Basın Bildirisi

Değerli Basın Mensupları,

Dağarcık Türkiye 2010 yılında bir e-dergi olarak 25 düşün insanının biraraya gelerek oluşturduğu manifesto çerçevesinde “Önce Türkiye Cumhuriyeti…” mottosuyla yola çıkmıştır.

Dağarcık Türkiye internet ortamında yayınlanan aylık siyaset ve kültür dergisidir. İsmine yakışır bir şekilde söyleyeceklerini bilgi üzerine inşa etmeye özen gösterir. Yayımlanırken hiç bir kişi , kurum ve kuruluştan ekonomik destek almamıştır. Dağarcık Türkiye herhangi bir siyasi hareket ve kuruluşun içinde veya uzantısı değildir, ama çok önemsediği bir siyasi duruşu vardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasal bütünlüğü ve üniter yapısının devamından yanadır. “Önce Türkiye Cumhuriyeti” demesi bundandır. İsmi ne olursa olsun, siyasal bütünlüğü ve üniter yapıyı bozacak her öneri ve projeye karşıdır. Her zaman Türk Devrimi’nin kazanımlarını muhafaza etmekten yanadır.

Kurulduğundan günümüze kadar geçen 13 yıl içinde Dağarcık Türkiye her yıl bir kitap olmak üzere 12 kitap yayınlamış, dağarcık Türkiye yazarları üniversiteler başta olmak üzere bir çok yerde gerçekleştirilen konferans ve söyleşilerde yer almıştır.

1994 yılında Savaş Emek’in başlattığı “Ütopyalar Toplantılarını” onun 2014 yılında aramızdan ayrılışından sonra devralmış ve devam ettirmektedir. Bu sene 29. Ütopyalar Toplantısını “Cumhuriyet’in 100. Yılında Geleceği Tasarlamak : Ütopya ve Devrim” temasıyla 29 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında yine Karaburun’da gerçekleştirmek üzere çalışmalara başlanmıştır.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması sebebiyle Dağarcık Türkiye olarak Cumhuriyet Ödülleri verme kararı aldık. Uzun ve ayrıntılı bir çalışma sürecinden sonra Dağarcık Türkiye 100. Yıl Cumhuriyet Ödüllerine Sayın Barış Doster, Sayın Mehmet Ali Güller, Sayın Cem Gürdeniz, Sayın Zülal Kalkandelen ve sayın Mustafa Kaymakçı layık görülmüştür. Kendilerine Cumhuriyet değerlerine ve kazanımlarına sahip çıktıkları, emek verdikleri için Dağarcık Türkiye olarak teşekkür ediyor ve değerli çalışmalarının devamını diliyoruz.

Aydınlık bir yüzyıl dileği ile,

Enis Musluoğlu

Dağarcık Türkiye Genel Yayın Yönetmeni

Bunları da sevebilirsiniz