunca dilinin üstünde böyle bir şişlik kalması üzerine doktora başvurdu. Yutkunurken ve konuşurken rahatsızlık ve ağrıya neden olan yumrunun olduğunu bildirdi. Kadının doktorları, boyutunun yaklaşık 0,8 x 0,8 inç (2 x 2 milimetre) olduğunu ölçtükleri küçük beyaz yumruyu kolayca görebilmektelerdi.

İlgili: Garip bir tıbbi vakada adamın dilinde kalın, yeşil ‘kürk’ çıktı

OFM’nin tipik tedavisi, yumrunun çıkarılması için ameliyatı ve daha sonra geri gelip gelmediğini kontrol etmeyi içerir. Bununla birlikte, vaka raporunda nüks oranlarının düşük olduğu ve neyse ki durumun iyi huylu olduğu ve kansere neden olma potansiyeli bulunmadığı belirtiliyor. Kadının durumunda, doktorları dildeki şişliği lokal anestezi altında başarıyla aldılar ve 10 aylık gözlem sonrasında bir daha geri gelmedi.

Peki bu yapışkan madde kabarcıklarının ağızda şişmesine neden olan şey nedir? Bilim insanları gerçekten emin değiller.

Vaka raporuna göre OFM, tıbbi literatürde ilk kez 1974 yılında tanımlanmış ve o zamandan bu yana [2023] yaklaşık 100 vaka resmi olarak belgelenmiştir. Bunlardan yalnızca yedisinin diş eti veya sert damağın aksine dili etkilediği tanımlanmıştır.

Bazı bilim insanları, dokunun fiziksel travma gibi bazı “hasarlara” [çevirenin notu: Özgün metinde hem hasar hem de hakaret anlamına gelebilen ‘’insult’’ sözcüğü kullanılmaktadır] tepki olarak hyaluronik asit pompalamaya başladığını teorileştirdi. Bu fikir, hyaluronik asit içeren jöle benzeri karmaşık karbonhidratlar grubu olan müsinlerin üretiminin, doku hasarından sonra salınan sitokinler adı verilen inflamatuar moleküller tarafından tetiklenebileceği gerçeğiyle destekleniyor. Ek olarak, müsinlerin antiinflamatuar özellikleri vardır, dolayısıyla teorik olarak ilgili inflamasyonu azaltarak dokuların yaralanma sonrasında kendilerini onarmasına yardımcı olabilirler.

Vaka raporunun ortak yazarı ve Meksika’da bulunan Guadalajara Üniversitesi Diş Hekimliği Araştırma Enstitüsü’nde diş cerrahı olan Dr. Rosa E. Gómez-Torres, son vakada “hasta tarafından hatırlanan spesifik bir tetikleyicinin bulunmadığını” söyledi. Meksika’da. Gómez-Torres, WordsSideKick.com’a bir e-postada şunları söyledi: “Ancak lezyonun doğası gereği travma ile ilişkili olması ihtimal.”

Ancak vaka raporu yazarları, OFM’nin diş eti, sert damak veya dilde meydana gelen travmanın bir sonucu olabileceği fikrinin “hala tartışmalı” olduğunu yazdı. “Ayrıca, çok sayıda çalışmaya rağmen OFM’nin nasıl geliştiğini anlama konusunda önemli bir ilerleme kaydedilmedi” diye yazdılar. Bununla birlikte, “müsinin inflamatuar sinyallemedeki düşündürücü aktif rolü çok ilgi çekicidir.”

Editörün notu: Bu hikaye, Dr. Rosa E. Gómez-Torres’ten alıntılar içerecek şekilde 25 Temmuz 2023’te güncellendi. Hikaye ilk olarak 24 Temmuz’da yayınlandı.

Raporun tamamına erişmek için bkz: https://www.livescience.com/health/rare-bubble-of-goo-that-grew-on-a-womans-tongue-had-no-clear-cause

Bunları da sevebilirsiniz