Odak Noktası: Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm

Özgün kaynak: https://www.unwomen.org/en/news-stories/in-focus/2022/11/in-focus-16-days-of-activism-against-gender-based-violence

Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm, her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlaya 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü’ne kadar süren bir kampanyadır.

Sivil toplum liderliğindeki kampanya, BM Genel Sekreter’in 2030’a kadar kadına yönelik şiddeti sonlandırmak için BİRLEŞ! Girişimi” aracılığıyla girişimi” aracılığıyla Birleşmiş Milletler tarafından destekleniyor. Bu yıl BM bu 16 günü “BİRLEŞ! Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmek için aktivizm” başlığı altına aldı.

Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddet, dünya çapında en yaygın insan hakları ihlali olmaya devam ediyor. COVİD-19 salgını nedeniyle yaygınlığı halihazırda artmış, iklim değişikliği, küresel çatışmalar ve ekonomik istikrarsızlığın kesişen krizlerinden ötürü şimdilerde daha da artıyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, dünya çapında kadın haklarına karşı tepki artmakta. Anti-feminist hareketler had safhada, kadın insan hakları savunucuları ve aktivistlerine yönelik saldırılar artıyor ve birçok ülkede kadın haklarının yasal statüsü tehlikeye giriyor. Kazanımları geri alan yeni yasalar aile içi şiddet faillerinin cezasız kalma ihtimalini kuvvetlendiriyor, hükümetler kadın cinayeti ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet protestocularına karşı güç kullanıyor ve kadın hakları örgütlerini giderek daha fazla marjinalleştiriyor.

https://youtu.be/Xx8Mw8ofi6Y

Bu cesaret kırıcı eğilimlere rağmen, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenebilir olduğu konusunda her zamankinden daha kuvvetli kanıtlara sahibiz. Kanıtlar, politika değişikliğinin tek ve en önemli itici gücünün güçlü ve bağımsız bir kadın hareketi olduğunu gösteriyor hak karşıtı tepkiler karşısında feminist seferberlik gerçek bir ölüm kalım meselesi haline geliyor.

Bu 16 günde herkesi katılmaya teşvik ediyoruz: hayatta kalanların ve aktivistlerin seslerini yükseltmekten kadın örgütlerini desteklemeye ve feminist hareketleri güçlendirmeye kadar hepimiz hayatta kalanları güçlendirmek, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti azaltmak, önlemek ve kadın haklarını korumak için harekete geçebiliriz.

16 günlük sosyal medya paketimizden görselleri, mesajları ve daha fazlasını paylaşarak bugün başlayın.

İlginç Bilgiler

3’te 1: Her 3 kadından 1’inden fazlası yaşamları boyunca toplumsal cinsiyete dayalı şiddet yaşıyor.

5: Her saat 5’ten fazla kadın veya kız çocuğu kendi ailesinden biri tarafından öldürülüyor.

%40: Şiddete maruz kalan kadınların yüzde 40’ından azı herhangi bir yardım arayışına giriyor.


Bunları da sevebilirsiniz