Analiz 143

Altılı masa, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunmak, yaşama geçirmek amacıyla kuruldu. Masaya, cumhurbaşkanı adayını belirleme yetkisi de eklendi, seçim ittifakına dönüştü. Sonuçta, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde başarı sağlanamadı. İktidar, daha güçlü şekilde cumhur ittifakının eline geçti. CHP her iki seçimde de bekleneni gerçekleştiremedi. Otuz dokuz vekilin de diğer partiler adına TBMM’ye girişini sağlayarak kendi gücünü de azalttı.

Alınan sonuç, hata, siyasal basiretsizlik hatta dolandırıcılık olarak yorumlanabilir. Sonuca doğru tanı koyabilmek için hata, basiretsizlik, dolandırıcılık kavramlarına açıklık getirmek gerekir.

Hata, irdelemeden, yeterli bilgilenmeden, ilkeler, kurallara uymadan yanlış karar alma, yanlışı doğru sanma yanılgısıdır. Basiretsizlik, gerçekleri, olabilecekleri öngörememekten, sezememekten kaynaklanan yanılgı, yanlış davranıştır. Dolandırıcılık, yanıltıcı şekilde bilgilendirerek koşullardan yararlanarak, iyi niyeti kötüye kullanarak haksız çıkar sağlamaktır.

Alınan sonuç başarısız eğilime göre siyasal hata, basiretsizlik, dolandırıcılık olarak da nitelendirilebilir. Bu sonuçta, muhalif medyanın da yanlış öngörülerle yönlendirmeleri, değerlendirmeleriyle katkısı göz ardı edilmemelidir.

Önümüzde oluşan dengesizliği, başarısızlığı kısmen giderebilecek bir fırsat, yerel seçimler öncesi sonuçlara, nedenlere doğru tanı konularak politika belirlenmeli, önlemler geciktirilmeden alınmalıdır. Politikaya yol gösterebilecek bir olgu, statlarda tribünlerin tepkisi örnek olabilir. Bu duyarlılık, politikaya da yansıtılabilirse sonuç alınabilir.

Futbol takımı, üst üste yenilgiye uğradığında tribünlerden “yönetim istifa” sesleri hemen yükselir. Teknik direktör, oyuncuların yerini, takımın kurgusunu değiştirir, hakem hatalarına vurgu yapar. Ama sonuç değişmez. Teknik direktör ile yollar ayrılır. Yalnız biz de değil, tüm ülkelerde yaygın uygulama, başarısız teknik direktörle yolların ayrılmasıdır.

Batı’da politikada daha hassas duyarlılık vardır. Seçimi kaybeden partilerin başkanları, daha kesin sonuçlar açıklanmadan istifalarını verirler. İngiltere’ye kan ve gözyaşından başka bir şey vaat etmemesine karşın zafer kazanmış, Yalta ve Posdam’da üç büyük olarak dünyanın savaş sonrası, siyasal hasılasının çizimine katılmış Churchill dahi seçimi yitirdiğinde siyasal hayatını noktalamıştır.

CHP’de değişim; “A takımı değişiyor…”, “MYK istifa ediyor…”, “yeni kurultay toplanacak…” şeklinde yorumlanmakta ya da ifade edilmektedir. Oysa teknik direktörle yol ayrımı çoktan gelmiş, geçmiştir. CHP’nin değişmez lideri Mustafa Kemal Atatürk’tür. Gelinen aşamada seçilecek olan sadece genel başkandır. CHP her yerden değişimle sosyal demokrat yönetim, belediyecilik anlayışı ile seçime hazırlanmalıdır. İl ve ilçelerde ilkeli, özverili düzgün insanlar aday gösterilerek partiye kazandırılmalıdır. CHP, Cumhuriyetin istinat duvarıdır. Kişilerin egolarını, komplekslerini, tutkularını tatmin etme ve gösteri yeri değildir.

Aydınlık bir ay dileği ile,

Bunları da sevebilirsiniz