Dünya Basınından Türkiye / Rusya

TASS Haber Ajansı – 14 Nisan 2017

Türkiye Suriye’de Kumar Oynuyor

Nezavisimaya Gazeta: Ankara, Suriye konusunda yalnız başına yol alırken Rusya ile ittifakı sürdürmek istiyor.

ABD’nin Şayrat hava üssüne yaptığı saldırının sonuçları, Rusya, İran ve Suriye’nin Moskova’daki üst düzey diplomatları arasında 14 Nisan görüşmesinin ana konularından biri olacaktır. Nezavisimaya Gazeta’ya göre, ülkeler durum hakkında aynı görüşleri paylaşıyor. Bununla birlikte, ateşkesin daha önce garantörü olarak hareket eden Türkiye, Moskova’ya karşı Ankara’nın “kimyasal saldırı” skandalı üzerine sert konuşması “Rusya-Türkiye-İran” troykasının akibetinden şüphe ettirebilir.

Gezerenin röportaj yaptığı uzmanlara göre asıl soru Ankara’nın kavramsal olarak iki yaklaşımı nasıl bir araya getirebileceğidir: Astana görüşmeleri ile Suriye’deki krizi çözme hedefi ve Şayrat’daki ABD askeri operasyonlarına destek. “Türkiye bir yandan Rusy ile diyaloğa devam etmek istiyor diğer yandan Washington’un Türkiye’nın gelecekte Suriye’deki eylemlerini anlamasını bekliyor. Ancak, 16 Nisan’daki referandum sonrasında Türkiye’nin durumu daha net olacaktır – eğer Erdoğan’ın gücü artarsa, Suriye’ye yönelik politikasını sürdürmeye devam edebilecek” diyor.

Nezavisimaya Gazeta, eğer Türkiye Suriye’de ikinci bir operasyon yapmak ya da bölgedeki nüfuzunu güçlendirmek istiyorsa Rusya ile temaslarda bulunması gerektiğini de belirtti.



TASS Haber Ajansı – 18 Nisan 2017

Putin, Türkiye’nin Referandum Sonuçları Hususunda Erdoğan’ı Tebrik Etti

Kremlin, iki liderin Suriye’yi de görüştüğünü bildirdi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ı taraftarlarının referandumdaki zaferini kutladığını söyledi.

Peskov pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Kremlin’in referandumu “tamamen Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir meselesi” olarak gördüğünü ve pazar günkü referandumda cumhurbaşkanlığı yetkilerinin genişletilmesi konusundaki karara saygı gösterilmesini söyledi.



TASS Haber Ajansı – 18 Nisan 2017

Putin ve Erdoğan Suriye Ateşkesini Desteklemenin Gereğini Vurguladı

Kremlin basınında çıkan haberlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ın salı günkü telefon görüşmesi sırasında Suriye ateşkesini desteklemenin gereğine vurgu yaptı.

İki lider Suriye’deki durum hakkında görüş alışverişinde bulunarak Suriye ateşkesini güçlendirip, Astana ve Cenevre’de Suriye içi görüşmelerine olanak sağlanacağını vurguladı. Suriye İdlib Valiliği’ndeki kimyasal saldırıya ilişkin tarafsız bir soruşturmanın önemli olduğuna bir kez daha işaret ettiler.”

Ayrıca, Rusya ve Türkiye cumhurbaşkanları ikili ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin önemli konuları görüştü ve temasları sürdürmeye karar verdiler.



Sputnik – 18 Nisan 2017

Rusya, Türkiye Çoğu Karşılıklı Kısıtlamayı Kaldırmak İstiyor

Rus hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin mümkün olan en kısa sürede tarım ürünlerinin sevkiyatıyla ilgili karşılıklı kısıtlamaları kaldırmak için Moskova’da bir toplantı yaparak isteklerini dile getirdiğini aktardı.

Moskova, salı günü Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek arasındaki görüşmelere ev sahipliği yaptı.

İki hafta içinde, daha fazla eylem planı geliştirilmesi için yoğun istişarelerde bulunulacağı belirtildi. Program mevcut bazı kısıtlamaları kaldırmanın şart ve aşamaları temin edecek.

Dvorkovich, “Rus tarafı her halükarda, Türk ortaklarının tahıl arzına ilişkin kısıtlamaları bu yıl kaldırmasını bekliyor” dedi.

Şimşek de Dvorkovich ile yaptığı görüşmenin ardından Twitter’da “Moskova’da çok verimli bir toplantı yaptık, bütün sorunları tartıştık. Mayıs ayında tekrar bir araya gelerek tüm konulara hızlı bir şekilde çözüm bulacağız” dedi.



Real Russia Today – 18 Nisan 2017

Rusya, Türkiye ile Ticaret Mücadelesi Nedeniyle 1,5 Milyar Dolar Kaybetti

Gaidar Enstitüsü ve Rusya Ulusal Ekonomi ve Kamu Hizmeti Akademisi uzmanları tarafından hazırlanan rapora göre Rusya, Türk domateslerinin Rusya’ya ithalatına yönelik bir yasak uyarınca, tahıl ürünlerinin vergilendirilmesi nedeniyle 1,3-1,5 milyar dolar kaybetti.

Raporda, “Rus üreticilerinin makul fiyatlı domatesler ile piyasayı tamamlayıp tamamlayamayacağı sorusu hala açık kalmaya devam ediyor” şeklinde belirtilmiştir.

Uzmanlar ayrıca, Rus ambargosunun marketlerde domates fiyatlarında artışa neden olduğunu belirtiyor: yerli domatesler ithal edilen domateslerden daha pahalı.

Karşılıklı bir adım olarak Türk yasağı, Rusya için Türkiye’den gelen Türk ürünleri yasağından daha maliyetlidir.

Rusya’ya yapılan ihracat kısıtlamalarını kaldırma müzakerelerinde başarısız olan Türkiye, 2017 yılında Rusya tahılının gümrüksüz ithal edilmesini yasaklamıştı. Gümrük vergisi %130’dur, bu da aslında arzın kesilmesi anlamına gelmektedir.



Sputnik – 24 Nisan 2017

Erdoğan ve Putin, Yaklaşan Görüşmelerinde S-400 Teslimatı Konusunda Görüşebilir

Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık, pazartesi günü yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacakları görüşmede Rus S-400 hava savunma sistemlerini ele alabileceklerini söyledi.

Kremlin, iki liderin Rusya’nın güneyindeki Soçi kentinde 3 Mayıs’ta görüşeceğini ve Suriye krizinin gündemde olduğunu söyledi.

Işık, “Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmeler sonrasında Rus [S-400] hava savunma sistemlerinin edinilmesi ile ilgili atılacak adımlar konusunda ortak bir karar vereceğiz” dedi.

Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye teslimatını görüşeceğini doğruladı.

Kalın, “Bu davet, [Soçi’yi ziyaret etmek için] bizzat Putin’den geldi. Bu ziyaret ekonomi, turizm ve Suriye gibi önemli konuları görüşmek açısından önem taşıyor. Rusya S-400 hava savunma füze sistemlerinin Türkiye’ye olası teslimatı Soçi’de gündeme gelecek. Konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor, Soçi’deki toplantıya bunun için yeni bir ivme vereceğimizi düşünüyorum” dedi.



Sputnik – 26 Nisan 2017

Gizemli Mezar: Türkiye’de Bulunan Rus Subayın Kalıntıları Ortaya Çıkarıldı

Türk işçiler, inşaat işleri sırasında yanlışlıkla bir Rus subayının kalıntılarının olduğu bir tabut buldu. Bu keşif, Ardahan’da bir ev inşa eden işçiler tarafından yapıldı.

Ardahan il yönetiminin temsilcisi Erol Özer, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, işçilerin askeri üniforma giymiş bir adamın kalıntılarının yer aldığı Ortodoks haçıyla işaretlenmiş bir tabut ortaya çıkardıklarını söyledi.





İnşaat geçici olarak durduruldu; tarihçiler ve arkeologlar bu kalıntıların bir Rus subaya ait olduğunu ve 1877-1878 Rus-Türk Savaşı sırasında veya sonrasında gömüldüğünü söyledi.

1877-1878 Rus-Türk Savaşı’ndan sonra Kars ve Ardahan Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirildi ancak 1921’de Türkiye Cumhuriyeti ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan Kardeşlik Antlaşması olarak da bilinen Moskova Antlaşması uyarınca Türkiye’ye geri verilmişti.



TASS Haber Ajansı – 27 Nisan 2017

Rus Karadeniz Araştırma Gemisi Türkiye Kıyılarında Battı

78 Rus denizci kurtarıldı.

Rusya Karadeniz Filosu’nun araştırma gemisi Liman, boğazın yakınlarında bir yük gemisi ile çarpıştıktan sonra battı ancak Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, geminin tüm mürettebatının kurtarıldığını söyledi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın