30. Ankara Uluslararası Film Festivali

Güzel ülkemizin önemli film festivallerinden olan Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl 18 – 28 Nisan tarihleri arasında düzenlendi. 14 bölümde toplam 135 film, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sinemaseverlerle buluştu. Ünsal Ünlü sunuculuğunda CerModern’de gerçekleştirilen törende büyük ödülün sahibi Osman Nail Doğan imzalı “Güvercin Hırsızları” oldu. Berkay Ateş ve Saadet Işıl Aksoy başrollü “Görülmüştür” toplam dört ödül kazanırken, prömiyerini geçtiğimiz sene Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleştiren “Kardeşler” ve “Saf” ise ikişer ödüle layık görüldü

ilk kez 1988 yılında Ankara Film Şenliği adıyla gerçekleştirildi. şenlikte 10’a yakın ülkeden 40 dolayında yapıt ve 30 yerli yapım izleyici ile buluştu. Başkent’in ilk film şenliği, Mahmut Tali Öngören ve Aziz Nesin’in önderliğinde Bilim ve Sanat, Bilar A.Ş. ve Mülkiyeliler Birliği’nin ortaklığında hayata geçirildi.

Ankara Film Şenliği, hızla çeşitlenerek gelişen programlar sunarken 1991 yılında öncelikle Körfez Savaşı ve diğer nedenlerle sekteye uğradı. Ancak bu yıl, şenliğin kurumsal temellerinin atılmasıyla sonuçlanmış; Mahmut Tali Öngören’in çabalarıyla Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı 11 Ocak 1991 tarihinde kurulmuştur. Vakfın etkinlikleri kapsamına alınan şenlikse, 1992 yılında 4. Ankara Uluslararası Film Festivali olarak zengin bir programla izleyici karşısına çıkar.

İlk yıllarında festivalde, sinema sanatını konu olarak işleyen eserler kapsamında karikatür yarışması da düzenlenmekte ve o yılın anlayışı doğrultusunda emek ödülü, onur ödülü, TV ödülü gibi isimlerle sinemaya emek harcayanlar onurlandırılmaktaydı.

Festivalin kuruluşu ve biçimlenmesinde en önemli isimlerden olan Aziz Nesin’in 1995’te vefat etmesinin ardından, “Emek Ödülü” , “Aziz Nesin Emek Ödülü” adını alarak gelenekselleşmiştir

1999’da ise festivalin ve vakfın kurucusu olan Mahmut Tali Öngören, festivale az bir zaman kala vefat eder. Öngören’i unutulmaz kılmak amacıyla Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasındaki Jüri Özel Ödülü; 2000 yılından itibaren “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü” olarak adlandırılır.

Mahmut Tali Öngören; Ankara Uluslararası Film Festivali’ni “çölde lale” olarak tanımlar. Bu tanımlama ile Başkent’te gerçekleştirilmesine rağmen ekonomik, siyasal ve kültürel zorluklar nedeniyle bir film festivalini var etmenin ve büyütmenin zorluğuna dem vurur. Tüm bu zorluğa rağmen festival güçlenmiş, uzun yıllar kesintisiz devam etmiştir.

Ankara Uluslararası Film Festivali, başlangıcından itibaren Ulusal Sinema’nın gelecek kuşaklarına yatırım yapmıştır. Öncelikli hedefi Türkiye Sineması’nın geleceğini şekillendirecek yeni isimleri keşfetmek ve desteklemektir. Bu kapsamda nitelikli jürilerle uzun, kısa, belgesel filmlere; deneyselden animasyona uzanan sayısız yerli yapımı değerlendirmiştir. Dünya Seçkisi yanında kısa filmleri ihmal etmemiş, izleyicisini her yıl sayısız uluslararası film ve sanatçıyla buluşturmuştur. Karikatür, Afiş Tasarımı, Film Öyküsü yarışması gibi sinema sanatını destekleyen diğer alanlarda da teşvik edici olmuş; illüstrasyon ve fotoğraftan video arta uzanan çeşitlilikte sergilere ev sahipliği yapmıştır.

30. Ankara Uluslararası Film Festivali Ödülleri

En iyi film: Güvercin Hırsızları (Osman Nail Doğan)

En iyi yönetmen: Ali Vatansever (Saf)

Onat Kutlar en iyi senaryo: Serhat Karaaslan (Görülmüştür)

Mahmut Tali Öngören en iyi ilk film: Nebula (Tarık Aktaş)

En iyi kadın oyuncu: Saadet Işıl Aksoy (Saf)

En iyi erkek oyuncu: Berkay Ateş (Görülmüştür)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Füsun Demirel (Görülmüştür)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Bülent Çolak (Suç Unsuru)

En iyi görüntü yönetmeni: A. Emre Tanyıldız (Kardeşler)

En iyi sanat yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Emre Yurtseven (Kardeşler)

En iyi özgün müzik: Mustafa Avcı (Yuva)

Ayhan Ergürsel en iyi kurgu: Naim Kanat (Güvercin Hırsızları)

SİYAD en iyi film: Görülmüştür (Serhat Karaaslan)

Ulusal Belgesel Yarışması en iyi film: Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne? (Rena Lusin Bitmez)

Ulusal Kısa Film Yarışması en iyi film: Duyuyor musun Anne? (Tuna Kaptan)

Proje desteği ödülü: Karanlıkta Islık Çalanlar (Pınar Yorgancıoğlu)

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın