Ortadoğu Basınında Türkiye-Eylül 2018

Press Tv-İran

23 Eylül 2018

Türkiye Venezuela’yı milli paralarla ticarete davet etti

Türkiye, Venezuela’yı ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin bu iki ülkenin ekonomilerine yönelttiği baskıları aşmak için ikili ticarette milli para birimlerini kullanmaya davet etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karakas’ta Venezuelalı mevkidaşı Jorge Arreaza’yla ortak yaptıkları basın toplantısında ‘Aslında milli para birimlerini ikili ticarette kullanmak konusunda çok hevesliyiz, yalnızca Venezuela ve Türkiye arasında da değil, Türkiye ile diğer devletler arasında da’ dedi.

‘İşlemlerimizde milli para birimlerini kullanmaya çalışıyoruz. ABD hükümeti, doları bir saldırı aracı olarak kullandığı için, şimdi pek çok ülke milli para birimlerini kullanmayı tercih ediyor’ diyen Çavuşoğlu, ABD yönetimini, doları başka devletlerin ekonomilerine saldırma aracı olarak kullanmakla itham etti ve Türkiye ekonomisine yönelen son saldırılar nedeniyle Türk lirasında dalgalanmaların yaşandığını ekledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı ayrıca, müdahaleci olarak tanımladığı ve ABD’nin Karakas’a yönelttiği yöntemleri, Ankara’nın kınadığını vurguladı. Çavuşoğlu’na göre bu müdahaleci yöntemlerin en önemli göstergesi Venezuela’yı izole etmeye çalışan yaptırımlardı.

Çavuşoğlu, Türk hükümetinin, Karakas’a, ABD liderliğinde başlatılan ve Avrupa Birliği ile Kanada tarafından da desteklenen yaptırımlardan kaynaklanan zor durumu aşmak için elinden geleni yapacağını belirtti.

Bakan, Venezuelalı mevkidaşı Jorge Arreaza ile buluşmasından sonra ‘Türkiye’nin Venezuela’yı desteklemeye devam edeceğini bir kez daha söylemek isterim. Biz yaptırımlara karşıyız. Biz diyaloğu destekliyoruz’ dedi.

Konuşmasının bir başka yerinde Çavuşoğlu, Venezuela ‘zor bir dönemden geçtiği halde … çok sayıda Türk yatırımcının bu ülke ile ilgilendiğini’ çünkü yatırımcıların Venezuela’nın potansiyelinin farkında olduklarını söyledi. Bu bağlamda Türk Havayolları’nın Karakas’a yapacağı uçuşların sayısının da arttırılmasının planlandığını ekledi.

Arreaza da, ülkesine karşı ‘bir saldırı, bir kuşatma olduğu dönemde’ Türkiye’nin kendilerine ‘yardım elini, bir kardeşin elini, uzattığını ve etkili işbirliği için bir formül bulduklarını’ söyleyerek Venezuela ve Türkiye arasındaki ‘kardeşliğe’ dikkat çekti.


SANA-Suriye

17 Eylül 2018

Putin ve Erdoğan: İdlib’de silahsızlandırılmış bölge

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin Pazartesi günü, Türk rejiminin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Soçi’de Suriye’deki özellikle de İdlib’deki durumu konuştuklarını söyledi.

Erdoğan’la yaptığı basın konferansında Putin ‘Halep’teki İdlib’de ve Hmeymim’deki Rus hava üssünde terrorist örgütlerin sunduğu tehlikeden Moskova’nın duyduğu endişeyi ifade ettik.’ dedi.

Putin, 15 Ekim’e kadar İdlib’te 15-20 km (9-12 mil) derinliğinde silahsızlandırılmış bir bölge oluşturmak konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi ve ‘bu tutumun Suriye hükümeti tarafından da desteklendiğini’ ekledi.

Putin tanklar, füze sistemleri, havan topları da dahil olmak üzere ağır silahların ve teröristlerin bölgeden çekileceğin; Rus ve Türk güçlerinin de silahsızlandırma sürecini denetleyeceklerini söyleyerek devam etti.

Halep-Hama ve Halep-Lazkiye yolunun açılacağını da belirten Putin, iki ülkenin ‘Suriye’deki krizi çözmek konusunda, ateşkes anlaşmaları ve çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmasının teşvik edilmesinde ciddi olduklarını’ da sözlerine ekledi.


Iraqi News-Irak

12 Eylül 2018

Mohammed Ebraheem

Arap dışişleri bakanları Türkiye’ye Irak’tan kuvvetlerini çekme çağrısında bulundu

Arap Ligi, Türk hükümetine acil olarak Irak’taki kuvvetlerini geri çekme ve Arap ülkesindeki egemenlik ihlaline son verme çağrısında bulundu.

Bu duyuru, Arap Ligi Konseyi’nin Kahire’de Arap dışişleri bakanları düzeyinde yapılan 150. olağan toplantısında yayınlanan bir bildiri ile yapıldı.

Bu bildiride Konsey, Türk tarafını ‘Konsey’in 24 Aralık 2015 tarihli ve 7987 sayılı kararına uyarak Irak topraklarındaki askeri güçlerini çekmesi’ konusunda uyardı. Ayrıca Konsey, Arap Ligi üyesi devletlerden, Türkiye’den ‘ Irak’ın iç işlerine karışmaması; güven inşasına zarar veren ve bölgesel güvenlikle istikrarı tehdit eden provakatif eylemlerini durdurma’yı istemelerini talep etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayında Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu Afrin bölgesini iki ay süren yoğun çatışmaların ardından zorla ele geçirdiklerini ilan etmişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne atıfta bulunan El Arabiya, 1500’den fazla Kürt savaşçının Türk kuvvetlerinin ve Suriye’li isyancıların Kürt bölgesi Afrin’de sürdürdüğü saldırılar sonucunda öldürüldüğünü yazdı. 400 Ankara yanlısı isyancının da hayatını kaybettiğini açıklayan Gözlemevi, öldürülenlerinin çoğunun hava saldırılarında ve top ateşi sonucunda öldüğünü belirtti.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın