İtalyan Basınında Türkiye-Aralık 2018

Sputnik İtalia

Türkiye, ABD askerlerinin çekilmesinden sonra Suriye’deki askeri operasyonları erteledi

21 Aralık 2018

ABD’nin birliklerini Suriye’den çekmesi kararı, bu ülkede yeni bir askeri operasyon gerçekleştirmenin arifesindeki Türkiye’yi biraz beklemeye zorladı. Türk Devlet Başkanı, “Trump ile konuşmalarımız ve bakanlıklarımız ile görüşmelerimiz bizi operasyonu durdurmaya zorladı.” dedi. Ardından bunun sadece kısa bir erteleme olacağının altını çizdi. Dahası, Türkiye Cumhurbaşkanı, Ankara’nın sadece Kürt savunma güçlerinin değil, aynı zamanda DAEŞ teröristlerinin de imhası için yeni bir plan hazırlayacağını söyledi.

Erdoğan’a göre, Türkiye’nin Suriye toprakları hakkında hiçbir iddiası bulunmuyor. Erdoğan, “Herhangi bir Suriye bölgesi talep etmiyoruz ancak ulusal güvenliğimizden taviz vermeyeceğiz, Suriye’den gelen terörist saldırılara direnmeye kararlıyız” dedi.

Aynı zamanda, Suriye’deki Kürt oluşumları yüzlerini, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını takiben diplomatik ve askeri destek talebiyle Fransa’ya döndü.

https://it.sputniknews.com/politica/201812216993379-Erdogan-Trump-truppe-USA-ritiro-Siria-curdi-Francia-terrorismo-ISIS-geopolitica-Turchia-operazione-militare-YPG/

La Repubblica

Türkiye, yüksek hızlı tren lokomotife çarptı: en az 4 ölü ve 43 yaralı

13 Aralık 2018

Başkent Ankara’da yüksek hızlı tren, bir bakım lokomotifine çarptı. Yerel medyanın ilk açıklamalarına göre en az 4 kişi hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı. Ankara’dan Konya’ya giden tren önce ray bakım lokomotifiyle çarpıştı sonra raydan çıkarak üst geçite çarptı.

https://www.repubblica.it/esteri/2018/12/13/news/turchia_incidente_ferroviario_treno_alta_velocita_contro_cavalcavia-214140354/?ref=search

La Repubblica

Erdoğan’ın çiftçilere karşı savaşı: “Soğanları saklıyorsunuz!”

8 Aralık 2018

Ankara hükümeti, çiftçileri, fiyatları artırmak için meyve ve sebzeleri stoklamakla suçluyor. Erdoğan konuyla ilgili yaptığı konuşmasında “Bedelini ödeyeceksiniz!” dedi. Fakat uzmanlara göre fiyat artışının tek sebebi stokçuluk değil.

Her şey birkaç gün önce Polatlı’da yerel bir televizyon kanalının soğanların depolandığı bazı dükkanların kapalı kaldığını göstermesiyle başladı. Fiyatların artmasıyla çiftçiler suçlanmaya başladı. Kendilerini savunan çiftçiler, bir sonraki hasat dönemi olan nisan ayına kadar kış ayları boyunca rasyonel bir dağıtım hedeflediklerini söylediler. Bir süre çözülemeyen problem, fiyatların belirgin bir şekilde artmasıyla birlikte yerel medyadan ülkenin gündemine taşındı. Maliye Bakanı Berat Albayrak (aynı zamanda Erdoğan’ın damadı) harekete geçti ve Polatlı’daki çiftçileri hedef gösterdi.

Ankara’da incelemeler başlatıldı ve hükümet baskınları yapıldı. Yalnızca Polatlı’da 50 bin ton soğan depolarda ele geçirildi. Sebze krizi olarak adlandırılan olay tüm politik sınıf tarafından da ivedilikle fark edildi. Sosyal demokrat muhalefet partisi lideri “Gandi” lakaplı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esprili “Soğan Ağlama” paylaşımının ardından, İyi Parti lideri Meral Akşener de konuya değindi. Erdoğan’ın darbe girişimi sonrası her yerde terörist görmesiyle dalga geçen Meral Akşener, “Erdoğan, soğanları terör örgütü ilan etti.” dedi.

Gazeteciler tarafından görüşleri alınan tarım uzmanları, mevcut fiyat artışının yalnızca ürün depolanması nedeniyle olmadığını ve yapılan baskınların da sorunu çözmediğini iddia ediyor.

https://www.repubblica.it/economia/2018/12/08/news/erdogan_e_la_guerra_delle_cipolle-213673702/

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın