Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

Hande Orhon Özdağ-Cenk Özdağ

27 Ocak 2017

Press TV-İran

Gözlemciler: Türkiye’nin hava saldırıları Suriye’de on sivili öldürdü

Gözlemci grup, Türkiye’nin Suriye’nin el Bab kasabası yakınlarına yaptığı hava saldırılarının, bir çocuğun da içlerinde olduğu en az on sivilin ölmesine neden olduğunu söylüyor.

Cuma günü, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk savaş uçaklarının, perşembe günü Suriye’nin kuzeyindeki kasabaya karşı hava saldırısı başlattığını belirtti.

Geçen sene Ağustos ayında Suriye’ye giren Türkiye şimdilerde, amacının el Bab’ı IŞİD teröristlerinden geri almak olarak açıklanan askeri operasyonun ortasında.

Türkiye’nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı, Cuma günü, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı son hava saldırılarında 22 IŞİD teröristinin öldürüldüğünü duyurdu.

Türk resmi makamları, hava saldırılarında sivillerin öldüğünü reddetse de, Gözlemciler, geçen sene 13 Kasım’dan bu sene 15 Ocak’a kadar, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine ağır silahlarla yaptığı saldırılarda ve hava saldırılarında yaklaşık 250 sivilin hayatını kaybettiğini ve binden fazla sivilin de yaralandığını belirtiyor.

Suriye çıkmazında batağa saplanmış’

AFP’ye göre, el Bab’ı geri almak için yapılan operasyonun başından bu yana en az 48 Türk askeri de öldürüldü.

Cuma günü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, el Bab’taki “işin bitirileceğine” ant içti fakat Suriye’nin içlerine ilerlemenin gerekli olmadığını söyledi.

Türk yetkililer, el Bab’ın geri alınmasının eli kulağında olduğunu tekrarla iddia ediyor. Ancak, Türkiye’nin eski ABD büyükelçisi eski muhalefet milletvekili Faruk Loğoğlu, “Türkiye’nin Suriye batağına saplandığını çünkü nihai hedefe ve çıkış stratejisine sahip olmadığını” belirtiyor.

AFP’ye konuşan Loğoğlu: “Belirlenen hedef, ulaşılabilecek olanın çok ötesinde. Sorun bu.” dedi.

Arap ülkesinin egemenliğini ihlal ettiği için Suriye hükümetinden güçlü bir kınama alan Suriye saldırısı, Türkiye’nin Suriye’deki ilk büyük askeri operasyonu.



24 Ocak 2017

SANA – Suriye

Suriye heyetine yakın bir kaynak: Müzakereler, Türkiye’nin olumlu sonuçlara ulaşmanın önüne koyduğu engellerin üstesinden gelmek için sürmekte

Astana, SANA – Astana’daki Suriye heyetine yakın bir kaynak Salı günü şunu söyledi: Müzakereler, Türkiye’nin olumlu sonuçlara ulaşmanın önüne koyduğu engellerin üstesinden gelmek için sürmekte. Kaynağın SANA’ya aktardığında göre, toplantılar, Türk tarafının Astana toplantısının bağlamının ve bu toplantının zemini olan düşmanlıkları sona erdirme anlaşmasını geliştirmenin dışında ifadeler ve şartlar ortaya koyma inadına tanıklık etmekte.

Kaynağımız, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın huzurunda Rusya, İran ve Türkiye arasında planlanan toplantının, düşmanlıkları sona erdirmeyi geliştirmeye ve bu anlaşmanın yürürlüğünü denetlemek için özel bir mekanizma geliştirmeye dair nihai beyandaki nihai anlaşmayı başaracağının beklendiğini işaret etti.

Suriye, Rus ve İran heyetleri arasındaki gayrıresmi müzakereler, Türk tarafının koyduğu engellere karşın bu heyetler arasında, olumlu sonuçları ortaya çıkarmaya dönük ortak bir irade olduğundan sürmekte.

Kaynağımız, Suriye heyetlerinin Astana toplantısındaki katılımcı tüm tarafların söz konusu iradeye sahip olması durumunda, Astana toplantısıyla olumlu sonuçlara ulaşma ihtimalinden güven duyduğunu ekledi.

SANA temsilcisinin dediğine göre, terörizmin ve teröristlerin destekçisi ve garantörü Türkiye, nihai beyannamenin üzerinde anlaşılmamış bir kopyasını dışarı sızdırmış.

H. Zain/ Ghossoun



7 Ocak 2017

Iraqi News



Türkiye Başbakanı Yıldırım, üst düzey görüşmeler için Irak’a geldi

Bağdat (IraqiNews.com)

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, üst düzey Iraklı yetkililerle esas olarak Türk ordusunun Irak’ta bulunmasına odaklanmak için ayarlanmış görüşmeler için Cumartesi günü Bağdat’a geldi.

Savunma, eğitim, ekonomi ve ticaret bakanlarını da içeren üst düzey bir heyete başkanlık eden Yıldırım, Kürdistan’ın Irak bölgesine bir ziyaret yapması da olasılıklar arasında.

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Rudaw haber ajansının aktardığına göre, Bağdat Uluslararası Havaalanındaki resepsiyonda yoktu.

Bu ziyaret, 2014 Kasım’ından beri bir Türk Başbakan tarafından Irak’a yapılan ikinci ziyaret.

Ankara ve Bağdat son zamanlarda, Kasım’da Bağdat, Ankara’ya Başika’daki askeri üsten askerlerini çekmesi için baskı yapmasıyla doruğuna ulaşan ikili ilişkilerdeki gerilimi dindirmeye dönük niyetlerini sergilemekte.

Bağdat, Türk askeri varlığını egemenliğinin ihlali olarak nitelerken, Ankara, İslami Devlet [DAEŞ] militanlarıyla savaşmak için yerel milisleri eğittiğini ve Ankara’nın terörist örgütler arasında saydığı ve uzun zamandır Ankara ile aralarında uzun zamandır ihtilaf içerisindeki bir örgüt olan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) milislerinin etkisini durdurduğunu öne sürerek [askeri] konuşlandırmanın önemini korumaktadır.

Yıldırım Cuma günkü basın açıklamasında, bu ziyaretin, ülkesinin askeri konuşlandırmasını ve PKK’nın Nineveh’deki Sincar bölgesinden çıkarılmasını tartışacağını belirtti.

Mohamed Mostafa

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın