Araştırma: Meditasyon, Yoga ve İlgili Uygulamalar DNA Tepkilerini Tersine Döndürebilir

Sci News, 20 Haziran 2017


Frontiers in Immunology Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre Farkındalık, Yoga, Tai Chi, Çigong, Rahatlama yanıtı ve Nefes Düzenlemesi gibi zihin-beden müdahaleleri bizi sadece rahatlatmaz, hastalık sağlık ve depresyona sebep olan DNA’ mızdaki moleküler tepkileri tersine çevirebilir.


Bir insan stresli bir olaya maruz kaldığında, sempatik sinir sistemi ­–sistem, savaş ya da kaç

Tepkisinden sorumludur- genlerimizin nasıl ifade edildiğini düzenleyen nuclear factor kappa B  (NF-kB) olarak adlandırılan bir molekülün üretiminin artışı sırasında tetiklenmiştir.

NF-kB, hücresel seviyede iltihaba neden olan sitokinler denilen proteinleri üretmek için genleri aktive ederek stres çevirir -kısa ömürlü bir savaş ya da kaç reaksiyonu yararlıdır, ancak devamlılığı kanser riskini arttırır, yaşlanmayı hızlandırır ve depresyon gibi psikiyatrik bozukluklara yol açar.


Bununla birlikte, zihin-beden müdahaleleri (MBI’ler) uygulayan insanlar ters etki sergilerler Yani NF-kB ve sitokinlerin üretiminde bir azalma, pro-inflamatuar gen ekspresyon modelinin tersine çevrilmesine ve iltihap ile ilişkili hastalıkların ve durumların riskinin azalmasına yol açtığını gösterdi.

Yazarlar şöyle diyor; “ savaş ya da kaç tepkisinin inflamatuar etkisi – bağışıklık sistemini geçici olarak güçlendirmeye de hizmet ediyor – tarih öncesi avcı-toplayıcı insanlık , yaralanmalardan enfeksiyonun daha yüksek bir riski olduğunda önemli bir rol oynuyordu”.

Bununla birlikte, günümüz toplumunda, stres giderek psikolojik ve çoğu zaman daha uzun vadeli olduğunda, pro-inflamatuar gen ibaresi kalıcı olabilir ve bu nedenle psikiyatrik ve tıbbi problemlere neden olması daha olasıdır.

İngiltere’de Coventry Üniversitesi’nde doktora öğrencisi baş yazar Ivana Buric, “Dünyadaki milyonlarca insan, yoga veya meditasyon gibi zihin-beden müdahalelerinin zaten sağlık faydalarının tadını çıkarıyorlar, ancak belki de onların fark etmediği şey, bu faydaların moleküler düzeyde başladığı ve genetik kodun gidiş şeklini değiştirebileceğidir. Mesele budur ”diyor.

“Bu faaliyetler hücrelerimize moleküler imza olarak adlandırdığımız şeyleri bırakıyor ve bu da hücrenin stres veya kaygısının vücudumuzdaki etkisini tersine çevirerek genlerimizin nasıl ifade edildiğini değiştiriyor”.

“Basitçe ifadesi, MBI’ler refahı geliştiren bir yol boyunca beynin DNA sürecimizi yönlendirmesine neden oluyor”.


“Bu etkileri daha derinlemesine anlamak için daha çok şey yapılması gerekiyor, örneğin egzersiz veya beslenme gibi diğer sağlıklı müdahalelerle karşılaştırılması.”


Buric şöyle diyor; “Ancak bu, gelecekteki araştırmacıların artan oranda zihin-beden faaliyetlerinin yararlarını keşfetmelerine yardımcı olmayı inşa etmek için önemli bir temel”.





http://www.sci-news.com/medicine/meditation-yoga-reverse-dna-reactions-04967.html



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın