26 Nisan 2019
National Iraqi News Agency-Irak
Astana’daki Suriye Delegasyonu: Türkiye sözünü tutmadı
Astana görüşmelerindeki Suriye delegasyonunun başkanı Beşar el Caferi, Türkiye’nin teröristlerin İdlib’den çıkarılması konusundaki sözlerine ve buna yönelik Soçi anlaşmasına riayet etmediğini belirtti.
Astana’da bugün yaptığı bir basın açıklamasında Caferi: “Ankara, Nasra Cephesi örgütünü desteklemeye devam ediyor.” dedi. Nasra Cephesi, bölgeyi büyük ölçüde kontrol altında tutuyor.
Caferi ayrıca, “Türk rejimi, İdlib’e, terörist örgütlere verilecek düzinelerce roketatarın yanı sıra, sivillere karşı kullanılacak ve suçu Suriye ordusunun üzerine atılacak olan zehirli maddeler soktu.” diye ekledi.
Caferi, İdlib’deki durumun, Astana görüşmelerinin 12.turunun odağında olduğunu ve Türk rejiminin delegasyonu da dahil olmak üzere herkesin nihai tasfiye gerektiren bir terörizmin mevcudiyetini tanıdığını vurguladı.
17 Nisan 2019
Press Tv-İran
İran Dışişleleri Bakanı, Suriye ve Libya’yı konuşmak için Türkiye’de
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ikili ilişkileri, Suriye’de barışın tesisini ve Kuzey Afrika’daki son gelişmeleri Türk yetkililerle konuşmak üzere Türkiye’ye gitti.
Zarif, bunu Türkiye’nin başkenti Ankara’ya varmasının akabinde duyurdu ki, bu Zarif’in son birkaç hafta içerisinde Türkiye’ye yaptığı ikinci ziyaret.
Bir günlük ziyaretinde gazetecilere konuşan Bakan, “Suriye başta olmak üzere bölgesel meseleleri ve Kuzey Afrika’yla ilgili olan konuları” özellikle de BM’ye göre, uluslararası tanınırlığı olan bir hükümete, komutan Halife Haftar tarafından “darbe” girişiminin yapıldığı Libya’daki durumu tartışacaklarını söyledi. Zarif, “Ayrıca, zaten iyi müzakereler sürdürdüğümüz ikili ilişkiler üzerine de konuşacağız.” diye ekledi.
Zarif, İran ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin ve iki ülke arasında önceden yapılan anlaşmaların uygulanması konusunun da gündemde olduğunu belirti.
Zarif, salı günü Suriye’nin başkenti Şam’a yaptığı ziyaretin ardından Türkiye’ye gitmişti. Bakan’ın Suriye ziyareti sırasında, Tahran-Şam işbirliği ve savaşın yıktığı ülkede barışın yeniden tesis edilmesi konusu görüşüldü. Zarif Ankara’da “Suriye’de, Astana Süreci’nin yaklaşan toplantısına ve Suriye [krizine] siyasal çözüm bulmak amacıyla BM çatısı altında yapılacak uluslararası işbirliklerine ilişkin güzel hazırlıklar yaptık.” şeklinde konuştu. Astana’ya yönelik hazırlıklar, Zarif ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında yapılan bir görüşmede yapıldı.
Astana Süreci, Ocak 2017’den beri, İran, Rusya ve Türkiye’nin, Kazak başkenti Astana’da (yeni adı Nur Sultan) Şam hükümeti ve muhalif grupların temsilcileri arasında yapılan barış görüşmelerine aracılık yaptığı bir süreç. Astana Barış Süreci olarak adlandırılan müzakereler, Suriye’de dört çatışmasızlık bölgesi kurulmasını sağlayarak, Arap ülkesinde şiddetin azaltılmasına şimdiye kadar katkı koydu. Ayrıca, Anayasa Komitesi’nin kurulmasının yolunu da açtı.
Bu süreç, Cenevre’de yapılan ve pek bir sonuç vermeyen BM destekli barış süreciyle karşılaştırılıyor.
12 Nisan 2019
National News Agency-Lübnan
Ermeni ‘Soykırımı’ konusunda Türkiye-Fransa çatışması
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cuma günü, bir Fransız meclis üyesiyle, “Ermeni soykırımı” anması konusunda Fransız delegesinin salondan ayrılmasına neden olan hararetli bir tartışma yaşadı.
Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Şubat ayında, Fransa’nın, 24 Nisan’da “Ermeni soykırımını” anmak için ulusal gün ilan edeceğini açıklaması Türkiye’nin eleştirilerine neden olmuştu.
Türkiye’nin güneyinde konumlanan Antalya’da Cuma günü yapılan NATO Parlamenter Asamblesi buluşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Paris’i “tarihi manipüle” etmekle itham ederek, Fransa’nın anma günü ilan etme kararına sert tepki gösterdi.
Şentop ayrıca, hala bir Fransız sömürgesiyken Cezayir’de yapılan katliamlara ve 1994 yılında Ruanda’da yapılan kıyımda Ruanda hükümetinin Paris’i suç ortağı olmakla itham etmesine de atıfta bulundu.
Macron’un partisinden meclis üyesi olan Sonia Krimi, Türkiye’nin yorumlarını, şok olduğunu söyleyerek, eleştirdi. Fakat bu, Çavuşoğlu’ndan çok sert bir tepki gelmesine neden oldu.
Bakan, “Soykırım ve tarih konusunda Türkiye’ye ders verebilecek en son ülke Fransa’dır. Çünkü Ruanda’da, Cezayir’de olanları unutmadık.” dedi. “Sizler böyle tepeden bakmaya devam edin ama biz de size bu şekilde haddinizi bildirmeye devam edeceğiz” diye ekledi.
Bunun üzerine, Krimi ve Fransız delegasyonu, Çavuşoğlu’na tepki olarak salonu terk etti. Krimi, twitter hesabından olaya ilişkin “Küstah Çavuşoğlu, size küstahça ve saygısızca, küstahlık ve nezaket dersi verir.” yazdı.
Buna karşılık, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın twitterdan, Anadolu Ajansı’ndan “Fransa’nın tarihindeki kara lekeler” konulu bir hikaye paylaştı. Kalın, “Ne kolonyalist geçmişleri ne de benmerkezci bugünleri onlara moral üstünlük sağlıyor. ” yazdı.