Çin Basınında Türkiye- Şubat 2019

05 Şubat 2019, Salı

ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Dünya 7 milyon Çinlinin peşinde biz ne yapıyoruz?

Alelade bir şeyi alıp 1,4milyar ile çarparsanız, bu şey fevkalade olur. Buna Çin çarpmasıdiyebiliriz. Ölçeğin gücüyle Çin’in dünya ekonomisindeki yeri büyürken, şimdi kazandıklarını harcamaya sıra geldi. Bu da biz dâhil pek çok ülke için yeni fırsat kapıları aralıyor. Misal turizm… Bu hafta Çin’in Bahar Bayramı, resmen başladı.. Ülkenin en büyük online ticaret acentelerinden olan Ctrip’in raporuna göre tatil boyunca 400 milyon seyahat gerçekleşecek ve bunun 7 milyonu yurtdışına olacak.

Bundan çeyrek asır önce “1 gün 1 dolar” ücretle, günde 13 saat çalışan ulus, şimdi elde ettiği birikimi kullanmaya, otomobilden beyaz eşyaya ve tatile harcamaya başladı. Bahar Bayramı’nın bu turizm hareketinden pek çok ulus pay kapmak için proje geliştiriyor. Ctrip’in raporuna göre Tayland, Çinlilerin yurtdışı destinasyonları sıralamasında önde geliyor. Daha fazla Çinli turist çekmek isteyen Tayland yönetimi, Çinli turistlere ücretsiz iniş vizesi uygulamasına devam ediyor. Başkent Bangkok’taki büyük alışveriş merkezlerinde Bahar Bayramı’nı kutlayan simgeler asıldı. Çin Mahallesi’nde ejder ve aslan dansı gibi etkinlikler düzenleniyor.. Yine çok sayıda Çinli turistin gittiği Japonya’da turistlerin alışverişlerine kolaylık sağlamayı amaçlayan bir dizi uygulama başladı. Bayram arifesinde Tokyo kentinin simgesi olan Tokyo Kulesi ilk kez “Çin kırmızısıyla” aydınlatıldı. Singapur’da 3 Şubat’tan itibaren bayramı kutlamak için geleneksel panayır düzenleniyor.

Avrupa’da da durum farklı değil; Mesela Fransa’da havaalanı, alışveriş merkezi ve oteller Bahar Bayramı sırasında Çinli turistleri cezbedebilmek için çeşitli yollara başvuruyor. Pek çok mağaza Çin tarzı unsurlarla süslenirken, Çinli turistlere yönelik kampanyalar da ilgi çekiyor.

Burada benim dikkat çekmek istediğim; Çin’in her geçen yıl daha fazla turist üretiyor olmasıyla Türkiye’nin de acile projeler üretmesi gerektiğidir. Sadece Bahar Bayramı’nda 4 milyon Çinli yurtdışına gidiyorsa, yıl boyu bu sayı, ülkemizin nüfusunu aşacak demektir.

Hindistan’ın Bollywood Oscar töreni için bize başvurduğu ve 1 milyarHintlinin izleyeceği töreni, başkalarına kaptırmıştık. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müdahale ederek, Hint düğünleri turizm pastasından pay almak için çalışır olduk.

Şimdi küresel arenada Çin Turist ağırlığı var ve bizim bunları ülkemize çekmekiçin gayretimiz olmalı. Tarihten kültüre, deniz kum güneşten floraya dek bu cennet vatan için acaba turizmcilerimiz bir Çin yaklaşımı üretemez mi?

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/oguz/2019/02/05/dunya-7-milyon-cinlinin-pesinde-biz-ne-yapiyoruz

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın