İtalyan Basınında Türkiye – Temmuz 2019

Corriere della Sera

NATO, Türkiye’ye S-400 Teslimatının Başlaması Sonrası Kaygılı

12 Temmuz 2019

Teslimat kararına, Türkiye’yi F-35 avcı bombardıman uçağı programından çıkarılmanın yanı sıra yaptırımlarla tehdit eden ABD tarafından karşı çıkıldı.

ABD’ye şiddetle karşı çıkan S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye teslimatı başladı. Savunma Bakanlığı teslimatı “S-400 sistemlerinin ilk partisinin Ankara’daki Mürted hava üssüne teslimatı başarılı bir şekilde başladı.” açıklamasıyla duyurdu. Türkiye’nin alımı ABD tarafından sert bir tepkiyle karşılandı. ABD, Türkiye’yi yaptırımlar ve F-35 programından çıkarmakla tehdit etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, satın alım kararını ülkenin egemenlik ve güvenliğini temin ettiğini belirterek savundu.

Hava savunma sisteminin teslimatı ilerleyen günlerde de devam edecek. Ankara’da savunma endüstrisinden bir otorite, kendilerinin teslimatın ardından sistemin nasıl kullanılacağı üzerinde karar alıcı mekanizma olacaklarını önemle belirtti. Yerel medyada yer alan haberlere göre, kurulum ve tam yürürlük en azından ekim ayına kadar beklemek zorunda.

İsviçreli mevkidaşı Ignazio Cassis ile bu sabah katıldığı bir basın açıklamasında Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “S-400 anlaşmasının her zaman bitmiş bir anlaşma olduğunu belirttik. Hiçbir sorun yok. Bundan sonra da her şey sorunsuz devam edecek.”

Tass haber ajansına göre, Rusya Teknik-Askeri İşbirliği Federal Servisi teslimatı onayladı. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, her şeyin imzalanan anlaşmalarla uyumlu sürdüğünü belirtti. Hava savunma sisteminin ne zaman konuşlandırılacağı veya ne zaman faaliyete geçeceği ise henüz tam olarak bilinmiyor.

https://www.corriere.it/esteri/19_luglio_12/turchia-via-consegna-sistema-missilistico-russo-s-400-e31359f2-a48c-11e9-8190-c38885ca4abc.shtml


ANSA

Türkiye: Amerikan Olmayan Uçaklar Alabiliriz

22 Temmuz 2019

Bu sözler, S-400 alımından sonra ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasıyla söylendi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın Rus S-400 füzesi satın alınması kararının ardından Amerikan bombalama uçağı F-35 programından çıkarılmasının sonucunda: “Eğer F-35’ler teslim edilmezse, Türkiye jetleri üretmeyi bekleyen diğer kaynaklardan ihtiyaçlarını karşılayabilir.” dedi. Ayrıca. Moskova son günlerde Su-35 jetlerini satmaya hazır olduğunu Türkiye’ye iletti.

http://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/2019/07/22/turchia-potremmo-comprare-aerei-non-usa_3e27fb55-adbc-45ca-a349-52b493e54355.html


Corriere della Sera

Erdoğan, Faiz Oranları Tartışmaları Sonrası Merkez Bankası Başkanı’na Adeta Füze Attı

6 Temmuz 2019

Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanını görev süresinin bitmesine henüz 10 ay varken kapının önüne koydu. Muhalefet ise kurumun bağımsızlığı için endişeli.

Murat Çetinkaya dün sabah bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kovuldu ve yerine yardımcısı Murat Uysal atandı. Bu, piyasanın kuruma olan bağımsızlık inancını zedeleme riskini barındıran bir gelişmeydi. Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla ilgili resmi bir sebep verilmese de herkes onun faizleri yüksek tutma isteğinin Erdoğan’ı kızdırdığını biliyor. İstanbul’daki çifte mağlubiyetin ardından hükümet, ürkek bir toparlanma gösteren ekonomiyi yeniden canlandırmak istiyor. Haziran ayında enflasyon geçtiğimiz ekim ayındaki %25,2’den sonra %15,7’ye kadar geriledi.

Buna rağmen durum önemini koruyor ve eğer ABD, teslimatı haftaya başlayacak olan S-400’lerden dolayı Ankara’ya yaptırım uygulamaya karar verirse her şey çökebilir. Geçtiğimiz yaz, evanjelist papaz Andrew Brunson’ın tutukluluğu Türk Lirası’nın çöküşüne sebep olmuştu.

Yeni Merkez Bankası Başkanı ise ilk açıklamasında kurumun bağımsızlığı ve finansal istikrar hakkında güvence verirken çoğu kişi bunu gelecek günlerde faizlerin düşeceğine yordu. Kılıcdaroğlu’nun CHP’sinin sözcüsü Faik Öztrak ise şunları belirtti: “Kim bir gecede bu kararı aldıysa, artık ülke ekonomisi için güven isteme hakkını kaybetmiştir. Merkez Bankası, artık saraya mahkum olmuştur.”

https://www.corriere.it/esteri/19_luglio_06/turchia-erdogan-silura-capo-banca-centrale-scontro-tassi-08d2c0fa-a01a-11e9-832f-72b4d689725f.shtml?refresh_ce-cp


Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın