Dünya Basınından Türkiye / İngiltere

The Independent – 17 Nisan 2017

‘Tehdit ve haksız kampanya’, Türkiye referandumunu uluslararası standartların altına koyuyor.

Resmi makam, yetersiz yasal çerçeve ve oy toplama sayımında yapılan değişikliklerden bahsediyor.

Avrupa insan hakları örgütü gözlemci misyonundan bir temsilciye göre, Türkiye’deki referandum Avrupa Konseyi tarafından belirlenen standartlara uymadı.

Yetkililer, yasal çerçevenin yetersizliği ve oyların sayımında son dakika değişikliklerinin yanı sıra muhalefetin “evet” oyu ve yıldırma lehine eğilimli bir oy öncesi kampanya gösterildiğini belirtti.

Sonuçlara göre, Türklerin yüzde 51.4’ü anayasasını değiştirme ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a ölüm cezasının yeniden düzenlenmesi ve bakanlar ile yargı organının yarısı tarafından atanması da dahil olmak üzere kapsamlı yeni yetkiler vermesi yönünde oy kullandı.

Zafer marjı dardı ve muhalefet liderleri sonuçların geçersiz kılınmasını talep etti.

Seçimi izleyen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi delegasyonunun başında bulunan Cezar Florin Preda, Ankara’daki bir basın toplantısında referandumdan bahsetti.

Uluslararası gözlemcilerin bir diğer ekibinin başında bulunan Tana de Zulueta, referandumun uluslararası standartlardaki izi kaçırdığını söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu, referandumun yapıldığı gecede, gözlemcilerin sahteciliğe karşı önemli önlemleri baltaladığını söylediği yetkililer tarafından damgalanmış oy pusulalarını saymak için geç bir karara vardı.

Türkiye’nin ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi genel başkan yardımcısı Bülent Tezcan, “hayır” oyları ‘’evet’’ oylarının önüne geçtikten sonra karar alındığını ve oyların ilk sayımının gizli olduğunu iddia etti.









Anket: Anayasa Değişikliği için Türkiye Referandumu





Ancak bu Kurulun başkanı Sadi Güven, sayılan tüm oy pusularının sahte veya hileli olmadıklarını söyleyerek süreci savundu.

Türkiye’nin ana muhalefet partisi, devlet tarafından işletilen Anadolu Ajansı tarafından çıkarılan sonuçlara itiraz etmek üzere hazırlanıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk halkının referandum yapma hakkını desteklediğini söyledi ancak, dar sonuçları takiben Erdoğan’ın diğer taraflar ile “saygılı bir diyaloga” sahip olması gerektiğini söyledi.

Fransız lider François Hollande bu çağrıyı yineledi ancak Fransa’nın oyların özgür ve adil olup olmadığı konusunda gözlemcilerin rehberliğini izleyeceğini de sözlerine ekledi.

Aşırı Müslüman bir ağın çökertilmesi bahanesiyle Türkiye Cumhurbaşkanının 19 Nisan’da sona erecek olan tartışmalı olağanüstü halini üç ay daha uzatması bekleniyor.

Eleştirmenler, bu hareketin nedeninin muhalefeti bitirmek üzere 40.000’den fazla tutuklama ve tahmini 100.000 kişinin hükümet görevinden uzaklaştırılmak üzere tasarlandığını belirtti.

Şimdi on yıldan beri iktidarda olan Erdoğan, sonuçta her iki taraf için de, “80 milyon Türk” için bir zafer olduğunu iddia etti ve ekledi “Sonuçları küçümseyen insanlar var, denemesinler bile, boşuna olur” dedi. “Artık çok geç.”





The Independent – 25 Nisan 2017

Türk Başbakan, Türkiye’nin AB ile olan ilişkisinin ‘en düşük noktaya’ ulaştığını söyledi

Başbakan Binali Yıldırım, son zamanlarda Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin en düşük noktaya geldiğini söyledi.

Görüşlerini, önde gelen bir Avrupa insan hakları kuruluşunun ülkedeki demokratik kurumların işleyişi hakkındaki endişeleri üzerine Türkiye’yi bir gözlem listesine getirmesinin ardından belirtti.

Yıldırım, Avrupa Konseyi Strasbourg merkezli Parlamenterler Meclisi tarafından alınan kararla ilgili olarak hangi adımları atacaklarına karar verileceğini söyledi.

47 üyeli konsey, geçtiğimiz yılki darbe girişimi, hak ihlali ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını arttırma konusundaki endişelerinden bu yana Türkiye’yi izleme listesine koydu.

Çeşitli üye devletlerinin milletvekillerinden oluşan toplantıda Türkiye’deki darbe girişimini takiben kamu görevlilerini, hakimleri, savcıları ve akademisyenleri görevden alması ve gözaltına almasının yanı sıra bağımsız medyanın ve sivil toplum kuruluşların kapatılmasına ilişkin endişelerini dile getirildi.

Ankara aleyhine açılan oylama, aleyhinde 113 oya karşın 45 lehte sonuç verdi. Kurul, Türkiye’yi olağanüstü hali hızla kaldırma ve hapishanedeki hukukçuları ve gazetecileri serbest bırakmaya çağırdı.

AB, Erdoğan’ın idam cezasını geri getirmesi ve potansiyel yeni üye ülkelerle müzakerelerden sorumlu AB yetkilisinin Türkiye ile yeni bir ilişki biçimi çağrısında bulunması halinde Türkiye’nin AB müzakerelerinin sona ereceğini söyledi.



The Independent – 26 Nisan 2017

Türkiye, başarısız askeri darbe ile bağlantılı olduğu iddia edilen 3 bin 224 kişinin gözaltı için talimat verdi

Ülke çapında yapılan süpürme, hükümet tarafından zorla devrilmekle suçlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski müttefiki Fethullah Gülen’i destekleyen şüphelilere aylarca yapılan en büyük operasyonlardan biriydi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, baskının “gizli imam” olarak adlandırılan polis teşkilatımıza sızan bir Gülen ağını hedeflediğini söyledi. Ankara’daki gazetecilere verdiği demeçte, “Bugüne kadar 72 ilde bin dokuz gizli imam gözaltına alındı ve operasyon devam ediyor” dedi.

Başarısız Temmuz darbesinin ardından yetkililer 40.000 kişiyi tutukladı ve terörist gruplarla bağlantılı olduğu iddia edilen askerler, polis, öğretmenler ve kamu görevlileri de dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki 120.000 personeli görevden aldı veya açığa aldı.

Avrupa’daki önde gelen bir insan hakları kuruluşu, ülkedeki demokratik kurumlar hakkında endişeler üzerine Türkiye’yi izleme listesine koydu.

Referandum Türkiye’yi keskin bir şekilde böldü.

Erdoğan’ın eleştirmenleri, modern Türkiye’nin demokrasisini ve laik temellerini aşındırmaya eğilimli olarak gördükleri bir liderle otoriter rejime daha fazla kaymaktan korkuyorlar.

Cumhurbaşkanı, Gülen ile olan mücadeleyi, devletin Türkiye, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından terörist örgütler olarak adlandırılan İşid ve Kürt PKK militanlarıyla karşılaştırdı. “Savaşı, demokrasi, temel hak ve özgürlükler altında devam ettireceğiz ancak aynı zamanda PKK, FETO ve İşid gibi diğer terör örgütleriyle mücadeleye devam edeceğiz” dedi. “Bu yolda çok kararlı bir şekilde devam edeceğiz.”



Daily Mail – 26 Nisan 2017

ŞİMDİ TUREXIT !

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brexit ile İngiltere’nin ‘barış’ kazanmasını gördükten sonra ülkesinin AB üyelik müzakereleri için referandum düzenleyebileceğini açıkladı.

Ayrıca islamofobinin Avrupa’da ‘çok ciddi’ hale geldiğini ve AB’nin ‘parçalanma’ eşiğinde olduğunu söyledi. Avrupa kapılarında sonsuza kadar beklemek zorunda olmadıklarına dikkat çekerek, bazı üye ülkeler tarafından düşmanlık devam ettiği sürece üyelik müzakerelerinden çıkmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Erdoğan’ın açıklamaları, Avrupa Konseyi’nin geçen yılki darbe girişimi, hak ihlalleri ve Erdoğan’ın iktidarının artan gücü hakkında endişelerinden sonra Türkiye’yi bir gözleme listesine koymasının ardından geldi.

Ancak, referandum öncesi gösterilerini yasaklayan Almanya ve Hollanda’yı Naziler gibi davranmakla suçlayan Başkan Erdoğan, hareketin ‘tamamen siyasi’ olduğunu söyledi.

‘’Avrupa’da, İslamofobinin derecesi açısından işler çok ciddi hale geldi. AB, Türkiye’deki kapılarını kapatıyor ve Türkiye kimseye kapılarını kapatmıyor “dedi. Erdoğan, yasadışı camilerin ve yasadışı Kürt militanları destekleyenlerin kendisine karşı Avrupa’da toplandıklarını söyledi.

Sağcı lider Deniz Le Pen’in Fransa’yı Avrupa Birliği dışına çıkarma tehdidinde bulunduğu Fransa cumhurbaşkanlığı seçimine işaret eden Erdoğan, birliğin ‘çözülmenin, kopmanın eşiğinde olduğunu’ söyledi.

‘’Bir veya iki ülke AB’yi canlı tutamıyor. Farklı bir inancı simgeleyen farklı bir ülke olan Türkiye gibi bir ülkeye ihtiyacınız var … Fakat AB üyesi ülkeler bu gerçeği fark etmiyor.’’

“Türkiye gibi Müslüman bir ülkeyi özümsemeyi çok zor buluyorlar” dedi.

Türkiye-AB ilişkileri için kritik bir haftadır. AB milletvekilleri bugün ilişkileri tartışırken, bloğun dışişleri bakanları konuyu Cuma günü görüşecek.

Erdoğan yakından izleyeceğini söyledi. Başbakan, AB üyelik müzakerelerini sona erdirmek için çağrıda bulunan AB ülkelerini eleştirerek ‘’AB’nin nasıl bir faaliyette bulunacağını çok merak ediyorum’’ dedi.

‘’Hemen talep ettikleri dakika yapmaya hazır olmadığımız tek bir şey yok. İstedikleri ne olursa olsun. Ama yine de bizi kapıda tutuyorlar’’ dedi.



Reuters – 27 Nisan 2017

Merkel, Türkiye’yi referandumdaki usulsüzlüklere tepki göstermeye çağırıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel Perşembe günü Türkiye’yi Avrupa gözlemcilerinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yetkilerini genişleten bir referandumla ilgili soruları yanıtladı ve AB’nin Ankara ile gelecekteki ilişkilerin ne olması hakkında düşünmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi üyeleri tarafından yapılan bir rapor, Türkiye’nin 16 Nisan referandumunda Erdoğan’ın daha büyük güçler kazanması için dar bir zaferle sonuçlanan referandumda 2,5 milyon oy kadar manipüle edilmiş olabileceğini söyledi.

Merkel, “Türk Hükümeti kendisini bu rapora dayanarak ölçmeli ve ortaya çıkan soruları cevaplamalıdır” dedi. “Türkiye’nin olası usulsüzlükleriyle ilgili raporları titizlikle takip edeceğiz.”

Bazı Alman muhafazakar politikacılar referandum sonrası başarız oylama sonuçlarının Avrupa’ya zarar verebileceğini ve Türkiye’nin AB üyeliği konulu müzakerelerinin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Merkel daha sonra yayıncı NDR’ye, ortak güvenlik çıkarları göz önüne alındığında Türkiye ile diyaloğu sürdürmenin önemli olduğunu ve AB’nin gelecekteki bağlarla ilgili ortak bir konumda olması gerektiğini söyledi.

Merkel, “Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda yoğun bir konuşma gerçekleştirmenin zamanı geldi, ancak bunu ilk önce 28 Avrupa Birliği üyesi arasında yapmalıyız” dedi.

“Akıllı ve net olmalıyız” diye ekledi.

Başta Müslümanlar olmak üzere yaklaşık 80 milyon insanın yaşadığı Türkiye, 2005 yılında resmi AB üyelik müzakerelerine başladı ancak insan hakları, hukukun üstünlüğü, Kıbrıs ve diğer konulardaki anlaşmazlıklar gibi nedenlerle kesintiye uğradı.







Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın