Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

28 Haziran 2017

Press TV-İran

Türkiye Suriye’deki Kürt YPG militanlarına karşı saldırıda bulunduğunu söylüyor

Türk ordusu, ABD destekleri Kürt militanların, [Türkiye’nin] desteklediği Şam karşıtı militanları hedef almasından sonra, Kürt militanlara karşı ateş açtığını iddia etti.

Çarşamba günü, Türk kuvvetlerinin YPG’ye ait hedefleri, topçu ateşiyle yok ettiği söylendi.

Kürtler, Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu militanlarına, Suriye’nin kuzeyindeki Azaz kasabasının güneyindeki Maranaz bölgesinde ateş açmıştı.

Türkiye, YPG’nin, Türkiye’nin güneydoğusunda bağımsız bir Kürt devleti kurmak amacıyla, on yıllardır Ankara’ya karşı savaş yürüten PKK militanlarıyla ilişkili olduğunu düşünüyor.

Türkiye, Şam’ın rızası olmaksızın, YPG’yi kendi sınırlarından uzaklaştırmak için Suriye’ye müdahale etti.

Türkiye ayrıca, DAEŞ terör örgütüne karşı Kürtler’e destek veren ABD ile Washinton’un YPG’ye silah desteğini durdurması için ağız dalaşına girmişti.

ABD, NATO müttefiki olan ve Suriye’deki Kürt savaşçıları terörist olarak gören ve güçlenmelerinin Türkiye’deki Kürt saldırganlığını arttırmasından endişen eden, NATO müttefiki Türkiye’nin tekrar eden protestolarına rağmen, DAEŞ’e karşı YPG’yi destekliyor.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Rakka’nın kurtarılmasından sonra, Kürtler’e verilen tüm silahların geri alınacağını söyleyerek Ankara’nın kaygılarına yanıt verdi.

DAEŞ Arap ülkesine karşı terör saldırılarına başladığı 2014’te, Rakka’yı Suriye’deki sözde merkezi olarak adlandırdı.

Mattis’in Türk mevkidaşı Fikri Işık ise Washington’a, silahların iadesinden emin olmak için Washington ile ortak mekanizma oluşturulmasını talep ederek yanıt verdi.

Yaklaşan Astana görüşmeleri konusunda Türkiye işbirliğini engelliyor

Suriye konusunda düzenlenen Astana görüşmelerine yakın olan bir kaynak, Astana görüşmelerinin planlandığı gibi 12-13 Haziran’da yapılmasının, bir garantisi olmadığını çünkü çatışmasızlık bölgelerinin henüz netleştirilmediğini söyledi.

Moskova’da Salı günü yapılan bir basın açıklamasında kaynak, bu bölgelerin sınırlarının belirlenmesi konusunda garantör devletler arasında görüşmelerin devam ettiğini ve 12 Haziran’a kadar sonuçlandırılması gerektiğini ancak sorunun Türkiye’nin pek çok bahane ileri sürerek, koordinatları engellemesi nedeniyle, toplantının planlandığı tarihte yapılmak için hazır olunamayacağını belirtti.

Kaynak, müzakerelerin, pek çok düzeyde devam ettiğini ve hangi tarafın hangi bölgeyi denetleyeceği konusunun hala tartışıldığını ve bu konuda net bir kararın henüz verilmediğini söyledi ve bu konudaki tartışmaların, çatışan çıkarlar nedeniyle ertelendiğini ve bu nedenle de bölgelerin henüz kesinleştirilemediğini ekledi.

Hazem Sabbagh

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın