Erkekler Şubat’ta 24 Kadın Öldürdü

Çiçek Tahaoğlu İstanbul – BİA Haber Merkezi 06 Mart 2017

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediğihaberlere göre, erkekler Şubat’ta 24 kadın öldürdü, yedi kadına tecavüz etti, 11 kadını taciz etti, 21 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 28 kadını yaraladı.

2017’nin ilk iki ayında erkekler 53 kadın öldürdü, 13 kadına tecavüz etti, 17 kadını taciz etti, 48 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 51 kadına şiddet uyguladı.

Cinayet

Erkekler Şubat’ta 24 kadın ve kız çocuğu öldürdü.

**

Bu 24 kadın cinayetine ek olarak, karısını öldürmeye teşebbüsten cezaevinde bulunan bir erkek, karısına cezaevinden mektup yazarak öldürmekle tehdit etti.

İki kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. İki kadın cinayetinin failleri henüz belirlenmedi. Dört kadın ise intihar etti ya da intihar ettiği iddia edildi. Bu kadınlardan biri erken yaşta evlendirilmişti ve sistematik şiddet görüyordu; biri ise boşanmak istediği için ölüm tehdidi alıyordu.

**

Kadınların yüzde 29’u boşanmak/ayrılmak istedikleri için öldürüldü.

Öldürülen kadınlardan biri Suriyeli mülteciydi.

Cinayetlerin yüzde 12,5’i sokak ortasında işlendi. Yüzde 8’i ise kadınların evinin ya da işyerinin önünde yaşandı.

İki kadın çıkarttıkları uzaklaştırma kararlarına rağmen, bir kadın cinayetten hemen önce karakola yaptığı şikayete rağmen öldürüldü.

Kadınların yüzde 58’ini kocaları öldürdü: Bir kadını ağabeyi, ikisini babaları, ikisini eski sevgilileri, birini evine giren hırsızlar, 13’ünü resmi nikahlı kocaları, birini dini nikahlı kocaları, birini kocasının kardeşi, birini sevgilisi, birini yeğeninin ayrılmak istediği kocası öldürdü. Bir cinayette failin öldürdüğü kadınla ilişkisi belirtilmedi.

Kadınların yüzde 50’si ateşli silahlarla öldürüldü: Yedi kadın bıçakla, biri boğularak, biri darpla, ikisi iple boğularak, sekizi tabancayla, dördü tüfekle, bir kız çocuğu zehirlenerek öldürüldü.

Cinayetlerin ardından katillerin beşi intihar etti, beşi intihara teşebbüs etti.

Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Ağrı (1), Aksaray (1), Antalya (3), Balıkesir (2), Bursa (1), Diyarbakır (1), Eskişehir (1), Hakkari (1), İstanbul (5), İzmir (2), Kayseri (1), Manisa (2), Maraş (1), Mersin (1), Yozgat (1).

Tecavüz

Şubat’ta yedi kadına yönelik tecavüz vakası medyaya yansıdı.

Tecavüze maruz kalan kadınlardan ikisi engelliydi.

Tecavüzcülerden birinin cinsel saldırıdan sabıkası vardı.

Bir kadına iş görüşmesi için buluştuğu bir meslektaşı, birine işvereni, birine okuldan tanıdığı bir erkek, birine sosyal medyadan tanıştığı bir erkek, birine evine gelen tesisatçı, ikisine tanımadıkları erkekler tecavüz etti.

Tecavüz olaylarının biri kadının alıkonulduğu bir evde, biri altgeçitte, biri AVM tuvaletinde, ikisi evde, biri işyerinde, biri okulda yaşandı.

Bu olayların ardından 8 erkek tutuklandı, bir tecavüzcü ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı, bir tecavüzcü adli kontrolle serbest bırakıldı. Okulda yaşanan bir tecavüz olayıyla ilgili okul müdürü ve yardımcısı açığa alındı.

Tecavüz haberlerinin medyaya yansıdığı iller Bursa (2), İstanbul (3), İzmir (1), Muğla (1).

Taciz

Şubat’ta 11 kadına yönelik cinsel taciz olayları medyaya yansıdı.

Kadınların yüzde 82’sini tanımadıkları erkekler taciz etti: Dokuz kadına tanımadıkları erkekler, birine işvereninin oğlu, birine arkadaşı cinsel tacizde bulundu.

Taciz olaylarının dördü sokakta, dördü tacizcilerin zorla girdikleri evlerde, ikisi kadınların evinde, biri hastanede yaşandı.

Tacizcilerden biri cinsel tacizden sabıkalıydı.

Kendilerini savunmak için tacizcileri bıçaklayan iki kadın gözaltına alınırken, 11 kadına yönelik taciz olaylarında sadece iki erkek tutuklandı.

Taciz olaylarının medyaya yansıdığı iller Bartın (2), Elazığ (1), İstanbul (1), Kocaeli (5) Samsun (2).

Çocuk istismarı

Şubat’ta biri engelli olmak üzere, en az 21 kız çocuğuna yönelik cinsel istismar olayı medyaya yansıdı.

Kız çocuklarının yüzde 19’u istismar sonucu hamile kaldı.

Dört kız çocuğuna yönelik istismar olayları, çocukların yaşadıklarını diğer öğretmenlerine anlatmasıyla ortaya çıktı.

Yedi istismarcı tutuklanırken, üç istismarcı adli kontrolle serbest bırakıldı. Diğer istismarcılarla ilgili hukuki süreç haberlere yansımadı.

Kız çocuklarının dördünü öğretmenleri, birini kaldığı çocuk esirgeme yurdunun şoförü, ikisini akrabaları, birini babası, birini üvey babası, birini hastabakıcı, birini tanıdığı bir erkek, birini onunla evlenmek isteyen bir erkek, sekizini tanımadıkları istismar etti. Bir failin çocukla tanışıklığına haberlerde yer verilmedi.

Çocuk istismarı vakalarının medyaya yansıdığı iller Adana (1), Aydın (3), İstanbul (3), İzmir (2), Kırklareli (1), Kocaeli (1), Konya (3), Malatya (1), Manisa (3), Mardin (1), Samsun (1), Yozgat (1).

Şiddet – yaralama

Erkekler Şubat’ta en az 28 kadına şiddet uyguladı/yaraladı.

Kadınların yüzde 11’i boşanmak/ayrılmak istedikleri için, yüzde 11’i uzaklaştırma kararlarına rağmen şiddete maruz kaldı.

Şiddet – yaralama vakalarının yüzde 21’i sokak, hastane gibi kamusal alanlarda yaşandı.

Şiddete maruz kalan kadınların biri transtı.

Kadınların yüzde 61’ine partnerleri ve eski partnerleri şiddet uyguladı: Bir kadına ailesi, birine damadı, birine eski kocası, ikisine eski sevgilisi, 13’üne kocaları, birine oğlu, birine sevgilisi, birine taksi şoförü şiddet uyguladı. Yedi kadına şiddet uygulayan erkeklerin kim olduğu haberlerde yer almadı.

Kadınların yüzde 46’sı bıçak ya da ateşli silahlarla yaralandı: 11 kadın bıçakla, ikisi tabancayla yaralandı. 15 kadın darp edildi.

Şiddet-yaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (1), Aksaray (2), Antep (1), Aydın (1), Bursa (2), Denizli (1), Eskişehir (4), İstanbul (3), Karabük (1), Karaman (1), Kayseri (1), mersin (1), Sakarya (1), Samsun (5), Trabzon (1), Urfa (1).

Bölgelere göre

Şubat’ta en çok kadın cinayeti İstanbul’da yaşandı. İstanbul’u Antalya takip etti.

Medyaya yansıyan tüm erkek şiddeti vakalarının yüzde 33’ü Marmara’dan, yüzde 17,5’i İç Anadolu’dan, yüzde 17,5’i Ege’den, yüzde 13’ü Karadeniz’den, yüzde 9’u Akdeniz’den, yüzde 4’ü Doğu Anadolu, yüzde 4’ü Güneydoğu Anadolu’dan geldi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın